1963 YILINDA GAZİPAŞA CADDESİ KÖPRÜSÜ

Gazipaşa Caddesi köprüsü üzerinden çekilmiş bu fotoğrafta Namık Kemal Sokağı görüyorsunuz. Günümüzde Dernekler sokak olarak da adlandırılan Namık Kemal sokak, Karamürsel Amerikan üssünde görev yapan ABD askerlerinin oturmak için tercih ettiği yerlerin başında geliyordu.

O dönemler, üst düzey ABD’li subaylar villa tipi evlerde oturmayı tercih ederdi. Karamürsel daha yakın olmasına karşın, onlar Yalova’da sosyal hayatın daha zengin olması nedeniyle Yalova’da yaşamayı tercih ederlerdi.

ABD’li askerlerin bulunduğu evlerde Yalova halkının ilk kez gördüğü hizmetçiler ve özel bahçıvanlar çalışırdı. Bu nedenle binaların önündeki çiçek bahçeleri ve sokaklar bakımlı ve güzeldi.

Buralardaki evlerin kiraları kent merkezinde bulunan ev kiralarının neredeyse 4 kat fazlasıydı. Burada bulunan 2 katlı bahçeli evlerin önünde mutlak ABD’li askerlerin özel olarak getirdiği arabalar, mahalleli çocukların en büyük eğlencelerinden biri olurdu. ABD askerlerinin varlığı Yalova’nın gelişmesi açısından lokomotif bir güç olmuştur.

Örneğin, o dönemlerde bahçeli evlerimiz vardı ama tuvaletlerimiz bahçelerde bulunurdu. ABD li askerlerin o dönemler içinde  WC olan evleri tercih etmesi ile birlikte, Yalova’da evler daha modern inşaa edilmeye başlanmıştı.

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!