1912 YILINDA YALOVA TERMAL KAPLICALARI
1912 Yılında Osmanlı döneminde çekilmiş bu fotoğrafta Yalova Termal Kaplıcalarını görüyorsunuz. Osmanlı Döneminde Termal kaplıcaları dilek tüneli önünde çekilen bu fotoğraf da o yıllarda tüneli ziyaret edenler görülüyor.
1912 Yılında Osmanlı döneminde çekilmiş bu fotoğrafta Yalova Termal Kaplıcalarını görüyorsunuz. Osmanlı Döneminde Termal Kaplıcaları dilek tüneli önünde çekilen bu fotoğraf da o yıllarda tüneli ziyaret edenler görülüyor.
Termal Kaplıcalarında bulunan Dilek tüneli 1980’li yılların ortalarına kadar, fotoğrafda görüldüğü Termal Kaplıcalarında bulunan tünele gelenler buradan ayaklarını suya sokarak kaplıcalardan faydalanabiliyordu. Hemen yanında bulunan ise dilek tüneli olarak adlandırılan bölümde ise taşlar duvara yapıştırılarak dilek tutuluyordu. Bu tönelde, 1980'li yılların ortalarında işlenen bir cinayet sonrasında tünelin ağzı demir parmaklıklarla kapatılmış bu kez tünele taş yerine tünelin ağzına konulan demir parmaklıklara asılan bezlerle dilekler tutulmaya başlanmıştır.
Bizans ve Osmanlı eserleri barındıran Yalova Termal Kaplıcaları "sit alanı" kategorisinde olup, tarihi yapı ve kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır.Yalova Termal Kaplıcaları, 4000 sene önce bir takım doğa olayları sonucu oluşmuştur. 2000 seneden fazla süredir insanların şifa aradıkları yer haline gelmiştir.
Tarihte Pitiya olarak bilinen bölgede kurulu Yalova Termal Kaplıcaları, Yalova il merkezinden 12 km. uzaklıkta, Yalova Termal ilçesi içerisinde iki dağ arasında, bir arada ender görülen harika bir bitki örtüsü ile kaplı bir vadidir. 3600 dönüm orman arazisine sahiptir. Yalova Termal Kaplıcalarının ilk hamamları yaklaşık 1600 sene önce Bizans İmparatoru Constantinus (312-337) tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra çeşitli Bizans İmparatorları tarafından birçok tesis yaptırılmıştır. Osmanlı Yalova'yı fethettiğinde, başkent Bursa olması ve orada da kaplıca olması nedeniyle Termale gereken önem verilmemiştir.
Osmanlı zamanında ise Sultan Abdülmecid (1831 - 1861) tarafından imar edilmiştir. Sultan Abdülmecid'in annesi Bezm-i Alem Valide Sultanın burada romatizmalarına şifa bulması buranın ünlenmesine sebep olmuştur. Bu yüzden Sultan Abdülmecid buraya yeni banyolar ve köşkler yaptırmıştır. Termalin şu anda kullanılan yollarını açmıştır. Daha sonrada Sultan II. Abdülhamid ( 1876 - 1908 ) zamanında yeniden ünlenmiştir. Suyun ilk tahlilleri yaptırılmıştır. Buraya yeni hamamlar, köşkler ve gazinolar yapılmış, tarihi eserler restore edilmiştir. Burası dünyanın en gözde sağlık ve eğlence merkezi haline gelmiştir. İşletilmesi için yabancı sermayedarlara verilerek işletilmiştir. Ancak önce Balkan Savaşı (1912-1913), I. Dünya Savaşı (1918 - 1922) ve Kurtuluş Savaşı (1919-1923) zamanlarında yabancı sermayedarlar ve ortaklar kaçmıştır. Kaderine terk edilen kaplıcalar unutulmuştur.
Yalova Termal Kaplıcaları'nın kaderi, 19 Ağustos 1929 'da ulu önder M. Kemal Atatürk'ün gelmesiyle değişmiştir. Termal'e hayran kalan Atatürk, buranın dünyaca ünlü bir sağlık merkezi ve su şehri olması için büyük çaba sarf etmiştir. Türkiye'nin bir çok yerinden meşhur ustaları getirerek buranın yeniden imar ve ihyasını sağladı. Bugün Yalova Termal Kaplıcaları'nın dünyaca üne sahip olması Atatürk'ün sayesindedir.
Benzer Haberler
1985 YILI YALOVA LİSESİ ÖĞRETMENLER GÜNÜ
1987 YILI ÇINARCIK'LI MERHUM SİYASETCİLER
1912 YILINDA YALOVA TERMAL KAPLICALARI
1955 YILINDA ÇİFTLİKKÖY İŞTE BÖYLEYDİ
1929 YILINDA ATATÜRK YALOVA KAYMAKAMIYLA
1960 YILINDA ARMUTLU KÖPRÜSÜ
1980 YILINDA ÇINARCIK İSKELE MEYDANI
1970 YILINDA YALOVA CUMHURİYET CADDESİ