1981 YILINDA VEREM SAVAŞ DİSPANSERİ

1981 Yılında çekilen bu fotoğrafta; Yalova’nın henüz küçük tatil beldesi olduğu yıllardan kalmış Yalova Gazipaşa Caddesi köprüsünün hemen yanında şimdiki Karaca Çay bahçesinin bitişiğinde olan Yalova Verem Savaş Dispanseri binasını görüyorsunuz.  

40 yıl öncesine ait bu fotoğrafta Gazipaşa Caddesinden Çınarcık istikametine giden yolcu otobüsümüz köprü üstünde görülüyor. 

Yalova’nın nufüsunun az olduğu araçların ise parmakla sayılacak kadar olduğu o dönemde, Gazipaşa caddesi araç trafiğine açıktı.

Uzun bir süre Yalova Verem Savaş Derneğinin faaliyet gösterdiği fotoğraftaki ahşap binanın hemen yanında bugünün Karaca Çay bahçesi bulunurken, diğer yanında ise, tek katlı Yalova Akşam Meslek Lisesi binası yer alıyor.

O dönemler sahil şeridinde, Akasya Çay Bahçesi, Bekir’in Gazinosu ve Golden Man Gazinosundan farkıl müzikler yükselirken, Yalovalılar huzur içinde günün yorgunluğunu buralarda atardı.

nostalji verem savaş

Cumhuriyetin ilk yıllarında bulaşıcı hastalıklarla mücadele eden devletin temel sağlık politikalarından olmuştur. 1930 yılında çıkartılan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile devletin verem savaş faaliyetleri konusundaki politik kararlılığı ortaya konulmuştur. Türkiye’de 1950'li yıllara kadar veremle savaşmak için dispanserler ve sanatoryumlar açılmıştır. 

15.04.1949 tarihinde yayınlanan 5368 sayılı Verem Savaşı Hakkındaki Kanunla dönemin Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca gerek teşkilatlanma gerek tesis ve teçhizat ve personel konusunda gerekse mali konularda devletin veremle savaştaki politika ve programları netleşmiştir.

Verem Savaşı Merkez Teşkilatı 14.06.1960 tarihinde 5439 sayılı kanunun 2. maddesine istinaden ve 16996 sayılı Bakanlık onayı ile bir Genel Müdürlük haline getirilmiş ve 25.04.1963 tarih ve 225 sayılı kanunla Bakanlık Teşkilat kanununda yer almıştır. Verem Savaşı Genel Müdürlüğüne, BCG Kampanyasında Başkan Yardımcılığı ve Başkanlık görevlerini yürütmüş olan Dr. Hamdi Açan atanmış ve bu görevi 1980 yılına kadar yürütmüştür. Verem Savaşı Genel Müdürlüğü merkez teşkilatı bir genel müdür, bir genel müdür başyardımcısı, iki genel müdür yardımcısı, iki müşavir, Dispanserler Şubesi, Bütçe Plan ve Donatım Şubesi, İdari İşler Şubesi, Eğitim Propaganda ve Yayın Şubesi, İstatistik Etüt ve Dokümantasyon Şubesi ile Re-test ve Araştırma Şubesinden oluşmuştur. BCG Kampanyası Teşkilatı, Verem Savaşı Genel Müdürlüğüne bağlı bir merkez kuruluş olarak faaliyetlerine devam etmiştir. Genel Müdürlüğe bağlı 6 Verem Savaş Bölge Başkanlığı, 44 Verem Savaş İl Başkanlığı, 21 Bölge Tüberküloz Laboratuvarı ve 257 Verem Savaşı Dispanseri de o yıllardaki taşra teşkilatını oluşturmaktadır. 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!