ARMUTLU TARIMSAL YATIRIMLAR İNCELENDİ
Tarım Orman iİl Müdürü Suat Parıldar, Armutlu Kaymakamı Alpaslan Kılıç ile birlikte Armutlu'da faaliyet gösteren Tarımsal Yatırım Tesislerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Tarım Orman iİl Müdürü Suat Parıldar, Armutlu Kaymakamı Alpaslan Kılıç ile birlikte Armutlu'da faaliyet gösteren Tarımsal Yatırım Tesislerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
İl Müdürü Parıldar, beraberinde Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hayrullah Kaya olduğu halde Armutlu'ya bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. İl Müdürü ilk olarak Armutlu Kaymakamı Alpaslan Kılıç ile birlikte Armutlu ilçesinde faaliyet gösteren Jeotermal Meyve Sebze Kurutma Tesisini ziyaret etti. Suat Parıldar, Kaymakam Alpaslan Kılıç ile birlikte burada Jeotermal Meyve –Sebze Kurutma tesisindeki makineleri inceleyerek işletme yetkililerinden bilgiler aldı.
Ardından Bakanlık destekleriyle yapılan Zeytinyağı fabrikasına geçen İl Müdürü Suat Parıldar ve Kaymakam Alpaslan Kılıç, burada da tesisin işleyişiyle ilgili işletme sahibinden bilgiler aldı.
İl Müdürü ve Kaymakam Alpaslan Kılıç daha sonra Fıstıklıya geçerek Fıstıklı Balıkçı Limanını ziyaret ettiler. Kooperatif başkanı Halil Baruttan 29-30 Kasım tarihlerinde Yalova'yı da etkisi altına alan Lodos'un balıkçı barınaklarına verdiği hasarla ilgili bilgiler aldıktan sonra tekneyle Bakanlık destekleriyle yapılan midye çiftliklerinin olduğu bölgeye geçerek midye çiftliğinde incelemelerde bulundular.
İl Müdürlüğü tarafından 2019 yılında başlatılan çalışmalar ile Yalova kıyılarının midye yetiştiriciliği için uygunluğu tespit edilmiş ve akabinde alınan başvurular ile ruhsatlandırma çalışmaları başladı. Bu kapsamda İl Müdürlüğüne 2019 ve 2020 yıllarında tamamı halatlarda üretim yapmak üzere planlama yapılan toplam 7 adet akdeniz midyesi (Mytilus galloprovincialis) yetiştiricilik başvurusu yapıldı.
Tarım Orman iİl Müdürü Suat Parıldar, yaptığı açıklamada, Toplam kapasitesi 8.900 Ton/Yıl'. olan başvurulardan 4 tanesi Marmara denizinin, İlimiz, Çınarcık İlçesi açıkları için (Kocadere ve Şenköy Köyleri) 3 tanesi ise Armutlu İlçesi açıkları için (Fıstıklı Köyü) yapıldıgını söyledi.
Tarım Orman iİl Müdürü Suat Parıldar yaptığı açıklamada "Armutlu İlçesi, Fıstıklı köyü açıklarında bulunan midye yetiştiriciliği başvurularından 2 tanesi (Toplam kapasiteleri 1.950 ton/yıl) yetiştiricilik faaliyetlerine başladı. Ayrıca başvurulardan 2 tanesinin (Toplam kapasiteleri 4.000 ton/yıl) yetiştiricilik projeleri onaylanmış ve su kiralamaları yapılmış olup, bunlardan bir tanesi de (3.000 ton/yıl kapasiteli) tesis kurup üretime başlamıştır. Diğer 3 tesis için ise (Toplam kapasiteleri 2.950 ton/yıl) Bakanlıkça ön izin verildi.1000 ton/yıl kapasiteli bir tesisin kurulum maliyeti yaklaşık 5-6 milyon TL, 9000 ton/yıl kapasiteli tesis için kurulum toplam yaklaşık 45-54 milyon TL. Kurulumdan 3 yıl sonra iç piyasaya mal verildiğinde;1000 ton/yıl kapasiteli bir tesis cirosu 13-14 milyon TL, 9000 ton/yıl kapasiteli tesisler toplam 117- 126 milyon TL ciro/yıl. Tesislerde direk çalışacak personel sayısı 100 kişi, dolaylı yoldan ise 1000 kişi istihdam edilecek." dedi.
Parıldar, Balıkçıların ağ atıp avlanmalarına engel teşkil ederek balıkçılık faaliyetlerine engel olan, atılan ağların yırtılarak hayalet ağ olmasına sebep olarak çevreye olumsuz etki eden, ayrıca deniz turizmine de balta vuran müsilaj sorununa Yalova'da kurulan midye çiftlikleri büyük oranda fayda sağlayacağını ifade etti.
İl Müdürü açıklamasının devamında şunları söyledi: "Kara midye, diğer adıyla Akdeniz Midyesi yetiştiriciliği, aynı zamanda toplayıcılığı da yapılan bir çift kabuklu türü. Denizlerdeki suyu filtre ederek suda organik atık ve planktonlarla beslenen bir canlı olması sebebiyle denizel ekosistem içerisinde çok önemli bir yere sahip. Marmara Denizindeki Midye Çiftliklerinin üretim kapasitelerinin artması ile özellikle son zamanlarda Marmara Denizinde görülen Müsilajın temizlenmesine de katkı sağlayacağı düşünülebilir. Denizi filtre etmek için en güzel yaratılmış canlılar midyelerdir. Dolayısıyla midyenin hem doğal ortamlarında, hem de kültür ortamlarında yetiştirilerek Marmara'da çoğaltmamız gerekiyor. Aynı şekilde balığı da artırmak Marmara'ya katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda kurulan çiftlikler hem ekonomiye katkı sağlayacak, hem müsilaj ile mücadelede etkin bir rol oynayacak, hem de çiftliklerin çevresi doğal bir resif alanı olarak balık popülasyonlarının artmasını sağlayacaktır.Ülkemizde tüketilen midyenin bir kısmı yetiştiricilikle bir kısmı ithalat bir kısmı da kaçak avcılık ile karşılanmaktadır. Kurulan çiftlikler tam kapasite ile üretime geçtiğinde hem ithalatın önüne geçilecek hem de ihracat fırsatı olacaktır.Yetiştiricilik faaliyetleri kapsamında İlimiz Armutlu ve Çınarcık ilçelerinde bulunan üç ayrı noktadan her hafta alınan midye ve deniz suyu örnekleri Gıda Kontrol Laboratuvarlarında analiz edilmektedir. Bu kapsamda yetiştiricilik yoluyla elde edilen midyeler güvenli bir şekilde halkımızın tüketimine sunulacaktır.Bu projenin hayata geçmesinde büyük destek veren başta Tarım ve Orman Bakanımız Dr.Bekir Pakdemirli'ye, Su Ürünleri Genel Müdürümüz ve ekibine, Valimize, Milletvekillerimize, il yöneticilerimize, siyasilerimize teşekkür ederim"
Benzer Haberler
SAĞLIK BAKANIYLA GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ
YALOVA DEFTERDARINA ZİYARET YAPILDI
SIFIR ATIK MERKEZİ’NDE ATÖLYE ÇALIŞMASI
BELEDİYE KIŞ HAZIRLIKLARINI SÜRDÜRÜYOR
JANDARMADAN KADINLARA 25 KASIM ÇİÇEĞİ
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE HAYIR...
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE DİKKAT ÇEKİLDİ
ARMUTLU'YA YENİ İÇME SUYU BARAJI