1968 KUŞAĞINDAN AV. ERDOĞAN ÇİĞDEMOĞLU
Yalova'da bir döneme damgasını vurmuş ve iz bırakmış isimlerden 1968 kuşağının önemli Sosyalist temsilcilerinden biri olarak tanınan Avukat Erdoğan Çiğdemoğlu’nu görüyorsunuz.
Yalova'da bir döneme damgasını vurmuş ve iz bırakmış isimlerden 1968 kuşağının önemli Sosyalist temsilcilerinden biri olarak tanınan Avukat Erdoğan Çiğdemoğlu’nu görüyorsunuz.
12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 Darbelerinde tutuklanan Yalovalı Av.Erdoğan Çiğdemoğlu, Mihri Belli ile birlikte 1975'de Türkiye Emekçi Partisi'ni (TEP) kurdu. Partinin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından yeniden cezaevine gönderildi. Tüm darbe dönemlerinde Yalovalı öğretmen Abdurrahman Gezer ve Merhum Av. Baha İnalkut ile birlikte her üç darbede de gözaltına alındı.
Yaşamının büyük bir bölümünü baskı ve cezaevlerinde geçiren Av.Erdoğan Çiğdemoğlu, sendikal mücadelede de öne çıkan isim oldu.Avukatlığa İstanbul Barosuna kayıtlı olarak Yalova'da sürdüren Çiğdemoğlu, çeşitli dergiler de siyasal ve bilimsel içerikli raporlar hazırlayarak makaleler yazdı.
12 Eylül 1980 Darbesi ile birlikte yeniden içeri alındıktan ve serbest bırakıldıktan sonra Yalova’da tek sayfadan oluşan Teksir adlı gazeteyi çıkartarak muhalif tavrını devam ettirdi.
1980'den sonra İsmet Acar Caddesinde açtığı küçük Avukatlık bürosunda işçilerin ve yoksulların tüm davalarını ücret almadan takip edip sonlandırdı. 12 Eylül Darbesinden sonra yasaklı dönemde sendikal mücadeleyi başlatan ve Bağımsız Fırın İşçileri Sendikasını kuranlardan biri oldu.
Emeğe ve işçi sınıfı mücadelesine o kadar bağlıydıki, o yıllarda ablasının Karamürsel caddesinde açtığı Yeni Karamürsel Mağazasında işçilerin sigortasız, sendikasız çalıştırdığı gerekçesiyle işçilerin yanında yer alarak ablasına karşı dava açtı. Yalova'da başta Av. Zeki Öçal olmak üzere, bazı avukatlarla birlikte mesleki örgütlenme mücadeleleri verdi.
1986 yılının sonlarında böbrek yetmezliği tanısıyla rahatsızlanarak, bir süre hastanede tedavi gördü. Kardeşi Derman Çiğdemoğlu böbreğini vermesine rağmen, 19 Ocak 1987 tarihinde hayatını kaybederek Yalova Şehir mezarlığında toprağa verilirken de son sözleri " Elvada Dünya Merhaba Kainat" oldu.
www.farkyalovada.com olarak Yalovalı büyüğümüz Erdoğan Çiğdemoğlu’nu rahmet ve sevgiyle anıyoruz.



Benzer Haberler
1950 YILINDA YALOVA GAZİPAŞA CADDESİ
1984 YILINDA ESENKÖY SAHİLİNE GENEL BAKIŞ
1960 YILINDA YALOVA CUMHURİYET CADDESİ
2002 YILI SİYASET SOKAĞINDA SİYASETÇİLER
1970 YILI ELMALIK KÖYÜNDE TOPLU SÜNNET
1982 YILI BALIKÇILAR LOKALİNDEN İSKELE
1961 YILINDA ÇINARCIK SAHİLİNİN SESSİZLİĞİ
1963 YILINDA GAZİPAŞA CADDESİ BÖYLEYDİ