17 AĞUSTOS'UN ÜZERİNDEN 23 YIL GEÇTİ

17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden tam 23 yıl geçti. Yaşadığımız büyük acının 23. yıldönümünde Yalova Valisi Muammer Erol yaptığı açıklamada " 23 yıl önce meydana gelen Marmara Depremi, sadece ilimizi değil tüm Marmara'yı etkileyerek binlerce vatandaşımızın yaşamını yitirmesine ve on binlerce vatandaşımızın da yaralanmasına evsiz ve yuvasız kalmasına yol açmıştır. Bu felaket Aziz Milletimizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır." dedi

Yalova Valisi Muammer Erol yaptığı açıklamada "17 Ağustos 1999 Salı günü, yerel saatle 03:02’ de meydana gelen Marmara Depremi Ankara, İzmir gibi illerimiz dahil olmak üzere Marmara Bölgesi dışında geniş çaplı bir alanda da hissedilmiştir.Bu süreçte Devletimiz maddi kayıpları telafi etmiş, gelecekte olası felaketlere hazır bir konuma gelebilmek adına şehirlerimizin alt ve üst yapılarını yenilemiş, birçok yasal işlemi hayata geçirmiştir. Lakin deprem, giden canların geri dönüşü mümkün olmadığı için her zaman depreme ve doğal afetlere karşı bilinç içinde yaşamamız gerektiği gerçeğini ortaya koymuştur. Ülkemiz dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Dolayısıyla geçmişte yaşanmış bu acının günümüzde ve gelecekte tekrar yaşanması kaçınılmazdır. Bu nedenle depremle yaşayabilmeyi öğrenebilmek adına yapı stoklarımız, işyerlerimiz ve evlerimiz depreme dayanıklı hale getirilmelidir. Teknoloji çağının da pozitif bir getirisi olan birikimlerin de kullanılması ile ülkemizin deprem bölgesinde olduğu gerçeğinin bilinciyle, devlet ve millet olarak felaketlere karşı her daim tedbirli olmalıyız.Bu duygu ve düşüncelerle; böyle bir felaketin ve acının ülkemizde ve dünyada tekrarının olmamasını temenni ediyor, depremde hayatını acı bir şekilde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, geride kalanlara başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Allah C.C. milletimize bir daha böyle büyük acılar yaşatmasın." dedi.

Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 23.yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Vekili Mustafa Tutuk mesajında; depremin 23’ncü yılında Yalova’da kentsel dönüşümün fiilen başladığını belirterek şöyle konuştu.“17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin izleri 23. yıl geçse de hala sıcaklığını koruyor. O dönem şehrimizde yapılan güvensiz konutlar nedeniyle çok fazla kayıp verdik. Yalova’da resmi rakamlara göre 2504 kişi hayatını kaybetti. Deprem ülkemizin gerçeği olduğu gibi depremin değil, binaların öldürdüğünü 17 Ağustos 1999’da yaşadık. Bize düşen görev, önceden hazırlıklı olmak ve vatandaşlarımızın depreme dayanıklı yapılarda hayatlarını sürdürmelerini sağlamaktır. Bu kapsamda geçmişimizi unutmayarak, geleceğe daha emin adımlarla ilerlemek adına riskli alan ilan edilen Bağlarbaşı Mahallemizde kentsel dönüşüm için gerekli hamlemizi yaptık. Depremin 23. yılında kentsel dönüşümü geç de olsa Yalova’da başlattık.Her şeyin 45 saniyede değiştiği tarihin en soğuk gecesinden geriye; “Sesimi Duyan Var Mı?” sözleri kaldı. Kimimiz annesine, kimimiz eşine, kimimiz ise çocukluğuna veda etti. Allah bu acıları tekrar yaşatmasın.Bu duygu ve düşüncelerle, 17 Ağustos Marmara Depremi’nde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı saygı, sevgi, özlem ve rahmetle anıyorum” dedi

Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral ise açıklamasında "17 Ağustos Marmara depreminden dersler çıkarılması gerektiğini söyleyen Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, "Göreve geldiğimiz günden itibaren Altınova'da bu konuda kesinlikle taviz vermiyoruz" diyerek şöyle konuştu.“Binlerce insanımız bu depremde yaralandı, yüzbinlerce bina yıkıldı. Depremin ülke gerçeği olduğu hayatımızın her anında hatırlanmalı.Ülkemizin birinci derece deprem kuşağında olduğu gerçeğinin hayatımıza yansıması gerektiğini ifade eden Metin Oral, “Ülkemizi büyük üzüntüye boğan bu deprem, bizlere bir ders olmuş ve çok şey öğretmiştir. 17 Ağustos Marmara depremi ile depremin ne olduğunu ve neler yapabileceğini gördük. Deprem kuşağında yaşadığımızı, deprem konusunda yeterince bilgili olmadığımızı, insanları öldürenin deprem değil sağlıksız yapılan binalar olduğunu, binaların yapımında depremin mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini öğrendik. Doğal afetlerde koordinasyonun, kurtarma çalışmalarının ve kurtarma timlerinin ne derece önemli olduğunu, afet öncesinde alınan tedbirlerin hayat kurtardığını ve kötü sonuçları azalttığını öğrendik. Öğrendiklerimiz, bize yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda ışık tutmalıydı. Nitekim öyle de oldu. Halkımızı deprem konusunda bilinçlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Depremden sonra inşa ettiğimiz Kültür Merkezi’mizi afetlerde kullanılabilir özelliklerde inşa edildi. İlçemizde yeni yapılan bütün inşaatlarda deprem standartları uygulamaya konuldu. Bunun yanında halkımız özellikle çocuklarımızı bilinçlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Böylesi afetlerin bir daha yaşanmamasını Cenabı Allah’tan diler, 17 Ağustos Marmara Depremi şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anar, yakınlarına sabır diler, hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım” diye konuştu.

Yalova Mimarlar Odası Temsilciliğinden yapılan açıklamada "17 Ağustos 1999 depremi üzerinden 23 yıl geçti. 17 Ağustos 1999 saat 03:02’de 7,4 büyüklüğünde gerçekleşen deprem daha dün gibi hepimizin aklında. 17 Ağustos depreminden çıkarmış olduğumuz ders, coğrafi riskler göz ardı edilerek kurulan şehirlerin, plansız kentleşmenin ve mühendislik -mimarlık hizmeti alınmadan yapılan yapıların insanlar için çok büyük tehdit ve riskler oluşturduğuydu. Deprem sonrası müdahaleden çok, deprem öncesi alınması gereken tedbirlerin düşünülmesi gerektiği tüm çevrelerce geç olsa da benimsendi.Mimarlar olarak, şehrimiz ve ülkemiz için estetik, fonksiyon, sağlamlık ilkelerinden vazgeçmeden çalışmalarımıza devam edeceğiz. 17 Ağustos depreminin yıldönümünde, böyle bir acının bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz"

 

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!