1968 YILINDA ÇINARCIK HASAN BABA'DA PİKNİK

1968 Yılında çekilen bu fotoğrafta Çınarcık sırtlarında bulunan Hasan Baba Piknik ve mesire alanı görülüyor.  Bir doğa harikası olup, meşe, kestane ve ıhlamur ağaçlarıyla kaplıdır. Denize nazır, foto safari yapılabilecek doğal güzellikler içermektedir.

Hasan Baba Piknik ve mesire alanında her yıl Temmuz ayında Hasanbaba Kadırga şenlikleri yapılmakta ve bu şenlikler 3 gün devam etmektedir.Ayrıca Hasan Baba Piknik alanın da  doğal ortamda Geyik koruma alanı mevcuttur. Piknik alanında, oturma grupları,.Mangal yapma yerleri, balık ve kır lokantaları, ızgara alanları bulunurken, ormandan gelen içme suyu ise, bölgede ün yapmıştır.

Hasanbaba Piknik Alanı, Çınarcık İlçesi’nin güney eteklerinde 1967 yılında kurulmuştur.

Alan, düzgün asfalt bir yolla Çınarcık'a bağlı olup, ilçe merkezine 3  km mesafededir. Yalova iline ise 20 km uzaklıktadır. Hasanbaba’ nın çevresi yaşlı meşe ağaçlarıyla çevrilidir.Bir adet havuzlu çok soğuk, iyi kalitede suyu mevcuttur. Vejatasyon örtüsü sık ve kaplıdır. Alan kuzeye doğru bütün Marmara Denizi ve adaları görür.

Hasanbaba Piknik Alanı, bahar aylarından itibaren piknik yapmaya elverişlidir. Günlük 300-400 ziyaretçi ile 50 otomobil,5 otobüs alabilecek kapasitede oto parkı vardır. 3000 kişinin piknik yapabileceği kadar büyüklükte olan Hasanbaba doğal güzellikleri ile dağlar arasında kurulmuş ve kaynak suyu ile ilgi çekmiştir.

HASANBABA TÜRBESİ

Yalova 1325 yılında Orhangazi ye bağlı kuvvetler tarafından Bizans’tan fetih edilmiştir. Fetihle beraber bölgemize Türk göçleri gerçekleşmiştir. Bu göçler daha çok sızma şeklinde olmuştur.

Çınarcık’a ilk göç bu dönemde gerçekleşmiş olup Çınarcık adı da bölgeye ilk yerleşen Türkler tarafından verilmiştir.

Bizanslılar bölgeyi Türk’lerden geri almak için bu dönemde bölgeye yerleşen Türklere baskın tarzında saldırılarda bulunmuşlardır. Çınarcık ’a yapılan saldırıda Türk’ler ile Bizanslılar arasında kanlı bir çarpışma gerçekleşmiş bu çarpışmada kahramanlıklar gösteren Hasan Baba yaralı olarak yanında ki arkadaşları ile zamanımızda ki piknik alanının bulunduğu bölgeye çekilmiştir. Burada Hasan Baba rivayete göre kılıcına yaslanmış ve kılıcın battığı yerden şimdiki adıyla Hasan Baba suyu adı diye adlandırılan su kaynağı çıkmıştır.

Hasan Baba ve arkadaşları bir süre su kaynağının başında dinlendikten sonra Bizanslıların ikinci saldırısına uğramışlardır. Hasan Baba yaralı olduğu halde bir yandan arkadaşları ile birlikte Bizanslılar ile savaşırken bir yandan da dağlara doğru çekilmiştir.

Zamanımızda ki şehitler tepesi bölgesinde Bizanslılara karşı çok şiddetli bir direniş göstermişler esasen iskele meydanında ki kuvvetlerinden uzak kalan Bizanslılar çareyi geri çekilmekte bulmuşlardır. Hasan Baba’nın ağır yaralı olması sebebiyle yanında ki arkadaşları onu bırakamamışlar. İri cüsseli biri olduğu için de kendisini dağın eteklerine taşıyamamışlardır. Burada Hasan Baba ile birlikte zamanla isimleri unutulmuş üç kahraman da burada şehit düşmüşlerdir. Hasan Baba’nın arkadaşları şehit arkadaşlarını bu tepeye gömmüşlerdir.

Yüz yıllar geçmesine rağmen Hasan Baba adı bölge halkı tarafından unutulmamış özellikle hıdır ellez günlerinde halk Hasan Baba’nın mezarını ziyaret etmiştir.

Yüz yıllar boyunca su kaynağı ile Hasan Baba mezarı arasındaki meşe ağaçları Hasan Baba’nın hatırasına saygı göstermek adına halk tarafından korunmuştur.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!