1933 YILI GACIK MUHTARI MELİHA MANÇO

1933 yılında çekilen bu fotoğrafta, Atatürk'ün talebi üzerine, 1932 Yılında Yalova Gacık köyünde muhtarlık yapan 1910 doğumlu olan 22 yaşında Türkiye'nin ilk kadın muhtarı Meliha Manço Gacık Köyünde Köy korucusu ve babası Hakkı Denizer'le  birlikte görülüyor.

Çiftlikköy ilçemize bağlı Gacık köyün TÜİK 2025 nufus verilerine göre 445 kişi yaşamaktadır. İsmini 300 yıl önce obasını taşıyan bir Yörük kadınından aldığı söylenmekte. Yalova’nın en eski tanınmış köylerinden olan Gacık Köyünün, tarihini belgeleyen yazıtlardan, yaşayan medeniyetlerin varlıklarının M.Ö.1.yüzyıla kadar uzandığı anlaşılmaktadır. Gacık köy meydanında bulunan tescilli hamam ve Ulu Önder Atatürk’ün köyü ziyaret ettiğinde gölgesinde dinlendiği tescilli iki çınar ağacı bulunmaktadır. Yüksek bir tepe üzerine kurulan köyde hayvancılık, tavuk ve yumurta yetiştiriciliği önemli bir yer tutarken, bol taze sebze ve meyveleri, cevizi de ünlüdür. Ormanlık alanı ve yeşilliği ile yörenin görülmeye değer köylerindendir. Gacık Köyü Yalova’ya 12 kilometre mesafededir. Türkiye'nin ilk kadın muhtarı  Meliha Manço'da Gacık köyünden çıkmıştır. 

Meliha Manço, 1932  yılında, Atatürk’ün isteği üzerine Yalova’nın Gacık Köyüne 22 yaşındaki Meliha Manço’yu atama yoluyla Muhtarlık görevine getirmiştir. 1932 yılında, Meliha Manço, Türkiye’nin ilk Kadın Muhtarı unvanını böylelikle elde etmiştir.  Atatürk, Cumhuriyetin ilk yıllarında 1932 yılında kadınların da ülkeyi yönetebileceklerini göstererek, Meliha Manço’yu Cumhuriyet tarihinin ilk kadın muhtarı olarak Gacık Köyü Muhtarlığı görevine getirmiş, daha sonra da Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını TBMM'de kanınlaştırmıştır. 

1932 yılında muhtar olan Meliha Manço, Atatürk’ün köye diğer gelişlerinde de köylünün sıkıntılarını, dertlerini aktarıyor. Halen kullanılan köy yolunu da köylünün kendisiyle birlikte genişletiyor, okul binasını onartıyor. 1934 yılında da görevi kendi isteğiyle bırakıyor. Meliha Manço’nun 1934 yılına kadar başarılı bir muhtar olarak görev yapması kadın-erkek eşitliğini de gündeme getirmiştir. Meliha Manço 24 Ocak 1998 Yılında Yalova'da hayatını kaybederek Yalova'da toprağa verilmiştir. 

Aşağıdaki fotoğrafta ise; 1934 yılında Atatürk'ün isteği üzerine Öğretmen Yusuf Ziya ilkokulunda görevlendirilen 1901 doğumlu  Yalova'nın ilk kadın öğretmenlerinden Sadriye Suakman ve Türkiye'nin ve Yalova'nın ilk kadın Munhtarı Meliha Manço, Gacık Köyünde  Meliha Manço'nun evinin önünde atı ile birlikte, Cumhuriyet kadınları, o günün zerafetiyle objektife poz verirken görülmekte.Sadriye Suakman ise,  1901 doğumludur.  Atatürk’ün talebi üzerine 1933 Yılında Öğretmen Yusuf Ziya İlk öğretim okulunda öğretmenliğe başladı. Özellikle kız çocuklarının okula gitmesi için Yalova ve köylerinde büyük uğraşlar verdi. 

 

 

Meliha Manço'nun oğlu Candaş Manço Annesini anlatıyor...

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!