1914 YILI OSMANLI DÖNEMİ ARMUTLU SAHİLİ

1914 yılında Osmanlı döneminden kalmış bu fotoğrafta o yıllarda Gemlik ilçesine bağlı küçük bir balıkçı köyü olan, Kaplıca kaynak sularıyla öne çıkan, Armutlu'nun o yıllardaki halini görüyorsunuz. Armutlu, Üzüm bağları, bahçeli, etrafı Armut bahçeleri ile donatılmış olmasından ötürü adını Armutlu olarak aldığı öne sürülmektedir. 

1995 yılına kadar Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı küçük bir balıkçı kasabası olan Armutlu, 1995 yılında Yalova'nın il olmasıyla birlikte, ilçe olmuş ve Yalova'nın en küçük ilçelerinden biri olarak bugünlere gelmiştir. Yalova'ya bağlanmasının ardından turizm potansiyelini öne çıkartarak önemli bir mesafe kat etmiştir.

Armutlu, Marmara Denizi'nin doğusunda Gemlik Körfezi'nin kuzeyinde yer almaktadır. İlçe kuzeydoğudan Yalova, doğudan Orhangazi, güneydoğudan Gemlik, güneybatı ve kuzeyden deniz ile çevrilidir. Yalova il merkezine 55 km, Gemlik'e 27 km mesafede olan ilçenin, Mudanya ve İstanbul ile deniz ulaşımı bulunmaktadır. Karşıyaka mahallesi, Bayır Mahallesi ve 50. Yıl Mahallesi adında 3 mahallesi bulunmaktadır. Fıstıklı, Kapaklı, Mecidiye, Hayriye ve Selimiye kendine bağlı köyleridir.

Armutlu adının "Armodo" veya "Armodies" sözcüklerinden geldiği sanılmaktadır. Bu sözcükler "Donanma" veya "Donanmaya gözcülük eden kimse" anlamına gelmektedir. Bununla birlikte tarihi süreçte Enrutluk, Emrudili, Imrudili isimleri ile de anılmıştır. Armutlu adının nereden geldiğine dair iki rivayet bulunmaktadır:

Bizans Kralı'nın kızı Armodies’in vücudunun her yerinde yaralar çıktığı bildirilmiştir. Kral kızının bu durumundan utandığı için askerleriyle birlikte kızını şimdiki kaplıcaların bulunduğu mevkide bırakmıştır. Kız buradaki termal sularla her gün yıkanmış ve bütün yaraları iyileşmiş. Kral kızının iyileştiğini görünce onu tekrar yanına almış ve Armodies adı Armutlu olarak günümüze kadar gelmiştir.

Evliya Çelebi ise Armutlu isminin nereden geldiğini ünlü Seyahatname'sinde de şöyle anlatır; "Nahiyedir. Naib oturur. Bursa Beyi tarafından tayin edilir. Kasaba düz sahraya bağlı, bahçeli ve etrafı armut bahçeleri ile süslü olup bakımlıdır. Onun için Armutlu derler."

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!