1934 YILINDA ATATÜRK YÜRÜYEN KÖŞK'DE
Büyük Önder Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 77. yılında saygıyla anıyoruz.Bundan tam 83 Yıl önce Atatürk'ün Yürüyen Köşk'te,Köşk yapımında bir tek dalının kesilmemesi için yürüttüğü Ulu Çınarın altında kahvesin içerken görüyorsunuz.
1932 yılında çekilmiş bu fotoğraf karesinde Atatürk, Temmuz sıcağında çınar ağacın gölgesinde görülüyor. Atatürk, Yalova’ya 1929 yılından son nefesini verene kadar toplam 311 gün 273 gece Yalova’da kalmıştır..
Büyük Önder Atatürk Yalova’ya ilk kez 19 Ağustos 1929 günü gelmiştir. O dönemler, 1929 yılının yaz aylarında Yalova, sıtmadan kırılıp dökülmektedir. Ölümler günden güne artmakta, halk çaresizlik içinde çırpınmaktadır.
Yalova’nın ileri gelenleri bu felakete bir çözüm bulmak amacıyla bir araya gelerek durumu Gazi Paşa’ya bildirmeye karar verirler. Gazi Paşa’nın, İstanbul’a geldiğinde Büyük Ada’ya uğradığı bilinmektedir. Onu orada görmek mümkün olacaktır.
O günün sabahında, iki motor dolusu Yalovalı Büyük Ada’ya doğru yola çıkarlar. Tarih 14 Ağustos 1929’dur. Motor kaptanları Fehmi Çam ve Faik Hürman, Yalova’nın insanlarını Ada’ya salimen ulaştırır. Saat 17.00 sularında iskeleye yanaşan Ertuğrul Yatı’nı, Adalılarla birlikte ayrı bir grup olarak karşılamaya giden Yalovalılar coşkuyla alkışlarlar Gazi Paşalarını. Yalova grubunun pırıl pırıl giyim kuşamları, Gazi Paşa’yı alkışlarken sergiledikleri candan coşkuları ile herkesin ve Gazi Paşa’nın da dikkatini çekerler.
Zaten istedikleri de budur. Gazi, merak edip sordurur. Yalova’dan geldiklerini, kendisinden bir dilekleri olduğunu öğrenir. İçlerinden birini çağırır. Ne istediklerini sorar. Durum kendisine anlatılır, yardımları talep edilir. Gazi, ilk fırsatta geleceğini söyler. Bu haber Yalovalıları çok sevindirir.
Ve o gün gelmiştir. 19 Ağustos 1929 Pazartesi günü, Ertuğrul Yatı ile İstanbul’dan hareket eden Atatürk, saat 16.00’da Yalova’ya gelmiştir. Yanında İçişleri Bakanı Şükrü Kara, Özel Kalem Müdürü Tevfik, Başyaveri Rusuhi ile yakın arkadaşlarından Kılıç Ali ve Zühtü Bey’le birlikte kalabalık bir sağlık ekibiyle Gazi Yalova’dadır. Halkın coşkun tezahüratları arasında iskeleye çıkan Atatürk, yanındakilerle birlikte önce Kaplıca’ya gitmiştir.
Kaplıca’yı gördükten ve buranın geliştirilmesi için aydınlatıcı talimatlar verdikten sonra Günümüzdeki TİGEM Baltacı çiftliğine gelmiştir. Bu sırada çiftlikte göçmenler bulunmaktadır.Atatürk, göçmenlerle konuşarak, sorunlarını dinlemiş, yetkililere ilgili talimatları verdikten sonra saat 20.00’de Yalova’dan İstanbul’a hareket etmişlerdir.
Ancak 19 Ağustos tarihi hem Atatürk hem de Yalova için bir dönüm noktası olmuştur. Bu tarihten sonra Atatürk çeşitli tarihlerde Yalova’ya gelerek Yalova’nın kalkınmasını sağlamış ve Yalova’dan bir daha ayrılamamış, toplam 27 kez gelişinde ise 313 gün 270 gece Yalova’da kalarak “Yalova Benim Kentimdir” diyerek bu kente olan sevgisini dile getirmiştir.
Benzer Haberler
1987 YILI ÇINARCIK'LI MERHUM SİYASETCİLER
1912 YILINDA YALOVA TERMAL KAPLICALARI
1955 YILINDA ÇİFTLİKKÖY İŞTE BÖYLEYDİ
1929 YILINDA ATATÜRK YALOVA KAYMAKAMIYLA
1960 YILINDA ARMUTLU KÖPRÜSÜ
1980 YILINDA ÇINARCIK İSKELE MEYDANI
1970 YILINDA YALOVA CUMHURİYET CADDESİ
1967 YILI YALOVA'DA CUMHURİYET BAYRAMI