1957 YILI ELMALIK KÖYÜNE VALİ ZİYARETİ

1957 Yılında çekilen bu fotoğrafta dönemin İstanbul Valisi Fahrettin Kerim Gökay'ın Elmalık Köyüne yaptığı ziyareti göstermektedir.  Fahrettin Kerim Gökay, 1949-1957 yılları arasında İstanbul Valiliği yaptı.

Elinde şapkası ve bastonu bulunan İstanbul Valisi Fahrettin Kerim Gökay, köy merkezinde köyün ileri gelenleri ve yaşlıları tarafından karşılanırken görülmekte. Bu fotoğrafı değerli kılan ise, henüz genç bir köylü olan ve açık renk takım elbiseli olan kişi, ileriki yıllarda Elmalık köyünün efsane öğretmenlerinden biri olacak olan Salim Delen'dir.

Geçtiğimiz gün Elmalık köyü Kuruluşunun 100. yılını  Elmalık köyü meydanında düzenlenen bir etkinlikle kutlamaştır. Ayrıntılar için TIKLAYIN.

Elmalık köyünden Şaban Ok arşivinde bulunan bu fotoğraf karesi 1957 yılının Elmalık Köyü merkezini ve dönemin köylülerini göstermektedir. 

ELMALIK KÖYÜ

Yalova’nın sosyo-ekonomik ve siyasi yapısı bakımından önemli köylerinden biridir. Osmanlı döneminin ilk Kağıthanesi olduğu söylenen Yalakabad Kağıthanesi’nin 1745 yılında Elmalık’ta kurulduğu bilinmektedir. Tarihi değeri oldukça eskiye dayanan köyde Bizans döneminden kalma kilise temeli ve işlenmiş parça kalıntıları bulunmaktadır. Elmalık Köyü, Kurtuluş Savaşı sırasında kahramanlıkları ile adını duyurmuştur. O günlerde Türk askerleri tarafından açılan siperler tarihi Elmalık Kalesi’nin karşı yamaçlarında görülmektedir. Tarım ve çiçekçilikte gelişmiş olan köyde son yıllarda sağlık ve eğitim alanlarında önemli yatırımlar yapılmıştır.  Elmalık ve Kirazlı köylerine yaklaşık 1 Km mesafede Marmara Denizine ve Elmalık Ovasına hâkim bir noktada bulunan yamaç paraşütü uçuş noktası ve piknik alanı olarak düzenlenen İstihkâm Tepe Mesire Yeri, çevresindeki zengin orman dokusu, il merkezi ve çevre köylere yakınlığı ile Yeşil Mavi Turizm Seyir Yolu güzergahında olması sebebi ile yerli ve yabancı turistlerin hoşça vakit geçirebileceği piknik ve kamp yapılabilecek önemli seyir ve foto safari noktalarından bir tanesidir.

Elmalık kalesi, Elmalık ve Kirazlı Köylerinin yaklaşık 500 m. Güneyinde, Esadiye köyünün kuzeyinde 270 rakımlı bahçe tepe üzerinde çevreye hâkim noktada konumlanmış bir kaledir. Kalenin doğusunda meşe, köknar ve gürgen ağaçlarından oluşan ormanlık bir vadi mevcuttur. Halen kalenin ayakta kalabilen birkaç burcu mevcut olup, duvarları tuğla ve moloz taş örgülüdür. Elmalık kalesi X1 ve X11’ci yy.da Pylai sahil kentinin kalesi olduğu bilinmektedir. Kalıntıların bulunduğu meşkinin tatar yolu olarak bilinen yol üzerinde olduğu ve bu yolun askeri amaçlı olmayıp haberleşme ve ticari amaçla kullanıldığı bilinmektedir. Mevcut bulguların incelenmesinde kalenin küçük çaplı ve kontrol amaçlı yapılmış olduğu görülmektedir. Kale üzerinden yapılması düşünülen restorasyon çalışması için kalıntıların herhangi bir şekilde plan vermemesi ve çok harap durumda olması nedeniyle doğru sonuçlanmayacağı için son derece zor ve hatta yanlış uygulamalar doğurabileceği düşüncesi ile mevcut haliyle korunmasına uygun olacağı düşünülmektedir. Elmalık Köyü’nün Yalova’ya uzaklığı 9 kilometredir.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!