SORU ÖNERGELERİ FARUK KIRTAY
2014 -2019 döneminde Yalova Belediye Meclisi Üyesi görevini yapan Faruk Kırtay’ın Meclis başkanlığına verdiği soru önergeleri
 
2014-2019 Döneminde Yalova Belediye Meclisi Üyesi olarak görev yapan Faruk Kırtay’ın Meclis başkanlığına verdiği soru önergelerin ayrıntıları ve Yalova Belediye Meclisinde yaptığı konuşmaların video görüntüleri tarih sırasıyla aşağıdadır.   (Faruk Kırtay, 2014 Yerel seçimlerinde CHP'den Yalova Belediye Meclis Üyesi seçildikten sonra, Plan Bütçe Komisyonu ve Denetim Komisyonuna seçilerek görev yapmış, konuşmaları, önergeleri ve mecliste yaptığı eleştirilerinin ardından 2015 yılı sonunda ihracı gündeme gelmiş,  2016 Ocak Ayında da, CHP İl Başkanlığının talebi üzerine CHP YDK kararıyla CHP'den ihraç edilerek, görevini bu tarihten sonra Bağımsız olarak sürdürmüş ve bu görevi 31 Mart 2019'da sona ermiştir.) 

Tarih: 05-02- 2019

Konu:  Yalova’nın Değerlerinin İsimlerinin verilmesi

Sayın Başkan Değerli Meclis Üyeleri; Son 5 Yıllık çalışma dönemi içersinde Yalova Belediye Meclisi İsim Verme Komisyonu Yalova’da iz bırakmış bazı isimlerin yaşatılması için cadde ve sokaklara isimlerini vermiştir. Ancak, bu süre içinde Yalova’ya hiç gelmemiş, Yalova’ya hiç katkı sunmamış ve Hatta haritada Yalova’nın yerini bile gösteremeyecek  bir çok kişinin isimlerin de park ve sokaklara verildiğini görüyoruz. Bu dönemde Yalova’nın yetiştirdiği değerlerinin isimlerin verilmediği ve göz ardı edildiğini de görüyoruz.. Sayın Başkan; Yalova'nın değerlerinin isimlerinin yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle;, Yalova'nın tek devlet sanatçısı olan ve bugünlerde mesleğinin 50. yılını kutlayan el sanatları ustası ve Devlet Sanatçısı Mehmet Atışan’ın, Yalova'ya uzun yıllar Sivil Toplum Kuruluşlarında hizmet vermiş, Yalova Belediye Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş Merhum Nusret Sungur  ile    Merhum  Eğitimci- Yazar,  Köy Enstitüsü  Kurucularından Madaralı Vakfın Kurucusu Fikret Madaralı’nın isimlerinin yaşatılmasını talep ediyorum..Bu isimler, Yalova için önemli değerler olduğunu ve bunların isimlerinin kentteki park, sokak veya caddeye verilmesi gerektiğini düşünüyorum”

Tarih: 20-11 .2018

Konu:  Bağlarbaşı Mahallesi Çocuk Parkına Yapılmak İstenen Elektrik Trafosu

 Sayın Başkan Değerli Meclis Üyeleri

Kadır Açık ismi sizlere bir şey hatırlatıyor mu? Kadir Açık 8 yaşındaydı. Geçen ay İstanbul  Cekme köyde çocuk parkında bulunan bir elektrik trafosunda elekrit çarpması sonucunda yaşamını yitirdi. Eğer bu trafo çocuk oyun parkı içine yapılmamış olsaydı. Bu çocuğumuz bugün yaşıyor olacaktı. Bugün biliyorsunuz 20 Kasım. Dünya Çocuk Hakları günü. Eğer elektrik trafosu çocuk parkının içinde olmasaydı küçük Kadir bugünün önemini kavrayacaktı.Oysa bugün 20 Kasım'da Yalova'daki  çocuk Parklarına  yeni elektrik trafoların yapılmasını ele alıyoruz. Bugün Yalova’nın hangi mahallesine gidersiniz gidin Çocuk oyun parklarının büyük bir bölümünde elektrik trafolarını görürsünüz. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, bugün  Yalova belediye meclis  gündemine Bağlarbaşı Mahallesindeki  parka yeni bir elektrik trafosu yapılması talebini görüşüyoruz. Oysa  Elektrik trafolarının üstünde “Dikkat Ölüm Tehlikesi “ yazıları yazmakta. Şimdi sizlere soruyorum. Sizler çocuklarınızı torunlarınızı Ölüm tehlikesi yazan bir çocuk parkına  oyun oynaması için götürür müsünüz ? Kaldı ki, bizler çocuk parklarını en güvenilir yerler olduğu için götürüyoruz.Günümüzde Çocuk parklarına konulan elektrik trafoları nedeniyle, çocuklar ölmekte, ve can güvenliğini tehdit etme gerçeğiyle karşı karşıya kalmaktayız. Gelinen noktada Çocuk parkları bu nedenle çocukların can güvenliğini tehdit eder noktaya gelmiştir. Tüm bu gerçekle birlikte, bugün yeni bir elektrik trafosunu çocuk parkına yapma talebinin olduğunu görüyoruz,  Ben bu konuda bir adım daha öteye giderek bırakın Çocuk oyun parkına trafo yapılmasını, çocuk parklarında bulunan mevcut elektrik trafolarının yer altına konulmasını yada buralardan kaldırılmasını 20 Kasım Dünya Çocuk hakları gününde talep ediyorum. Sayın Başkan; Bir elektrik trafosunda 35 bin volt bulunmakta ve manyetik alanı da 150 metredir. Bu sözlü önergemin  meclis tarafından kabul edilerek Aralık ayı meclis toplantısında görüşülmesini ve çocuk parklarında bulunan mevcut elektrik trafolarının yer altına konulmasını yada buralardan kaldırılması yönünde meclis gündeminde ele alınmasını talep ediyorum.Bildiğiniz gibi Elektrik dağıtım şirketleri birer kamu yatırımı değil, ticari birer kurumdur.  Ticari bir kuruma kamu kaynaklarını kullanarak neden ücretsiz bir yer tahsis ediyoruz?  Şimdi Kamu yatırımı olmayan bir  kuruma, kamu kaynaklarını neden tahsis ediyoruz. Trafoların yer altına alınmasının maliyetli olduğu  söyleniyor.  Bir çocuğun hayatından daha mı pahalı? Talebimi bir kez daha yeniliyorum.  Çocuk oyun parklarındaki  elektrik Trafoları yer altına alınsın, yada buradan kaldırılsın.

Tarih: 06-01 .2018

Konu:  Yalova Sahillerindeki İşletmelerin Çıkmaları

Sayın Başkan, Yalova Kamuoyunun ve vicdanlarının en fazla rahatsız olduğu konuların arasında Gazipaşa Caddesi, Badgodesberg parkı ve  Rıhtım caddesindeki işletmelerin yola ve kaldırımlara yaptığı çıkmalarıdır. Düşünün bir işletmenin söz konusu yerlerde 30 metrekarelik dükkanı var. Ancak çıkmalarla beraber işgal ettiği alan 200 metre kare. Sayın Başkan, bizim gençliğimizin zamanında örneğin Badgodesberg parkında bulunan işletmelerin mutfağı olarak faaliyet gösterilen yerlerde Yalova halkı geziyordu. İşgal buralarda o kadar yoğunlaştı kı, kamuya açık olan yollarda işletmelerin çıkmalarıyla doldu. Eğer önlem alınmazsa bizden sonraki kuşaklar buralarda yürüyüş yolu bulamayacaklar. Aynı Durum Yalova Sahilinde Gazipaşa Caddesinde de devam ediyor. Buradaki işletmelerin çıkmalarından sonra ne yaya kaldırımı kaldı, nede bisiklet yolları.  Çıkmalar bir bakıma haksız bir kazanç elde etmenin yöntemi haline geldi. Bu durum hem diğer esnafları da mağdur ediyor, hemde kamunun ortak kullanım alanlarını kullanmak zorunda kalan insanlarımızı. Sayın Başkan; Özellikle Yalova sahillerindeki çıkmalardan dolayı burada haksız bir rekabet ve kazanç söz konusudur. Öyle ki, işletmenin küçüklüğüne değil, işgal edeceği alanın büyüklüğüne göre rayiç bedeller belirlenmektedir. Buradaki durumun çözümlenmesi için işletmelerin büyüklüğüne göre çıkmalar yapılmalı ve yollarda yayalara açılmalı, buradaki yapılaşmalarda disipline edilmelidir.

Faruk Kırtay-Yalova Belediye Meclis Üyesi

Tarih: 06-01 .2018

Konu:  Ünlü Piyanist Fazıl Say’ın Adının Yalova’da Caddeye verilmesi

Sayın Başkan, Burada bugün yapılan konuşmalarda geçmiş dönemde yaşayan kişilerin isimlerinin Yalova’da bazı cadde ve sokaklara verilmediği dile getirilmiştir. Bu nedenle de komisyona bu sevkin yapılmasına karşı çıkılmıştır. Ancak bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu meclis, Yalova’da yaşayan bir çok ismin adını cadde ve sokaklara vermiştir. Sayın Başkan; Fazıl Say, Yalova ve Atatürk’ün Köşkün’ün tanıtılmasına önemli katkıları olmuştur. Bir tanıtım elçisi gibi çalışmaktadır. Bu nedenlede Fazıl Say’ın adı Yalova’da herhangi bir sokak’a değil Yürüyen Köşk ile ilintili olmalıdır. Ben buradan İsim Bulma Komlisyonuna bir öneride bulunmak istiyorum. Sayın Başkan; İdo İskelesinden başlayıp Atatürk’ün yürüyen Köşk’üne kadar giden yol Doğu Sahil Bandı olarak tanımlanmakta ve buranın herhangi bir ismi bulunmamaktadır.  Bu nedenle Yürüyen Köşk'e giden Doğu Sahil Bandı da Fazıl Say’ın ismine uygun bir yerdir. Böylelikle Fazıl say’ın adı Yürüyen köşk’le birlikte ilintili olarak değerlendirilmiş olur.

Faruk Kırtay-Yalova Belediye Meclis Üyesi

Tarih: 06-12 .2017

Konu:  Yeşil Alanının Eğitim Alanı olarak Planlara İşlenmesi

Sayın Başkan, İmar komisyonunun raporuna gözattığımızda  ilişkili bir çok kurumun görüşü olmadığı gibi, söz konusu yeşil alan için bazı olumsuz görüşler bulunmakta.  Bugün bu meclis oturumunda kararın hukuki olup olmadığını tartışıyoruz. Oysa burada tartışılması gereken vicdanların ne dediğidir. Eğer gerçekten  bizler bu olayın hukuki yanını ele alıp vicdani yönünü görmezden gelirsek 3 yıl sonra burada görev yapan belediye meclisini yalova halkı şükranla anacaktır. Ancak bu kelimenin altını da özellikle çiziyorum. Sayın Başkan, Belediye meclisi aldığı kararlarla çelişkiler içersinde. Bu meclisde görev yapanların aldıkları kararların tutanaklarını bizim çocuklarımız okuyacak arkadaşlar. Nasıl bir çelişki içinde olduğumuz da görecekler. Ben yanlışa bir adam kala burada görev yapan tüm arkadaşlarımı vicdani olarak düşünmeye davet ediyorum. Ak Parti gurup sözcusu okul yapılacak olan alanın kimseler tarafından bilinmediğini açıkladı az önce Şimdi soruyorum buradan. 17 Ağustos öncesi bizlerin barındığı TİGEM ve Arboretum arazisi de pek bilinmezdi. Ancak depremle birlikte bu alanlar bizlerin can simidi olmuştur.  O halde kimsenin gitmediği bilmediği yeşil alanları da imara açmak mı gerekir. Söz konusu alanda da depremle birlikte çadırlar kuruldu.Yüzlerce insan burada barındı. Şimdi burada özellikle 10 milyona yaktın bir para gelmiş bu parayı yeşil alana okul yaparak değerlendirelim deniliyor.  Şimdi kafamda yüzlerce soru var. Acaba buraya okul yapılması için de müteahhitlerin bir baskısı var mıdır diye de soruyorum?Sayın Başkan,  Bu karar Hukuku uygun değildir. Bu karar vicdanlara uygun değildir. Bu karar yalova halkının taleplerine de uygun değildir. Bu kararın ötelenerek hukuka uygun bir şekilde meclise getirilmesini talep ediyorum.

Faruk Kırtay- Yalova Belediye Meclis Üyesi

Konu: Yalova'nın Cadde ve Sokaklara İsimleri Verilmesi Konusu:

Yalova Belediye Meclisi bilindiği gibi  önceki gün Kasım Ayı oturumunda oy birliğiyle aldığı bir kararla Yazar Ahmet Akyol’un adının Adnan Menderes Mahallesinde yeni oluşan bir sokağa vermiştir.  Bu karar son derece anlamlı ve yerindedir. Çünkü, sokak ve cadde  isimlerinin bir kentin hafızası olarak görülmektedir. Yalova’ya hizmet etmiş, kamuoyundan da takdir görmüş insanlarımızın isimlerinin yaşatılması da son derece  önemli ve anlamlıdır. Bu nedenle; aşağıda isimleri bulunan ve ayrıca Yalova ve köylerinde yaklaşık 20 yıl öğretmenlik yapan, Yaklaşık 30 yıldan buyana Yalova’nın tarihi ve kültürel araştırmalarını tespit ederek kitaplaştıran ve Yalova’nın  hafızasını oluşturarak gelecek kuşaklara aktaran,  Yalova Halk Kültürü, Folklor ve Etnoğrafya, tarih ve kültürel araştırmalar yapan; Yalova’da kültür ve sanatı genç kuşaklara sevdirmeyi amaçlayan 100’ü  aşkın yayınlanmış kitabı bulunan, kitaplarının büyük bir bölümünü de Yalova araştırmaları üzerine yoğunlaştıran, Şair -Yazar Nuri Taner’in adının Yalova’da oluşacak yeni bir sokağa isminin verilmesinin ahde vefa örneği olacağı düşüncesindeyim.5393 Sayılı Kanunun 26. Maddesi gereğince önergemin Meclis gündemine alınmasını ve İsim Bulma  Komisyona havale edilmesini arz ederim

Faruk Kırtay Yalova Belediye Meclis Üyesi

Tarih: 14-11.2017

Konu:  Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Yalova Meteoroloji Müdürlüğü alanı ve Parka Okul Yapma Talebi

Sayın Başkan,  Bizler burada sadece birer meclis üyesi değil aynı zamanda birer aile velisiyiz. Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Atatürk ilkokuluna ek hizmet  ortaokul binası yapmak istediği alan Yalova’nın en işlek, en işlevsel ve Yalova’nın elinde kalan son yeşil alandır. İdo İskelesinin karşısında bulunan Yalova İl Meteoroloji Müdürlüğünün yeşil alanı ve hemen onun yanındaki park alanından söz ediyoruz. Burası Yalova’da trafiğin en işlek olduğu yerdir. Hangi veli trafiğin bu kadar yoğun olduğu bir yere çocuğunu götürmek ister. Sayın Başkan, sizlerinde sık sık dile getirdiği gibi Yalova’nın en öncelikli sorunu trafiktir. Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğünün talep ettiği meteoroloji alanı ve parka  okul yapılması halinde, trafik sorunu da beraberinde getirecektir. Üstelik burada okuyan öğrencilerin yoğun trafikten dolayı can güvenliği de tehdit altına girecektir. Sayın Başkan, burada meclis üyelerine bir hatırlatma yapmak istiyorum. Yalova, 17 Ağustos 1999 Depreminin faturasını çok ağır bir şekilde ödemiştir. O günleri hatırlarsak, depremde hayatını kaybeden bir çok vatandaşımız evlerinden sağ çıkmasına karşın, kaçacak yeşil alan bulamadıkları için artçı sarsıntılarla birlikte hasarlı binaların yıkılmasıyla birlikte bu enkazların altında kalarak yaşamını yitirdiler. Eğer mahallelerinde yeşil alan olmuş olsaydı, bugün bir çok vatandaşımız aramızda olacaklardı. Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğüne verilecek yeşil alan yaklaşık 4 dönümlük bir parktır. Olası bir afet sonrasında bu yeşil alanda yaklaşık 4 bin kişininde sığınacağı bir yerdir. Sayın Başkan, sizlerinde bildiği gibi Yalova Dünya Sağlıklı Kentler birliğinin bir üyesidir. Hatta ilk üyelerinden biridir. Sağlıklı Kentler eğitim alanlarını şehir dışına çıkartmışken, Yalova’da tam aksi bir uygulamayla  kent ve trafiğin en yoğun olduğu bir yere okul yapılması bir çelişkidir. Üstelik Yalova belediye meclisi bir önceki dönem, aldığı bir kararla Yalova’daki tüm okulları kent dışına taşınması için imar planlarında revizyona gitmiştir.  Şimdi ne oldu da biz tekrar okulların şehir içersine yapılmasını tartışıyoruz. Sayın Başkan, söz konusu yere okulun yapılması halinde Yalova’nın elinde kalan son yeşil alanda gideceği gibi trafik olumsuz etkilenektir. Ancak herşeyden önemlisi  çocuklarımızın yaşamı tehdit altına girecektir. Bu konu bugün İmar komisyonuna sevk edilirken, komisyon üyelerinin Yalova kamuoyunun tepkilerini, öğrencilerin can güvenliğinide göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yapacağını düşünüyorum. Buradan tüm meclis üyesi arkadaşlarıma hatırlatmak istiyorum ki, alacağımız olumsuz bir kararın faturasını çocuklarımız ödeyebilir. Bir çocuğun hayatı, bizim alacağımız karardan çok herşeyden önemlidir. 

Faruk Kırtay-Yalova Belediye Meclis Üyesi

Tarih: 07-03.2017

Konu:  8 Mart ve Yalova’da  Kadın  Meclis Üye Sayısının Azlığı

Sayın Başkan,  Değerli meclis üyesi arkadaşlarım. Şimdi yarın bildiğimiz gibi 8 Mart Dünya Çalışan Kadınlar Günü.  Dolayısıyla bugünden bakıyoruz ki bütün siyasetçiler kadın emeğine, kadının siyasetteki yerine övgü dolu sözler söylüyorlar. Ancak Yalova  özünde konuşuyorum. Söylemlerle yapılanların çok farklı olduğunu görüyorum. Bildiğiniz gibi Yalova son TÜİK verilerine göre son nüfus sayımına baktığımızda 241.665 kişi yaşıyor. Bunların 120.605’i erkek 121.060 kişisi kadın. Yani Yalova’da yaşayan nüfus oranına baktığımızda erkeklerin oranı %49 kadınların oranı %51. Şimdi Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yapılan açıklamalarda kadınlara yönelik sevgi dolu sözler sarf ediliyor. Özellikle siyasetçiler açısından kadının demokrasi mücadelesindeki yeri de vurgu yapılarak kadının demokraside olmazsa olmazlarından biri olarak söz ediliyor. Oysa biz Yalova geneline baktığımızda kadınların ikinci planda kaldığını görüyoruz. Buraya gelmeden önce şöyle bir baktım Yalova il genelinde bildiğiniz gibi 14 belediye mevcut. Şimdi kısaca değerlendirme yapmak istiyorum.Altınova Belediyesinde 9 meclis üyesi var bir tane kadın yok. Subaşı Belediyesinde 9 meclis üyesi var bir kadın yok. Tavşanlı Belediyesinde 9 meclis üyesi var bir  kadın yok. Taşköprü Belediyesinde yine aynı şekilde 9 meclis üyesi var bir kadın yok. Teşvikiye Belediyesinde 9  erkek bir kadın meclis üyesi yok. Esenköy Belediyesinde 9  meclis üyesinin de tamamı yine erkek. Armutlu ilçesine baktığımızda aynı tabloyla karşı karşıya kalıyoruz. Koru Belediyesinde 9 meclis üyesinin sadece birinin kadın meclis üyesinin olduğunu görüyoruz. Termal Belediyesinde de durum aynı 9 meclis üyesinin sadece bir  meclis üyesi kadın. Kadıköy Belediyesini kutluyorum. Çünkü Yalova’da en fazla kadına yer veren belediye 9 meclis üyesinin 6 tanesi erkek 3 tanesi de kadın. Çınarcık Belediyesinde de 11 meclis üyesi olmasına rağmen 9  erkek 2  de kadın meclis üyesi görev yapıyor. Çiftlikköy Belediyesinde durum daha vahim. 16 meclis üyesi var 14’ü erkek 2'si kadın. Yalova Belediyesinde de durum aslında pek iç açıcı değil. 31 meclis üyesinden 25 erkek 6 da kadın meclis üyesi arkadaşlarımız var. Bu orana baktığımızda %20 oran, bu da kabul edilebilir bir oran değil aslında Yalova’da %51 nüfusunun kadın olduğu bir yerde kadının 14 belediye içerisinde çoğunluğunun temsil edilememesinin ben eksikliğini dile getiriyorum.Umarım önümüzdeki dönemler kadına siyasette seçme ve seçilme konusunda çok daha fazla yer verilir. Bildiğiniz gibi ayrı bir durum da söz konusu 14 belediyeden tek bir kadın Belediye Başkanımız yok. Daha da vahim olan İl Genel Meclisinde 17 il genel meclis üyesi var ve aralarında tek bir kadın dahi yok. Yani siyasetçiler kadınların bir yandan demokrasinin olmazsa olmazı vurgusunu yaparlarken kadınların özellikle Yalova’da siyaseten önünün kesildiğini görüyorum. Ben bir farkındalık yaratmak için söz aldım. Bu arada özellikle burada belediye meclis üyesi olan tüm kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum. Sevgilerimi sunuyorum. Umarım bir daha ki dönem çok daha farklı bir tabloyla karşı karşıya kalırız. En azından tüm belediyelerde kadınları adaletli temsil seçilme konusunda bira daha duyarlılık gösteririz. Çünkü bu duyarlılığı biz kadınlardan bekleyemeyiz. Çünkü erkek egemen bir ülkede kadınların pek fazla söz söyleyeceğini öngörmüyorum. O yüzden kadınların daha demokratik, daha demokrasi mücadelesinde önemli saflarda yer almak istiyorsak biz erkeklerin erkekçe bir tavır sergileyerek kadınlara daha fazla söz hakkı verilmesini istiyorum, umut ediyorum tekrardan Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum.

Faruk Kırtay-Yalova Belediye Meclis Üyesi

Tarih: 07-02.2017

Konu:  Yalova Dereleri Taşkın Alan Bölgeleri ve Islah Çalışması

Sayın Başkan Safran Deresi Taşkın alanları imar konuları ele alınmışken, her ne kadar konuyla pek ilişkili olmasa da söz konusu dere ıslah çalışmaları olunca tarihe tanıklık etmiş birisi olarak söz almayı kendimde bir sorumluluk kabul ettim. Gelecekte Yalova’yı bekleyen en büyük felaket senaryolarından biri Safran deresinin taşmasıdır. Çok değil 3 yıl öncesinden kısa bir örnek vermek istiyorum sizlere. 3 yıl önce bir sabah yataklarımızdan Yalova Belediyesi Zabıtasından ve Emniyet Müdürlüğünün araçlarından yükselen anonslarla uyandık. Yalova’da Safran Deresi taştı biliyorsunuz, sular köprünün üstünden aktı. Evlerin bahçelerine kadar girdi. Bahçelievler Mahallesi ve Rüstempaşa Mahallesi sular altında kaldı. Bu sadece bir günlük bir yağmurun neticesinde ortaya çıkan bir tabloydu.Sayın Başkan; Dolayısıyla o bölgedeki evlerin sular altında kalmasının bir başka tehlikesi de karşı karşıya kaldığımızı gördük. Çünkü oradaki dere kenarında yapılan konutlar hepsi demir parmaklı bodrumlarda iskan ediliyor. Hırsızlığa karşı önlem almak için bütün giriş kapılar, pencereler demir parmaklıklarla kapalı. Olası bir sel baskınında insanların kaçış noktası yok. Üç yıl önce yaşadığımız bence küçük bir uyarıydı bizlere, uzun zamandır Safran Deresi ve Samanlı Deresinde de dere ıslah çalışmalarının yapılmadığını görüyoruz. Olası bir felakette ne deprem, ne heyelan Yalova insanının canını yakacak en büyük felaket bence dere taşkınlıkları olacaktır. Bunu şimdiden görüyoruz. Ben bu konuda bir duyarlılık, bir farkındalık yaratmak için söz aldım. Dere ıslah çalışmaları bu açıdan bakıldığında da gelecek açısından bizler için çok önemlidir

Faruk Kırtay-Yalova Belediye Meclis Üyesi

Tarih: 03-01.2017

Konu:  Engelli ve Yaya Kaldırımların İşgali

Sayın Başkan;  Yalova Merkezde özellikle engelli kaldırımı olarak tabir ettiğimiz yerleri biz zannediyoruz ki sadece engelli vatandaşlar kullanıyor. Oysa bu alanları çocuklu anneler arabalarıyla giderken kullanıyorlar. Üstelik ben dede olduktan sonra torunumu gezdirirken bu sorunu yaşamaya da devam ediyorum. Sayın Başkan, Annelerin çok büyük bir sıkıntısı ve tepkileri var. Çünkü buralarda bebek arabası kullanılıyor. Ve bebek arabaları Yalova’da kaldırımlarda yürüyemiyor. Çünkü mutlaka önünde park etmiş bir araçla karşılaşıyor. Yani sadece bu engellilerin bir sorunu değil çocuklu annelerinde önemli bir sorunu. Bunu göz önünde bulundurarak denetimlerin çok daha fazlası yapılmasını talep ediyorum. Annelerin öfkelerini anlayışla karşılıyorum. Sizlerin de bu konuda biraz daha anlayış göstermenizi bekliyorum.Sayın Başkan; Yalova’nın merkezinde anneler bebek arabalarıyla gezemiyor Kaldırımlara giderken bir bakıyorsunuz karayoluna çıkmak zorunda kalıyorsunuz. Düşünün sağlıklı bir insanken böyle bir sıkıntı yaşanıyor. Engelli ne yapsın? Engellinin yapacak başka bir seçeneği yok. O yüzden biraz daha bu konuyla ilgili denetim çalışmalarını ve cezai işlemlerinin de yolunun açılmasını talep ediyorum.

Faruk Kırtay- Yalova Belediye Meclis Üyesi

Tarih:04-10.2016

Konu:  Yalova Spor, Yalova Kent Meydanı ve Esnaf Sarayının SGK’ya Devri..

Sayın Başkan Değerli Meclis Üyesi Arkadaşlarım; Bilindiği gibi Yalova’da 14 Belediye var. Ülkemizde binlerce belediyede olduğu gibi, Yalova’daki tüm belediyelerin SGK’ya borcu bulunmaktadır. Ben şunu merak ediyorum. SGK, Yalova belediyesinin böylesine önemli bir gayrimenkulune neden haciz koydu? Yalova’nın diğer belediyelerinde böylesi bir uygulama var mı? Diğer belediyeler bu tür sorunu nasıl çözüyor? Yoksa Yalova Belediyesinin malları kapanın elinde kalıyor mantığı mı bu kararda etkin!

Sayın Başkan;SGK’ya borçları karşılığında devredilmesi istenilen fakülte binası, sizlerinde bildiğiniz gibi 2008 yılında Sizlerde Yalova belediye Meclis üyesiydiniz, Yalova Esnafını rahatlaması amacıyla yapılmıştı. Şimdi bu bina SGK’ya verilerek, Esnaf Odalarına  bunun yerine Karizma İş merkezinde yer tahsis edilmesi talep ediliyor? Konu öyle bir hal aldı ki, sanki Yalova Belediye Meclisi 15 Oda Başkanına yer arıyormuş gibi bir algı çıktı ortaya. Şimdi 15 Oda başkanının Karizma İş Merkezine taşınmasıyla Yalova Esnafının sorunları ihtiyaçları giderilmiş mi olacak? Hatırlayın Sayın Başkan, 2008 yılında Yalova Esnaf Sarayının projesine sizlerde belediye meclis üyesi olarak bu kararın altına imza atarken, bende sizleri bir basın mensubu olarak bu meclisden izliyordum. Esnaf Sarayı komple bir tesisti. İçersinde düğün salonları, Restorantları ve kreşleri, sosyal tesisleri bulunuyordu. Yalova Esnafı orada çocuklarının düğününü yapacak, bebeklerini kreşe verecek piyasa fiyatının altında kendi restorantlarında yemek yeme olanağı bulacak ve sosyal tesislerden faydalanma imkanı bulacaktı. Burada mesele Oda başkanlarına yer bulma meselesi değil, Yalova esnafına sosyal adaletli davranarak onların daha iyi bir şartlarda sosyal tesisler kazandırmak olmalıdır:

 

Tarih:07-09.2016

Konu: Yalova İmar Revizyon Planları

Sayın Başkan Değerli Meclis Üyesi Arkadaşlarım;,Bugün bu mecliste tartıştığımız İmar Revizyon planlarındaki tartışmaların ana nedeni iletişimsizliktir. Çünkü,  son 3 ay içerisinde belediye meclis üyeleri Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında birer gün olmak üzere 3 ay boyunca üç kez oturum yapmış ve bu oturumların toplam süresi de 1 buçuk saattir. Böylesi bir tablo içinde tartışmada kaçınılmaz oluyor. Keşke bu süreleri uzatabilseydik ve kendi iç dinamiklerimizde imar revizyon planlarını tartışmış olsaydık, burada çok daha fazla söz söyleme yetkimiz olurdu diye düşünüyorum. Ayrıca ben diğer meclis üyelerinden daha da dezavantajlı durumdayım. Gurubu bulunan meclis üyelerine İmar revizyon planlarının kitapçıkları dağıtılmış, bilgilendirilmiş, bana ise bağımsız olduğumdan dolayı böyle bir kitapçık verilmedi. Dolayısıyla yeteri kadar bilgim yok. Ben belediye meclisinin karar organı bir üyesi olarak neye nasıl oy vereceğimi bilemiyorum. Sayın Başkan, tarafıma böyle bir kitapçığın verilmemesinin eksikliğini sizlerde kabul ettiniz. Bundan sonra ayrıntılı rapor vereceğinizi ifade ettiniz sizlere bu konuda teşekkür ederim.Ancak, İmar Revizyon planları, son 6 aydan buyana  çeşitli gerekçelerle her ay bir sonraki aya ötelenip ertelendi. Buna da şiddetle karşıyım. Değerli arkadaşlar Belediye Meclisinin de itibarını düşünmemiz gerekiyor. Özellikle vurgulamalıyım ki, İmar Revizyon Planları meclise gelirse bilgi sahibi olmadığımdan dolayı  bu konuda fikir yürütmem yersiz olacağı gibi doğruda olmaz.. Bu nedenle önüme gelecek olan imar revizyon planlarına olumlu görüş beyan etmem de beklenemez.  Ancak buna rağmen, İmar Revizyon planlarının sürekli ötelenmesini de kabullenemiyorum. Çünkü kamuoyunda yatılacak algı ve kaanati şimdiden öngörebiliyorum. Uzun bir süreden beri, belediye meclisi nin planlarla ilgili bir karar verememesinin kamuoyunda bir beceriksizlik olarak yansıyacağı endişesini taşıyorum. Nitekim bu konularla ilgili bir süredir polemik yaratacak tartışmalar yaşanıyor. Buradaki meclis üyesi arkadaşlarımın genel kanaati de, Yalovaspor tesislerinin bulunduğu alana konut yapılmasına sıcak bakmıyor. Bu konuda meclis üyeleri gerekli duyarlılığı göstereceklerini de düşünüyorum. Sayın Başkan Değerli Meclis Üyesi Arkadaşlarım, bildiğiniz gibi Yalova bir avuç bir kent. Ve ne yazik ki yeşil alanları her geçen gün talan ediliyor. Yalova halkının nefes alabileceği, Yalova’nın akciğerlerini oluşturacak yeşil alanları, meydanları açmak belediye meclisinin en temel görevlerinden biridir. Belediye meclis üyelerinin başlıca görevlerinden birisi toplumu yeşil alanlarla kucaklaştırmak ve çeşitli bölgelerde halkın rahat nefes alabileceği yeşil alanları açmak gibi yasal bir görevi ve yükümlülüğü vardır.

Faruk Kırtay -Yalova Belediye Meclis Üyesi

Tarih:11-07.2016

Konu: Yalova Sahillerinde Bulunan  Çocuk Oyun Parkları ve Engelli Plajı

Sayın Başkan;  Yalova belediyesinin Yalova sahillerine yaptığı Engelli Oyun Parkları ve Engelli Plajları bulunmaktadır. Ancak buralardan ne yazık ki engellilerin dışında herkes faydalanmaktadır. Gerek engelli plajı gerekse de engelli oyun parkları, engelsiz vatandaşlar tarafından işgal altındadır.  Ayrıca bu konuda engelli vatandaşlarımızın da şikayetleri söz konusudur.  Yalova Belediyesi olarak buralarda nasıl bir önlem alınır, belediye zabıtası belirli dönemlerde buraları denetleyebilir mi? Çünkü ne yazık ki halkımız bu konuda toplumsal bilince ulaşmış durumda değil. Bu konunun çözümlenmesini talep etmekteyim.Sayın Başkan,  Ayrıca 17 Ağustos Parkı bünyesinde Yalova belediyesine ait bir oyun parkı bulunmaktadır. Yaz sezonu nedeniyle burası yoğun olarak kalabalık olmaktadır. Ancak, geceleri burası lambalar olmasına karşın aydınlatılmıyor.  Burası geceleri çok karanlık. Çocuklar oyun oynuyor. Ancak buradaki çocukların can güvenliği tehdit altında bu oyun parkının da en kısa süre içinde aydınlatılması gerekmektedir.

Faruk Kırtay -Yalova Belediye Meclis Üyesi

 

Tarih:04-01.2016

Konu: Atatürk'ün  Adının Verilmesi

Bilindiği gibi Yalova-İzmit Karayolu üzerinde Dörtyol Kavşağının bulunduğu alan “Atatürk Bulvarı” adını taşımaktaydı. Ancak, Köprülü Kavşak’ın yapılmasıyla birlikte burası Bulvar özelliği yitirilmiştir. Atatürk’ün “ Benim Kentim” dediği Yalova’da, Atatürk adını taşıyan tek yerde köprünün yapılmasıyla birlikte ortadan kalkmıştır.Bu nedenle, Atatürk Bulvarı üzerine yapılan Köprülü Kavşağın adının “ Atatürk Köprüsü” olarak isminin verilmesi. Yalova Belediyesinde uzun yıllar Belediye Meclis Üyeliği, Belediye Başkan Yardımcılığı, Sivil Toplum örgütlerinde uzun yıllar  kurucu başkan olarak görev yapmış ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetmiş, Yalova’nın kanaat önderlerinden Merhum Nusret Sungur’un ve yine bugün toprağa verdiğimiz .Yalova’nın kanaat önderlerinden, Yalovaspor ve YTSO kurucularından  Merhum Yılmaz Tüzünataç’ın isminin yeni imara açılacak cadde ve sokak’a verilmesini uygun olacağını düşünüyorum…Çünkü;  sokak ve cadde  isimlerinin bir kentin hafızası olarak gördüğümden, Yalova’ya hizmet etmiş, kamuoyundan da takdir görmüş insanlarımızın isimlerinin yaşatılmasının anlamlı olacağını düşünmekteyim. 5393 Sayılı Kanunun 26. Maddesi gereğince önergemin Meclis gündemine alınmasını ve İsim Bulma  Komisyona havale edilmesini arz ederim

Faruk Kırtay- Yalova Belediye Meclis Üyesi

Tarih:05-10-2015

Konu: Arboretum Arazisi Plan Değişikliği İtirazı

Yalova Bahçelievler Mahallesi  12/73 Ada, 15,16,22,23 ve 24 parsellerin bulunduğu Arboretum Arazisi 26.08.2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanarakr  07.09.2015 tarihinde Yalova İli 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği askıya çıkarılmıştır. Askıya çıkarılan “Yalova İli 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği” Özel Proje Alanı kaldırılmış ve bu alan “Mevcut Konut Alanı (Orta 151 – 300 ki/ha )” olarak plan değişikliği yapılmıştır.Yukarıda adı geçen arazi; 1937 yılına kadar Atatürk’ün denetiminde işletilen çiftlik bütün mal varlıkları ile birlikte 11.6.1937 tarihinde Atatürk’ün vasiyeti üzerine  amacına uygun kullanmak ve kamu menfaati gözetillmesi koşuluyla Millete bağışlanmıştır. Bağış işlemi ise, 11 Mayıs 1938'de TBMM’nde tamamladıktan sonra Atatürk tarafından imzalanarak bu arazi millete bağışlanmıştır.Bu çiftliğe ait olan 80 Dönümlük  Arboretum arazisi 1994 yılında, Atatürk’ün vasiyeti doğrultusunda Yalova Belediyesi Atatürk Canlı Ağaç Müzesi (arberetum) yapılması kaydıyla Tarım Bakanlığından Yalova Belediyesine tahsisi çıkartılmıştır.Arboretum arazisi, 8 Haziran 2007 tarihinde Yalova Belediye Meclisi ve Yalova İl Genel Meclisi’nde eş zamanlı olarak günü birlik Turizm tesis alanı olarak planlara işlenmiş,  tesis alaları için planlarda yapı kullanım kararı 0.80, yükseklik 17.50 metre olarak onaylanmıştır.

Ancak, buna rağmen, arboretum alanı 1/25 binlik plandaki usul ve yasal gerekçelere tamamen aykırı olarak 2012 yılında İhale şartnamesinde emsal 2.00, yükseklik serbest olarak satışa çıkarılmıştır. 2013 yılında ise; Bursa Bölge İdare Mahkemesine yapılan itirazlar sonrasında; Bursa Bölge İdare Mahkemesi, kararını esastan vererek,  yapılaşmada yoğunluğun emsal 0.8 olarak düzeltilmesine esastan hükmetmiştir.Söz konusu arazi; Yalova Belediyesince yürürlülükteki Çevre Düzeni Planına uygun olarak Turizm amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planları onaylanarak imar uygulaması yapılmıştır. Yukarıda vurgulanan Yalova Bahçelievler Mahallesi  12/73 Ada, 15,16,22,23 ve 24 parsellerin bulunduğu  arazinin konut alanına dönüştürülmesi  Çevre düzeni Planınında çelişkiler yaratacaktır.Sonuç olarak, bahsi konu alanının konut alanı olarak düzenlenmesine ilişkin plan değişikliğinin; kamu yararı, plan bütünlüğü ve eşitlik ilkelerine uygun olmadığı, , Büyük Önder Atatürk’ün,  11 Mayıs 1938'de TBMM’nde bizzat  Atatürk tarafından imzalanarak milletine bağışlandığı bu alanın AtatürK’ün bizlere bıraktığı vasiyete de bağdaşmadığını düşünmekteyim.  Bu nedenle; Yukarıda belirtilen gerekçelerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanarak 07.09.2015 tarihinde askıya çıkarılan Plan değişikliğine itiraz ediyorum.

Faruk Kırtay- Yalova Belediye Meclis Üyesi

 

Tarih:06-08-2015

Konu: İhaleye Çıkartılmak İstenen İnkilap Vapuru

Sayın Başkan, sözlerime başlamadan önce  İnkilap Vapurunu 2008 yılında 25 Bin dolar karşılığında Yalova’ya kazandıran dönemin Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyelerine teşekkür ederek sözlerine başlamak istiyorumBurada ve son günlerde İnkilap vapuruna yönelik “ucube” deniliyor. İnkilap'a haksızlık ediliyor. Yalova’ya geldiğinde ucube değildi. Geçmiş yönetimin hatalarıyla İnkilap vapuru  özellikle bir ucubeye dönüştürülmüştür.  Bunun diğer bir örneği de  Gazipaşa Caddesindeki Yalova Belediyesi Güzel Sanatlar Merkezidir.Sayın Başkan Değerli Meclis Üyeleri; Belediye meclisi öncelikle kamu menfaatini korumakla mükelleftir. İnkilap vapurunun 8 yıl öncesini hatırlayın. Birde şimdiki halini? Yaklaşık 1 milyon 600 bin Tl harcanmış olmasına rağmen, İnkilap, geldiğinden daha da kötüdür. Yaklaşık 5 yıldan buyana atıl halde bırakılan İnkilap vapurunda Yalova belediyesi zaman açısından da kamu zararına uğramıştır. Bunlardan dersler çıkartmalıyız.Yapılacak ihalede, İnkilap vapuru değil, yanındaki arsa günümüzde değerlidir. Bizim endişemiz de zaten budur.Sayın Başkan endişem odur ki,;İhaleye girecek olan firma, İnkilap Vapurunu bonus olarak alacak, yanındaki 2 dönümlük arsaya ise kır düğün salonu, cafeterya kurarak İnkilap Vapurunu ise mutfak olarak kullanabilecektir. Bunun önüne geçmeliyiz. İnkilap vapuru, geliş amacına uygun olarak değerlendirilmeli ve Yalova'nın marka değerlerinden biri olmalıdır. Bu nedenle, İhaleye girecek olan firmalardan proje talep etmeliyiz. Bunu da ihale şartnamesine koymalıyız. Ayrıca Yap İşlet Devret Modelini de değerlendirmeliyiz Ayrıca unutmayalım ki, Kamu zararı sadece parayla olmaz, zamanlada olur. İnkilap vapuru 5 yıldan buyana atıl durumda. İnkilap Vapurunda kaçak katlar Yalova’nın göbeğinde yapılırken ve yapım çalışmaları 8 ay sürerken neden müdahale edilmedi. Buna göz yumulmuştur.

Faruk Kırtay -Yalova Belediye Meclis Üyesi

Tarih:02-02.2015

Konu: Yalova Cem Evi’ne ibadethane statüsü verilmesi

Sayın Başkan; 21. Yüzyılda tüm çağdaş dünyanın gözü önünde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ve Uluslararası İnsan Hakları beyannamesinin kabul ettiği bir dönemde halen Cem Evlerinin birer ibadethane mi değil mi tartışmaların yaşandığı günümüzde bu gelişmelerden dolayı ben hicap  duyuyorum. Cem evleri elbette birer ibadethanedir. Yalova belediye meclisine getirilen bu talep öncelikli olarak haklı ve insani bir taleptir.Sayın Başkan bu talebin Yalova Belediye meclisinde görüşülürken bu olayın siyasi olarak değil, insani olarak ele alınmasını istiyorum. Çünkü, yurttaşların eşitlik ilkesi, dili, dini, inancı, cinsiyeti, ırkı nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakılmadan  Cem evlerinin birer ibadethane statüsü olarak değerlendirilmelidir. Bunun diğer belediyelerde de bu şekilde ele alındığı ve Cem Evlerinin birer ibadethane statüsünde gösterildiği bilinmektedir.

Faruk Kırtay -Yalova Belediye Meclis Üyesi

Konu: Yalova Belediyesinin Yaptığı Olumsuz Çalışmalar

Sayın Başkan, Ne yazık ki, Yalova yine son günlerde, hak etmediği halde olumsuz haberlerle ülke gündemine oturmuştur. Alınan kararlardan Meclis üyeleri olarak haberimiz olmadığı gibi, bu kararların uygulamasında meclisin iradesi de hiçe sayılıyor.Meclis üyeleri olarak bir sabah kalkıyoruz bisiklet yolları iptal edilmiş. Bir sabah kalkıyoruz şehir meydanına tuvaletler yapılmış. Bir sabah kalkıyoruz aynı tuvaletler yıkılmış. Bir sabah kalkıyoruz ağaçlar kesiliyor. Sabahları kalkarken artık endişe ile uyanıyoruz. Meclis üyesi olarak burada kendimi adeta aksesuar bir süs bitkisi olarak hissetmeye başladım. Yalova açısından son derece önemli, Yalova'nın imajını zedeleyecek, Atatürk'ün adını kirletecek kararları tek başınıza alırken,  burada karar organı olan meclis üyelerinin iradesine danışmıyorsunuz da kendi arkadaşlarınızla  Yalova’ya kara leke bırakacak kararlara imza atıyorsunuz.Sayın Başkan; Ağaçların kesiminde Yalova halkının ve belediye meclisinin iradesine başvurulmamıştır. Atatürk’ün Yürüyen köşk ile anıldığı Yalova’da, böylesi önemli bir karar mecliste, belediye yönetiminde tartışılmayacak da hangi konu tartışılacak. Atatürk’ün kentinde, ağaç katliamcısı olarak anılmayı, CHP örgütü de,, Yalova Halkı da, Yalova Belediyesi çalışanları da, Yalova belediye meclis üyeleri de hak etmemiştir. Sayın Başkan;  Ben aynı zamanda Yalova Belediyesi Plan Bütçe Komisyonu üyesiyim. Belediye meclis toplantı salonunda zabıtaların sıktığı biber gazı ile ilgili bütçe raporlarını inceledim. Ben hiçbir yerde biber gazı alınacak diye bir kalem görmedim. Bu zabıtanın kullandığı biber gazı hangi bütçeyle alınmıştır?Sayın Başkan, Siz  az önce yaptığınız konuşmanızda, “Yalova benimle ilklere alışacak” dediniz. Emin olunki, bugüne kadar söylediğiniz en doğru söz bu oldu. Çünkü, ,Türkiye’de belediye meclis toplantısı esnasında kapalı bir yerde Yalova belediye  zabıtaların demokratik tepkilerini gösteren bir avuç gence biber gazı sıkan ilk ve tek il Yalova olmuştur.Sayın Başkan; 1 Aralık 2014 Pazartesi günü, meclisteki protestonun ardından gelişen olaylarda biber gazı sıkılan gençlerin hiçbirisini tanımıyorum. Onların varlığından da haberim yoktur.  Ancak,  görüntüleri izlediğimizde de görüldüğü gibi,  çevreci gençler sessizce ellerindeki dövizleri kaldırarak tepkilerini dile getiriyorlardı. Zabıtaların müdahalesi ve biber gazına maruz kaldıktan sonra insani bir refleksle tepkilerini bu kez slogan atarak göstermişlerdir. Oysa burada sizlerden beklenen meclis toplantısına kısa bir ara vererek bu gençlerin demokratik tepkisini anlayışla karşılamak hatta kürsüde onlara söz verip, onları dinleyip sakinleştirip demokratik bir olgunlukla salondan göndermek olmalıydı. Demokrat olmak, CHP’li olmak işte böyle bir şeydir Sayın başkan “

Faruk Kırtay-Yalova Belediye Meclis Üyesi

 

Tarih:01-12.2014

Konu: Tonami  Meydanında Ağaç Kesilmesi

Sayın Başkan; Kestirdiğiniz ağaçlardan dolayı Bütün meclis üyeleri kamuoyu tepkileriyle karşı karşıya kalırken bana bu konuda söz hakkı vermiyorsunuz.. Burada, mecliste demokratik ve yasal hakkım olan konuşma hakkımın verilmemesini esefle kınıyorum. Siz bugün basın açıklamasında üzüntülerinizi ifade etmişsiniz. Ben sizlerden özür bekliyordum ama siz özür dilemiyorsanız ben ayağa kalkıyorum ve Yüce Atatürk'ten meclis huzurunda özür diliyor ve sizleri protesto ederek meclisi terk ediyorum.

Faruk Kırtay- Yalova Belediye Meclis Üyesi

Tarih:04-08-2014

Konu: Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Kurulması ve Yalova'daki Suriye'liler

Sayın Başkan; 15 Yıl önce yaşadığımız 17.Ağustos 1999 depreminin 15. yılına girerken, Yalova’nın 1. derece deprem bölgesi olmasından dolayı, bir deprem veya bir afet riski taşıdığı herkesçe bilinmektedir.  Belediye Başkanları ve yerel yöneticiler olası afetlerle ilk yüzleşecek ve hesap sorulacak yöneticiler olacaklarından kuşku bulunmamaktadır.Ayrıca “5393 sayılı belediye kanununun Acil Durum Plânlaması başlıklı 53. maddesi, Belediyeler, deprem ve diğer doğal afetlerden korunmak veya bunların zararlarını azaltmak amacıyla şehrin özelliklerini de dikkate alarak gerekli afet ve acil durum plânlarını yapar, ekip ve donanımı hazırlar” denilmektedir.Yalova, 1. derece deprem ve Afet bölgesi olmasına karşın, üstelik bu konuda acı bir deneyim yaşamasına karşın bugüne kadar belediye bünyesinde “Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu” kurulmamıştır. Bir çok il ve ilçe belediyelerinde ihtisas komisyonu olarak kurulan ve faaliyete sokulan  “Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu” Yalova belediyesinde bugüne kadar kurulmaması büyük bir eksikliktir. bunun kurulmasını  talep ediyorum. Sayın başkan Ayrıca ikinci önergemde iseSon günlerde Yalova kamuoyunda da tartışma konusu olan ve tepkileri de beraberinde getiren başta Suriyeliler olmak üzere kent merkezinde sayıları her geçen gün artan Suriyeli çocuk işçiler ve dilenciler çok güç koşullar altında yaşam mücadelesi verdiği görülmektedir.Bugün toplumsal bir yara haline gelen ve havaların ısınmasıyla parklarda daha fazla görmeye başladığımız bu trajik durum hepimizi fazlasıyla üzmektedir. Yalova’ya gelen Suriye’li sığınmacıların kayıt dışı ve ağır şartlar altında ucuz işgücü olarak çalıştırılması bu kişilerin can güvenliğini tehdit ettiği gibi mevcut çalışanlar açısından da bir haksız rekabet ortamı sağlamaktadır. Ayrıca, Suriyeli çocukların araç trafiğinin yoğun olduğu caddelerde dilenmesi de çocukların can güvenliğini tehdit etmektedir. belediye olarak yaşanan son göçlerle ilgili olarak alınan önlemler nelerdir?

Tarih: 05. 04 2014

Konu: Yalova Belediye Bütçesi Giderleri

Sayın Başkan  komisyon Bütçe raporlarına göz attığımızda önemli bir çelişki olduğunu g3örmekteyiz. Geçen dönem 49 milyon arberetum arazisinden olmak üzere 57 Milyonluk bir arsa satışı gerçekleşmiştir. Buna rağmen Yalova belediye bütçesinde açık devam etmektedir.  Bir kentin can damarı itfaiyedir. Çünkü bizim can ve mal güvenliğimiz onlara emanettir. Bütçeye bakıyorum. İtfaiye müdürlüğüne 3 milyonluk bir bütçe ayrılıyor ki, bunun içinde personel gideri de var. Özel kalem müdürlüğüne ise itfaiyenin tam üç katı 9 milyon bütçe ayrılmış durumda.Bir başka örnek ise  geçtiğimiz dönem, karşılama, tören, misafir ağırlama gibi yaklaşık 5 milyon lira bir gider söz konusudur. Ancak  Yalova’daki yoksula garip gurabaya, engelliye ise bir yılda toplam 183 bin TL bütçe ayrılmıştır.  Bu Anayasamızda bulunan sosyal devlet ilkesiyle tamamen ters bir uygulamadır. Görüyoruz ki, Belediye bütçemizde önemli bir açık var. Bundan sonraki uygulamalarımızda sosyal belediyeciliği öne çıkartıp, siyasi kimliklerimizi bir kenara bırakıp toplumsal menfaatlerde ve kamu menfaatinde buluşmalıyız. Aksi halde Yalova belediyesinin bütçeden haksız bir şekilde herhangi bir kişiye yada kuruma  kazanç temin etmesi bizlerin çocuklarından alınacak birer lokma olarak görüyorum

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!