1971 YILINDA PAZARYOLU CADDESİNDE KIRGIZ KAHVEHANESİ

1971 Yılında Jay Davis tarafından çekilen bu fotoğrafta, bundan 50 yıl öncesinin Kırgız  kahvehanesini görüyorsunuz. 

Özellikle Yalova'nın ünlü sanatçılarından Zeki Başol, bu içkili Resturantta her akşam sahne alır ve Kırgız Resturantta tüm masalar dolardı.

Bir zamanlar Yalova’nın en önemli Caddelerinden biri olan, şimdiki adı Sefabey Caddesi olan Pazar Yolu Caddesinde iki önemli mekan bulunmaktaydı.

Bunlardan birincisi Sarı Recep’in  işlettiği Kırgız Kahvehanesi, bir diğeri de hemen karşısında bulunan ve şimdiki Fidanlar Alışveriş Merkezinin bulunduğu yerde bulunan Kör Ali’nin  işlettiği Şafak Kahvehanesidir. Her iki kahvehanenin sahibi de yıllarca rekabet halinde yaşamış çeşitli zamanlarda da silahlı kavgalara karışmıştır. 

Sarı Recep’in  işlettiği Kırgız Kahvehanesine genellikle sağ görüşlüler, Kör Ali’nin  işlettiği Şafak Kahvehanesine ise genellikle sol görüşlüler giderlerdi.

1970'li yılların ortalarında yine böylesi bir tartışmada, iki kahvehaneden karşılıklı silahlar patlamış ve Kör Ali , Sarı Recep'i  bacağından silahla yaralamıştı.

Yan tarafta gördüğünü ve aynı dönemde çekilmiş bir başka fotoğrafta  Pazar yolu caddesi ve Kör Alinin kahvehanesini görüyorsunuz. biraz ilerde fotoğrafın sol tarafında ise Kırgız kahvehpanesi görülmekte.

ise Özellikle, Pazar Yolu Caddesi, Cumartesi günleri, köylerden Yalova’ya inerek burada sevdikleriyle, arkadaşlarıyla, yakınlarıyla buluşanların bir araya gelerek dertleştiği önemli mekanlardan birisi olmuştur.

Yalova’nın en büyük kahvehanelerinden Sarı Recep’in Kırgız  ve Kör Ali’nin Şafak Kahvehanesi bu caddede bulunmasının nedeni de işte bu caddenin kendine özgü özelliği olmuştur.

1970’li yılların başında çekilen bu fotoğrafta Pazar Yolu Caddesindeki hareketliliği görüyorsunuz.. Pazar Yolu Caddesi, bir zamanların en işlek ve en gözde yerleşim yerlerinden biridir. Bu fotoğrafta gördüğünüz gibi tek bir kare bizlere çok şey anlatmaktadır.

Cadde üzerinde, Kamyon, Kamyonet, Traktör, At Arabası, El Arabasına mal indirip yada yüklerken görülüyor.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!