17 Ağustos Marmara Depremi’nin 24.yılında Altınova Belediyesi olası bir afet durumunda 72 saat kendi kendine yetebilecek şekilde tüm önlemleri alıyor. Koordinasyon Merkezi, barınma alanı ve aşevi çalışmalarını tamamlayan Altınova Belediyesi, arama kurtarma ekibi eğitimlerine de devam ediyor.
Altınova Belediyesi ilçeyi afetlere hazır hale getiriyor. Olası bir afet durumunda Altınova Belediyesi Konferans ve Düğün Salonu koordinasyon Merkezi, Kapalı Pazar Yeri ile üst katında yer alan her türlü donanıma sahip Altınova Belediyesi Kapalı Pazar Yeri, Düğün Salonu ve çok amaçlı Kompleksi barınma alanı, olarak kullanılacak. Öte yandan WC ve duş ihtiyacının giderilmesi yönünde hazırlanan konteynerler ilçenin belli noktalarında devreye sokulacak. Hizmet açılan Altınova Belediyesi Aşevi ise vatandaşlara 72 saat sıcak yemek verebilecek kapasitede.
Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, deprem başta olmak üzere olası her türlü afete karşı ilçeyi hazır hale getirmeye yönelik önemli adımlar attıklarını dile getirdi. İlçede olası bir afetten sonra en az 3 gün boyunca kendi imkânları ile vatandaşların iaşe, barınma, beslenme ve en önemlisi arama ve kurtarma çalışmalarını yapabileceklerini söyleyen Başkan Oral, “Afetlere hazırlık konusunda şu anda konteynerlerimizi hazırlıyoruz. Bu konteynerler malzeme konteynerleri. İçerisinde ilçede arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek her türlü alet yer alacak. Yine bu konteynerlerde çadır ve battaniyeler de yer alacak.
Olası bir afet sonrasında ilk 3 boyunca kendi imkânları ile çalışmalar yapabilecek bir kapasiteye ulaştıklarının altını çizen Başkan Oral, “Marmara bölgesinde büyük bir deprem beklentisi var. Bunun zamanını bilemesek de büyüklüğünü hemen hemen biliyoruz. Yaşanacak bu depremden İstanbul ve Kocaeli gibi metropollerde ciddi şekilde etkilenecek. Yani ilk etapta yardımların büyük bölümü o taraflara kayacak. Yaptığımız bütün bu çalışmaların temelinde de ilk 3 gün boyunca kendi gücümüzle vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayabilmek, arama ve kurtarma çalışmalarını yürütebilmek var. Allah elbette milletimize bir daha afetler yaşatmasın ama yaşanması durumunda da Altınova ilçemizi afetlere hazır hale getiriyoruz” diye konuştu.
Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ilimizde ciddi can ve mal kayıplarına neden olan depremin önemli bir tecrübe olduğunu söyleyen Başkan Oral, “Deprem bölgesine gönderdiğimiz bir ekibimiz vardı. Bu ekibimizi de daha güçlendireceğiz. Yani olası bir afet anında ilçeye takviye ekipler ulaşana kadar ilk anda arama ve kurtarma yapacak bir ekibimiz de var. İtfaiyemizi de güçlendirdik. İtfaiyemiz çok iyi durumda. Eğitimli ve teknik açıdan donanımlı bir ekibimiz var” dedi.
Altınova’da Kızılay’la birlikte bir aşevinin de devreye sokulduğunu dile getiren Başkan Oral, “Altınova’da Kızılay’la birlikte aşevimizi yaptık. Bunu daha çok deprem başta olmak üzere afetler sonrasında vatandaşlarımıza yemek çıkartılabilecek bir alan olarak düşünüyoruz. Günde 2 bin kişiye sıcak yemek sağlayacak bir kapasitesi var. Burada stoklu çalışıyoruz. Olası bir afet durumunda vatandaşlarımıza en az 2-3 gün boyunca kesintisiz yemek sağlayabilelim istiyoruz” İfadelerini kullandı.
Oral: Deprem, ülke gerçeğimizdir
Ülkemizin birinci derece deprem kuşağında olduğu gerçeğinin yatsınamayacağını dile getiren söyleyen Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, 17 Ağustos Marmara depremi ve asrın felaketi Kahramanmaraş depreminden dersler çıkartılması gerektiğini söyledi.
Afetlerden dersler çıkarılması gerektiğini söyleyen Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, "Göreve geldiğimiz günden itibaren Altınova'da bu konuda kesinlikle taviz vermiyoruz" dedi.
“Deprem gerçeğiyle yaşamalıyız”
17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıldönümünde bir mesaj yayınlayan Başkan Oral, “Binlerce insanımız bu depremde yaralandı, yüzbinlerce bina yıkıldı. Depremin ülke gerçeği olduğu hayatımızın her anında hatırlanmalı” diye konuştu.
Ülkemizin birinci derece deprem kuşağında olduğu gerçeğinin hayatımıza yansıması gerektiğini ifade eden Metin Oral, “Ülkemizi büyük üzüntüye boğan bu deprem, bizlere bir ders olmuş ve çok şey öğretmiştir. 17 Ağustos Marmara depremi ile depremin ne olduğunu ve neler yapabileceğini gördük. Deprem kuşağında yaşadığımızı, deprem konusunda yeterince bilgili olmadığımızı, insanları öldürenin deprem değil sağlıksız yapılan binalar olduğunu, binaların yapımında depremin mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini öğrendik. Doğal afetlerde koordinasyonun, kurtarma çalışmalarının ve kurtarma timlerinin ne derece önemli olduğunu, afet öncesinde alınan tedbirlerin hayat kurtardığını ve kötü sonuçları azalttığını öğrendik” dedi.
Afet bilinci
Başkan Oral yaptığı açıklamada, “Öğrendiklerimiz, bize yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda ışık tutmalıydı. Nitekim öyle de oldu. Halkımızı deprem konusunda bilinçlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Depremden sonra inşa ettiğimiz Kültür Merkezi’mizi afetlerde kullanılabilir özelliklerde inşa edildi. İlçemizde yeni yapılan bütün inşaatlarda deprem standartları uygulamaya konuldu. Bunun yanında halkımız özellikle çocuklarımızı bilinçlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Böylesi afetlerin bir daha yaşanmamasını Cenabı Allah’tan diler, 17 Ağustos Marmara Depremi ve 11 ilimizi etkileyen asrın felaketi Kahramanmaraş depremi şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anar, yakınlarına sabır diler, hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım” diye konuştu
Benzer Haberler
KARDA MAHSUR KALANLAR KURTARILDI
YALOVA’DA SUÇ ÖRGÜTÜNE OPERASYON
ÇİFTLİKKÖY’DE 24 KASIM KUTLAMASI
KORU AİLE SAĞLIK MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI
VALİ KAYA TRAKTÖRLERE REFLEKTÖR TAKTI
ÇİFTLİKKÖY'DE SOĞUK KOMPOST ATÖLYESİ
HAYVANLARI KORUMA KURULU TOPLANDI
ÜNİVERSİTEDE SAĞLIK AKADEMİSİ GÜNLERİ