BAL-GÖÇ'DEN MARTENİÇKA GELENEĞİNİ

Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ), baharın gelişini kutlamaya hazırlanıyor.

Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Kadın Kolları tarafından baharın gelişi münasebetiyle Yalovalı vatandaşlara dağıtılmak üzere yapılan beş binin üzerinde Marteniçka şimdiden hazır. 1 Mart'tan başlayarak martın sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süs olan Marteniçka yapımı 1 Mart’a kadar devam edecek. Hedef on binden fazla marteniçkayı Yalova halkına dağıtmak.

“Marteniçka satılmaz sadece hediye edilebilir”

Marteniçkanın satılmadığını sadece kişinin sevdiklerine hediye edebildiğini belirten Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Kadın Kolları Başkanı Gönül Yüzer, “Marteniçka Balkan ve Trakya coğrafyasında 1 Mart’tan itibaren Mart ayı boyunca bileklere takılan bilekliklere ve süslemelere verilen isimdir. Eski bir Bulgar geleneği olarak bilinse de Marteniçka tüm Balkan coğrafyasında bilinen hatta Türkiye’de de Balkan göçmenleri sebebiyle her sene kutlanan bir bahar geleneğidir. Bileklere bağlanan kırmızı ve beyaz ipten yapılan bileklik satın alınmaz sadece sevdiklerimize hediye edilebilir ya da onlardan hediye olarak gelebilir. Bilekliği takan kişilerin bir dilekte bulunmaları istenir. Marteniçka baharda çiçek açan ilk ağaç ya da gül dalına bağlanır. Leylek görünce çıkarılır ve akan suya bırakılır. Bu şekilde tutulan dileğin kabul olacağına inanılır.” dedi.

“Bu geleneği sürdürüyoruz”

BAL-GÖÇ Derneği olarak her sene marteniçkaları Yalovalı vatandaşlarla buluşturduklarını ifade eden Kadın Kolları Başkanı Yüzer, “İlk marteniçkalar sadece kırmızı ve beyaz ipten yapılırmış. Bu marteniçkalar da nazardan korunmak için insanlara ve hayvanlara takılırmış. Marteniçkaların gelmiş geçmiş tarihinde en önemli yere sahip şekiller ise “Pijo ve Penda” adıyla anılan kırmızı ve beyaz ipten yapılan kuklalardır. Marteniçkalarda kullanılan beyaz renk ip uzun ömrü, kırmızı renk ip ise sağlık ve gücü temsil eder. Biz Yalova BAL-GÖÇ Derneği olarak marteniçkaları her sene yapıp vatandaşlara dağıtarak bu ritüeli sürdürüyoruz.” dedi.

Başkan Özgür, “İnsanlar sevdiği kişilere marteniçka hediye eder.”

Marteniçkayı insanların sevdiği kişilere hediye ettiğini belirten BAL-GÖÇ Derneği Başkanı Lütfi Özgür, “Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri başladı. Baharın müjdecisi olarak yine bu sene bu günü kutlayacağız. Görüldüğü gibi kadınlarımız bir araya gelerek Marteniçka yapmakta. Marteniçka kırmızı ve beyaz iplerden oluşan bilekliktir. Marteniçka satın alınmaz. İnsan sevdiği kişiye sağlıklı, bereketli ve huzurlu bir yıl geçirmesi dileğiyle hediye eder. Hediye alan kişide çok şanslı sayıldığından Mart ayı boyunca Marteniçkayı bileğinde taşır. Ne kadar süre? İlk leyleği veya ilk çiçek açmış ağacı görene kadar. Çiçek açmış ağacın dalına bilekliği dilek tutarak bağlıyorsun veya leyleği gördüğünde akarsuya atıyorsun. Akan suya attığında hayatında su gibi akması için dilek tutuyorsun. Marteniçka böyle bir bahar geleneği aslında. Biz her sene BAL-GÖÇ Derneği olarak bir araya geliyor ve baharın gelişini kutluyoruz. Bizde sevdiklerimize ve Yalovalı vatandaşlarımıza marteniçka hediye ederek şimdiden tüm Yalova’ya, Türkiye’ye sağlıklı bereketli ve huzurlu bir yıl olmasını diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yalova TOBB MTAL Öğrencileri Baharın Gelişini Kutlamak İçin Yapılan Hazırlıklara Yardım Etti

BALGÖÇ

Yalovalı Balkan göçmenlerinin Türkiye’de yaşattığı baharın gelişini kutlama geleneğine yönelik marteniçka yapımına Yalova TOBB MTAL öğrencileri de katılım gösterdi. Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Kadın Kolları tarafından baharın gelişi münasebetiyle Yalovalı vatandaşlara dağıtılmak üzere beş binin üzerinde marteniçka şimdiden hazır.

Martenitsa ya da Marteniçka, 1 Mart'tan başlayarak martın sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süstür. Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta günleri başlar. Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan’a has bir gelenektir. Bu günde kişiler yakınlarına ve arkadaşlarına “martenitsa” veya marteniçka olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler. Âdete göre, marteniçkalar kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınırlar.

“Marteniçka satılmaz sadece hediye edilebilir”

Marteniçka yapımı öğrenen ve Yalovalı vatandaşlara dağıtılmak üzere BAL-GÖÇ Derneğinde gerçekleştirilen marteniçka hazırlama etkinliğine katılan Yalova TOBB MTAL RTV Alanı 11. sınıf öğrencisi Demet Şenel, asırlardır sürdürülen bu gelenekten oldukça etkilendiğini dile getirerek, “Bu gelenekte beni en çok etkileyen nokta marteniçkanın para ile satılmaması oldu. Bence bu geleneğin altında yatan anlam oldukça önemli. Kişi burada sevdiği kişiye hediye etmek amacıyla kendi el emeği ile bir şey üretiyor ve karşısındakine sevdiğini öyle ifade ediyor. Sevdiklerimize sevgimizi ifade etmenin çok güzel bir yolu. Hediyeyi alan kişide sevildiğini biliyor ve kendisine sağlıklı, bereketli ve huzurlu bir yıl dilendiğini anlıyor. Bende burada bu güzel geleneği öğrendikten sonra içinde yer almak istedim ve sevdiklerime kendi elimle marteniçkalar hazırladım. Bu güzel geleneği bizlere tanıttıkları için BAL-GÖÇ Derneğine teşekkür ederim.” dedi.

 
 
 
 
 
 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!