ALTINOVA'DA ENDEMİK BİTKİLER GÜVENDE
Doğa Koruma Milli Parklar Yalova Şube Müdürlüğü ve Yalova Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan protokol ile Karadere Barajı Göl Aynası altında kalacak bitkiler Yalova Üniversitesi Yalova Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı Uygulama ve Araştırma laboratuvarında çimlendirilmiş, fide haline getirilmiş ve Çobankale mevkiine dikilmişti.
Proje kapsamında Çobankale mevkiine dikilen/nakledilen türler Yalova İl Şube Müdürlüğü personelince yürütülen arazi çalışmaları ile her yıl düzenli olarak takip edilİyor.. Bitkilerin nakledildiği alan 3. Derece sit alanı olduğundan bu yıl yapılacak inceleme çalışmaları öncesinde Doğa Koruma Milli Parklar Yalova Şube Müdürlüğü ile Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevlileri tarafından yerinde inceleme yapıldı.
Doğa Koruma Milli Parklar Yalova Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamada "Ülkemizde özellikle son yıllarda su kaynaklarının yönetimi konusunda önemli adımlar atılmış ve baraj, gölet gibi birçok su yapısı planlanmıştır. Su yapılarının hayata geçirilmesi sonrasında oluşacak göl aynası (göl alanı) altında kalacak olan endemik, nadir veya nesli tehlike altında olan, ekonomik özelliği (tıbbi-aromatik vb.) olan bitki taksonlarının tespit edilmesi, uygun habitatlara nakledilmesi ve çoğaltılması büyük önem arz etmektedir.Yalova ili Altınova İlçesi Karadere köyünde inşasına başlanan Karadere Barajı’da benzer bir konuyu gündeme getirmiştir. Karadere Barajı yer aldığı bölge, farklı karakterdeki bitki türlerini bir arada barındırmaktadır." denildi.
Açıklamada ayrıca " Karadere Baraj havzasında yapılan arazi çalışması ile 68 familyaya ait 196 bitki taksonu tespit edilmiş olup, bu taksonlardan 8’i endemiktir. Yani alanın endemizm oranı yaklaşık % 4’dür. Endemik taksonların IUCN tehlike kategorileri “LC”dir. Karadere Baraj Göl Aynasında (göl alanı) tespit edilen bitki taksonlarının 71’ü (%36) özellikli yani endemik, tıbbi-aromatik veya gıda olarak tüketilen ekonomik öneme sahiptir.Bu kapsamda “Karadere Barajı Göl Aynası (Göl Alanında) Altında Kalacak Bitki Türlerinin Tespit Projesi” ile nakledilmesi ve bu türlerin tohumlarından üretim yaparak çoğaltılması ve istenilen alanlarda muhafaza amaçlı dikilmesi gereken türler belirlenmiştir.Karadere Barajı Göl Aynası Projesi kapsamında baraj aynası alanında kaldığı tespit edilen ve taşınması planlanan 6 endemik tür 2016 yılında araziden alınmış tohumları Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde çimlendirilmiş ve Karadere Barajı habitatına en yakın habitat olarak belirlenen Çobankale Mevkiine dikilmiştir. " denildi
Benzer Haberler
CEZAEVİ FİRARİSİ YALOVA'DA YAKALANDI
ENGELLİ BİREYLER MAXWELL'DE AĞIRLANDI
ÇİFTLİKKÖY’DE KIŞ İLAÇLAMALARI SÜRÜYOR
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ETKİNLİK
BAŞKAN, MUHTARLARLA MAHALLELERİ GEZDİ
SAĞLIK BAKANIYLA GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ
YALOVA DEFTERDARINA ZİYARET YAPILDI
SIFIR ATIK MERKEZİ’NDE ATÖLYE ÇALIŞMASI