1940 YILINDA YALOVA HALK EĞİTİM MERKEZİ

İşte bu fotoğraftaki Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca 1996 Yılında koruma altına alınan bu tarihi binamız Yalova Halk Eğitim Merkezi, 17 Ağustos 1999 depreminden 1 yıl sonra hasar gördüğü gerekçesiyle yıkıldı.

Yalova’nın en önemli simgelerinden biri olan yıkılan bu tarihi bina, aynı zamanda Cumhuriyet Dönemi Mimarlığına ait seçkin yapılar arasındaydı.

Yalova  Merkez, 1 pafta, 34 Ada, 9 parselde yer alan Halk Eğitim Merkezi Binası’nın Cumhuriyet Dönemi mimari özellik taşıdığı için, İstanbul II Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 19.1.1996 tarih ve 3998 sayılı kararı ile tescil edilmişti.

Halk Eğitim Merkezi, 17 Ağustos depreminde tek katlı olmasına rağmen zarar gördüğü gerekçesiyle yıkıldı. Yıkılmasına rağmen, Türkiye’nin önemli fotoğraf galerilerinde en nitelikli bina olarak sergileniyor.

Yıkılan ve yerine yenisi yapılan Yalova Halk Eğitim Merkezi, İstanbul’da geçen aylarda açılan Garanti Galeri'deki fotoğraf sergisinde Cumhuriyet dönemin en nitelikli yapıları arasında gösterildi.

1932 Yılında Atatürk'ün isteği üzerine Yapılan Cumhuriyet dönemine ve yakın tarihimize tanıklık etmiş olan Yalova Halk Eğitim Merkezi binamız Yalova’nın en önemli tarihi binalarından biriydi. 

Cumhuriyet dönemi ve sonrasında o dönemlerde yaşayan tüm kuşaklar bu tarihi binada Kurtuluş savaşı filmlerini izler, önemli şairlerin şiir dinletilerini de işte bu binada dinlerdi.

HEM

Yalova’nın sosyal, eğitim ve kültürel kalkınmasına çok önemli katkılar sunan bu tarihi bina şimdi soluk fotoğraflarda ve anılarda kalırken, bizler bu tarihi binaya sahip çıkamamanın utancı ile baş başa kalıyoruz.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!