1923 YILI YALOVA MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ

19 Temmuz 1921 tarihinde Yunan işgal güçleri Yalova’dan çekildikten sonra  Yalova Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti İzmit Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ne bağlı olarak Milli Mücadele direnişine gönüllü asker toplamaya başlamış ve İstanbul-Kabaklı Köyü-Yenişehir  hattına top, silah ve cephane taşıyarak lojistik destek sağlamıştır.

İzmit Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyeti Reisi Mümtaz tarafından Yalova Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyeti Riyasetine çekilen İzmit çıkışlı 1187 numaralı 50 kelimelik telgrafta “Yalova Kazası dâhilinde eli silah tutan ve gönüllü olarak milli mücadeleye katılmak isteyenlerin silah altına alınmalarını sağlamak” konusunda gerekli çalışmaların yapılması istenmekteydi.

Bu yazışmalara bağlı olarak Yalova Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri Belediye Meclis Üyesi Yakup (Acar) Bey, Hüseyin, Yusuf ve İbrahim imzalı belgelerden anlaşılacağı üzere Yalova-Orhangazi-Yenişehir Büyük Taarruz Hattının oluşması için çalışmalar başlattı. Bu çalışmalar çerçevesinde İstanbul’dan yukarıda isimlerini yazdığımız Yalova Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyeleri motorlarla geceleri temin edebildikleri silah ve mühimmatı Taşköprü istikametinden karaya çıkartarak milli mücadele kaymakamlığına teslim ettiler. Yalova’da gönüllü askerlerin silah altına alınmasına ve müfrezelerin oluşturulmasına önderlik yaptılar.

Büyük Taarruz başlamadan önce 11 Ağustos 1922 tarihinde İzmit Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Merkeziye Reisi Mümtaz Yalova Müdafaa-i Hukuk Riyasetine İzmit çıkışlı yeni bir telgrafla yapılan hazırlıklara teşekkür ederek Yalova Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Yönetim Kurulu’na teşekkür edip tebrik etmiştir.

Büyük Taarruz başlayınca da Yalova’daki müfrezeler, milli mücadele kuvvetlerine büyük destek vererek geri çekilmek zorunda kalan düşmanı Yeniköy, Orhangazi, Fındıklı, Gemlik istikametinden Mudanya -Erdek yörelerine kadar takip etmiştir. Bu arada Orhangazi Fındıklı istikametinde şiddetli çatışmalar olmuş Yalova Bağımsız Bölüğü ve bünyesindeki Burhaniye Müfrezesi çok kayıp vermiştir. Bunlardan Dumantepe’de şehit düşen Teğmen Abdülkadir’in babası Yeşil  İmam (Mehmet Bahaettin Efendi) bu çatışmalarda şehit olmuştur.

Yalova’nın ilk Belediye Başkanı Yakup Acar’ın kişisel eşyaları arasından çıkan yaklaşık 20’ye yakın yazışma belgelerinin orijinallerinden şimdilik çıkarabildiklerimiz bunlardır. Diğer belgelerin çeviri çalışmaları devam etmektedir. Gözüken o ki, Yalova’nın işgalinde acı, ıstırap çeken ve bölgeden göç etmek zorunda kalan Yalova halkı işgalin ardından toparlanarak milli mücadelenin kutsal direnişine katılmış ve Büyük Taarruz’un Orhangazi Yenişehir hattındaki çarpışmalarında büyük kahramanlıklar göstermiştir. Diğer belgelerin de hazırlanmasıyla birlikte konu daha da ayrıntılarıyla ortaya çıkacaktır.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!