ÇİFTÇİLERE TÖRENLE FİDAN DAĞITIMI YAPILDI
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Özel İdaresi destekli "Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Projesi" kapsamında 2021 Sonbahar döneminde 107 çiftçiye 10.830 adet Trabzon Hurması ve Ceviz fidanı dağıtıldı. Dağıtılan fidanlarla 317 dekar yeni meyve bahçesi tesis edilecek.
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Özel İdaresi destekli "Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Projesi" kapsamında 2021 Sonbahar döneminde 107 çiftçiye 10.830 adet Trabzon Hurması ve Ceviz fidanı dağıtıldı. Dağıtılan fidanlarla 317 dekar yeni meyve bahçesi tesis edilecek.
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bahçesinde düzenlenen fidan dağıtım programına Vali Mummer Erol,Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Anaçardı, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Burhan Bitirgiç,, İl Genel meclis üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri ilçe müdürleri ve çiftçiler hazır bulundu
"Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Projesi" kapsamında 41 çiftçiye 117 dekar meyve bahçesi tesis etmek üzere 5.830 adet Rojo Brilante cinsi Trabzon Hurması fidanı ile 66 çiftçiye 200 dekar Meyve Bahçesi tesis etmek üzere 5.000 adet Chandler cinsi Ceviz fidanı koronavirüs tedbirleri çerçevesinde dağıtıldı.
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, fidan dağıtım programında yaptığı konuşmada; "Yalova İlimiz 798 km2 yüz ölçümü ile Ülkemizin coğrafi olarak en küçük ilidir. 41.600 adet tarım parselimizin % 72,5' u ise 5 da ve altındaki parsellerden oluşmaktadır. Bu veriler ışığında; Siz değerli çiftçilerimizle birlikte yürüttüğümüz projeler ile tarımın tüm alanlarına katma değer katmayı hedefledik. Bu amaçla 2021 yılında da çeşitli projeler yürüttük. Bunlardan kısaca bahsetmek istiyorum.Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün 2021 yılında uygulamaya koyduğu il özel projeleri ve Yalova İl Özel İdaremizin destekleri kapsamında uyguladığımız projeler tarım sektörümüze önemli katkılar sağladı." diyerek şöyyle konuştu
"2021 Yılında İl Müdürlüğümüz tarafından 14 adet farklı proje uygulandı. Yürütülen projelerin yatırım bütçeleri yaklaşık 6 Milyon lirayı buldu.2021 yılı için bu projelere 851 bin lirası Bakanlık, 750 bin lirası İl Özel İdaresi olmak üzere toplam 1,6 milyon liranın üzerinde hibe desteği sağlandı. Özel İdaremiz tarafından mali destek sağlanan projeler ile tarımsal faaliyetlerin gelişiminde iyi bir ivme yakaladık. Bu yıl Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu il özel projeleri ile de, bu gelişim daha çok kişiye ve alana ulaştırdık.2021 yılında Bakanlığımız tarafından desteklenen "Yalova İli Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi II. Etap projesi ile 16 çiftçimize 50 dekar alanda Kivi Bahçe tesisi için 438 bin liralık tesis-ekipman desteği sağladık. Projenin 2020 yılında uyguladığımız 1. etabı ile birlikte Kocadere- Şenköy havzasında 115 dekar alanda yeni kivi bahçe kurulumuna destek sağlamış olduk."
Parıldar, sözlerini şöyle noktaladı. "Yine bakanlık kaynakları ile 2019 yılında başladığımız ve 2021 yılında tamamladığımız "Mera Islah ve Amenajman Projemiz" ile 514 dekara alanda mera ıslahı yaptık ve bu yıl 15 çiftçimize 3.175 kg yem bitkileri tohumu dağıttık.%75 Bakanlık ve %25 Özel İdaremizin destekleri ile 2021 yılında yürüttüğümüz;"Yalova İlinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Arttırılması Projesi" kapsamında 1.500 dekar alanda 39 çiftçimize tohum dağıtarak ilimizdeki Ayçiçeği üretim alanların gelişmesine katkı sağladık."Yalova İlinde Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında 600 dekar alanda 111 çiftçiye Yonca, Macar Fiği, Yem Bezelyesi tohumu dağıtarak hayvancılığın gelişmesine katkı sağladık.Yine bu yıl "Yalova İli Örtü Altı Sebze Üretimini Geliştirme Projesi " ile 155 dekar alanda 66 çiftçimize fasulye tohumu ve biber fidesi desteği sağladık.Covid pandemisinin de etkileriyle talebi artan, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğini desteklemek üzere "Yalova İlinde Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" ve "Kadın Çiftçiler Yayım Projesi" kapsamında 178 dekar alanda 73 çiftçiye başta aronya olmak üzere tıbbi nane, aynısefa, kara mürver, lavanta gibi bitkilerin fide ve fidanlarını hibe olarak çiftçimize verdik."
İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel'de yaptığı konuşmada; "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa kemal Atatürk'ün hepimizin bildiği çok veciz bir sözü var. "Vatan Toprağı Kutsaldır, Kaderine Terkedilemez". Bizde Vatan toprağının kaderine terkedilmemesi anlamında yaptığımız bu projeler Yalovamızda çok ciddi bir katma değer, ekonomiye çok ciddi geri dönüşler sağladı. Bu yüzden çok mutlu ve memnunuz. Sadece bu yıl 475 çiftçimize verdiğimiz fidan destekleri sayesinde toplam 3.500 dekar araziyi ekonomiye kazandırmış olduk. Yani kaderine terketmemiş olduk. 2021 yılında İl Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz projelere 750.000 TL. kaynak aktardık. Gördüğümüz bu manzara da ne kadar verimli bir işe öncülük ettiğimizin bir göstergesi. 2022 yılında da benzer desteklerin yeni ürünlerle birlikte artarak devam edeceğini burada ifade etmek istiyorum. İlimizde toprağa destek veren, ürünle buluşturan, bu ürünleri ekonomiye kazandıran çiftçilerimize basınımız ve protokolümüzün huzurunda şükranlarımı sunmak istiyorum" dedi. Konuşmaların ardından çiftçilere pandemi kuralları çerçevesinde Trabzon Hurması ve Ceviz fidanları dağıtıldı.
Benzer Haberler
SAĞLIK BAKANIYLA GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ
YALOVA DEFTERDARINA ZİYARET YAPILDI
SIFIR ATIK MERKEZİ’NDE ATÖLYE ÇALIŞMASI
BELEDİYE KIŞ HAZIRLIKLARINI SÜRDÜRÜYOR
JANDARMADAN KADINLARA 25 KASIM ÇİÇEĞİ
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE HAYIR...
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE DİKKAT ÇEKİLDİ
ARMUTLU'YA YENİ İÇME SUYU BARAJI