1980 YILINDA ESENKÖY BELDESİ KARTPOSTALI
Marmara Denizi’nin yumuşak dalgalarının kıyısını okşadığı, denizi ve ormanı ile bir cennet köşesi Esenköy. bağrında sakladığı doğal güzellikleri ile şirin bir tatil beldesidir. Kıyı boyunca piknik alanları, ormanla kaplı dağları, tepeleri ve kaynak sularıyla doğaya özlem duyanların vazgeçemediği bir güzelliktedir.
Marmara Denizi’nin yumuşak dalgalarının kıyısını okşadığı, denizi ve ormanı ile bir cennet köşesi Esenköy. bağrında sakladığı doğal güzellikleri ile şirin bir tatil beldesidir. Kıyı boyunca piknik alanları, ormanla kaplı dağları, tepeleri ve kaynak sularıyla doğaya özlem duyanların vazgeçemediği bir güzelliktedir.
Kendine özgü rengi, kokusu ve konaklama tesisleri ile her yıl binlerce konuğa ev sahipliği yapar. Yalova İl merkezine 32 km.Çınarcık ilçe merkezine 13 km. Armutlu’ya ise 19 km.’lik bir mesafede konumlanmış tam bir dinlenme ve eğlence yeridir. Türk çeşmeleri, Rumlardan kalan iki kilise kalıntısı ve dağlarında bulunan manastır kalıntıları ile tarih kendini göstermeyi sürdürür.
Esenköy’ün önceki ismi Katırlı'dır. 1954’yılında beldeye gelen dönemin İstanbul valisi Fahrettin Kerim Gökay sürekli esen rüzgârından ilham alarak “Buranın ismi Esenköy olsun” demiş ve kasabanın ismi böylelikle Katırlı’dan Esenköy’e çevrilmiş.
1970’li yıllarda köy, denizini ve doğal güzelliğini pazarlamayı düşünerek turizme yöneldi. O zamana kadar sadece “deniz ulaşımı”yla gidip gelinen Esenköy, ürettiği zeytinleri İstanbul’a deniz yoluyla pazarlıyor, devam eden bu ticareti, yeni insanların köye gelmesine imkân sağlıyordu. Turizme yönelen köylüler, bu defa pansiyonculuğu da zorunlu olarak meslek haline getirdi. Misafir sayısı artınca da işletmeler çeşitlendi, böylece zamanla “bir tatil beldesi” görünümüne kavuştu.
Esenköy beldesinin Turizme yönelmesinin ardından 1980'li yıllarda bu fotoğrafta, İskele Meydanı ve Sahilini görüyorsunuz. Çok katlı yapılaşmanın henüz yeni başladığı bir dönemde çekilmiş bu fotoğrafta 4 ayrı manzarası bulunuyor. Bir zamanlar Kartpostalları süsleyen güzelliklere sahip olan Esenköy Beldesi bu fotoğraf çekildiğinde Çınarcık Bucağının şirin bir tatil köyü olarak bilinmekteydi.



Benzer Haberler
1970 YILI YALOVA KARAMÜRSEL CADDESİ
1980 YILI KARTPOSTALLARDA KALAN YALOVA
1973 YILI TOKMAK KÖYÜ 29 EKİM KUTLAMASI
1955 YILINDA AKKÖY KORUKÖY YOLU
1970 YILINDA YALOVA CUMARTESİ PAZARI
1972 YILI FATİH CADDESİNDEN KÖPRÜLERİMİZ
1938 YILI YALOVA'NIN İLK KADIN ÖĞRETMENİ
1999 YILI VALİ ÖZGÖL TERMAL KAYMAKAMIYLA