1900 YILINDA ESENKÖY BİR RUM KÖYÜYKEN
1900 yılında çekilen bu fotoğraf ta Esenköy'ün 120 yıl öncesinin evlerini ve o dönemde ki sahilini görüyorsunuz.
1900 yılında çekilen bu fotoğraf ta Esenköy'ün 120 yıl öncesinin evlerini ve o dönemde ki sahilini görüyorsunuz.
Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde balıkçılık kasabası olarak tanınan ve o yıllarda adı Katırlı olan Esenköy19. yüzyıl başlarında Yalova'nın en zengin, en kalabalık Rum köylerinden biri olarak öne çıkmıştır.
Yan tarafta gördüğünüz ve yine o yıllarda çekilen bir başka fotoğrafta ise Esenköy sahilindeki balıkçı tekneleri görülüyor.
O dönemlerde, Her sonbaharda, üretilen zeytin, zeytinyağı, ceviz ve kestane gemilerle Esenköy'den, İstanbul’a taşınır, oradan Osmanlı İmparatorluğunun her yerine yayılırdı.
Cumhuriyet dönemine kadar en zengin Rum köylerinde biri olan Esenköy’de Cumhuriyetin ilk yıllarında, Rumlar, mübadeleyle Yunanistan’a gönderildi. Yerlerine Kafkas göçmeni Gürcü ve Lazlar yerleştirilmiştir.



Benzer Haberler
1971 YILINDA YALOVA DEREAĞZI İŞTE BÖYLEYDİ
1958 YILI TERMAL ÇINARALTI VE ÇINAR OTEL
1960 YILINDA ARMUTLU'DA KURAN KURSU
1965 YILI ÇİFTLİKKÖY KARAKİLİSE SAHİLİ
1937 YILI FİKRET MADARALI ÖĞRENCİLERİYLE
1971 YILI GAZİ PAŞA CADDESİ VE YALOVA SAHİLİ
1955 YILI TAŞKÖPRÜ CAMİİ AÇILIŞ TÖRENİ
1980 YILINDA ÇINARCIK SAHİLİ VE İSKELESİ