ÇINARCIK TARIM ARAZİLERİ KİVİYLE DOLACAK
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova'da kivi üretimini önemli ölçüde artıracak olan "Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" nin devam eden 1. etabı kapsamında Kocadere'deki çalışmaları yerinde görmek üzere kivi bahçelerini ziyaret etti.
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova'da kivi üretimini önemli ölçüde artıracak olan "Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" nin devam eden 1. etabı kapsamında Kocadere'deki çalışmaları yerinde görmek üzere kivi bahçelerini ziyaret etti.
İl Müdürlüğünün hazırlayarak Bakanlığa sunduğu ve onaylattığı "Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" nin 1. etabı kapsamında Valimiz Muammer Erol'un katılımıyla proje yararlanıcısı 16 yetiştiriciye 65 dekar kivi bahçesi kurulumunda kullanılacak 2.600 adet beton direk ve gerekli tel ve kurulum malzemelerinin dağıtımı 4 Aralık 2020 tarihinde yapılmıştı.
İl Müdürü Suat Parıldar malzeme dağıtımının ardından devam eden bahçe kurulum çalışmalarını yerinde görmek üzere Kocadere'deki proje bahçelerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Kocadere-Şenköy bölgesindeki tarım arazilerinin değerlendirilmesi amacıyla İl Müdürlüğü 2018 yılında başlayan çalışma ile "Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi"ni hazırlayarak Bakanlığımıza sunmuş, Bakanlığımız da toplamda 500 dekarlık alanda uygulanacak projenin ilk etabına 2020 yılında onay vererek bütçe tahsis etmişti. Mevcut durumda TÜİK verilerine göre 412 dekar Kivi Bahçesi bulunuyor. Aynı zamanda havza içerisinde, miktarı 650 dekarı aşan atıl durumda olan ve ekonomik önemini yitirmiş tarım arazileri bulunuyor.
Projenin 1. Etabı kapsamında % 40 hibe desteğiyle 65 dekar kivi bahçesi kurulmak üzere proje yararlanıcısı 16 yetiştiriciye 4 Aralık 2020 tarihinde beton direk ve gerekli tel ve kurulum malzemelerinin dağıtımı yapıldı. Projeden yararlanan 16 çiftçi 1 ay zarfında kivi askı sistemini tesis ettiler. Çiftçilerin bir kısmı fidanları dikip sulama sistemlerini de kurarak bahçe tesisini tamamladılar.
2021 ve 2022 yıllarında devam etmesi planlanan projede Bakanlığın proje maliyetlerine %40 oranında hibe desteği sağlaması hedeflenmekte. Bölgedeki diğer kullanılmayan veya ekonomik ömrünü tamamlamış ürünler üretilen arazilerin de havzanın kendi iç dinamikleriyle kivi yatırımına dönüşmesi bekleniyor. Bu sayede havzanın verimli arazileri efektif olarak değerlendirilmiş olacak. Kivi yetiştirmeye elverişli alanların değerlendirilmesi ile belli bölgede kivi üretimini yoğunlaştırarak üreticinin girdi alımlarında ve pazarlamada söz sahibi olması, danışmanlık ve hizmet alımlarının tek elden daha ucuza yapılması pazara sürekli ve sürdürülebilir ürün arzı imkanı bulunacak. Sektörle ilgili Soğuk Hava Deposu, vb yatırımları bölgeye ilgisinin artması beklenmekte.
İl Müdürü Suat Parıldar proje alanında yaptığı incelemede, projenin 1. Etabının tamamlandığını dile getirerek; "Kocadere-Şenköy havzamız iklim ve toprak yapısı itibariyle kivi yetiştiriciliği için oldukça elverişli bir konumda bulunmaktadır. Bu bölgede şu an için 412 dekarlık üretim alanımız ve 2.000 ton üretimimiz var.Ancak bunun çok daha fazlasını yapabilme potansiyeli mevcut. İl Müdürlüğü olarak bölgede tarımsal üretimi geliştirmek amacıyla 3-4 yıl öncesinden başladığımız fizibilite ve projelendirme çalışmaları neticesinde kivi üretiminin bu bölgede geliştirilmesini hedefledik.
Çiftçilerimizle birlikte toplam 500 dekarlık alanda yeni kivi bahçeleri kurulmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda Bakanlığımız nezdinde gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalarımızın neticesinde 2020 yılının sonunda ilk etabını sayın Bakanımızın Yalova ziyaretlerinde müjdelemesiyle başlattık. 65 dekarlık ilk etabın malzemelerini geçtiğimiz aralık ayında dağıttık ve bugün de kurulum çalışmalarını yerinde görmek üzere bahçelerimizi ziyarete geldik. Bizler Bakanlık olarak bahçe kurulumunda önemli maliyet tutan beton direk ve askı sistemlerine ait tel, çalpara, gergi demiri vb malzemeleri hibe kapsamında çiftçilerimize dağıttık. Çiftçilerimiz de fidan temini, sulama malzemelerinin temini ve tesisisin kurulum işçiliklerinin üstlendiler ve 65 dekarlık bahçelerimizi böylece oluşturduk." diyerek şöyle konuştu
"Hesaplamalarımıza göre kivinin tam verime geçtiği 5-6. yıllardan itibaren 10 dekar kivi bahçesi olan bir çiftçimiz bugünkü asgari ücretin 6-7 katı gelir elde etmeye başlayacak. Projemiz tarım arazilerinin değerlendirilerek korunabilmesi, çiftçilerimizin gelirlerinin sürdürülebilirliği ve işletmelerimizin kapasitesinin artırılabilmesi adına büyük önem taşıyor. İl Müdürlüğü olarak biz çiftçilerimizin refah seviyelerini artırmak ve yaptıkları işlerden işletme bazında geliri yükselmiş çiftçiler olmalarını istiyoruz.Bu projemizin hayata geçmesinde emeği olan başta Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli olmak üzere teknik ekiplerimize ve projede biz de varız diyen çiftçilerimize teşekkür ediyoruz. Projeyi başardığımız için mutluyuz"
Devletten aldıkları destekle kivi bahçelerini kuran çiftçiler de verilen destekten dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden Parıldar, İl Müdürlüğü tarafından sağlanan malzemelerin yüksek standartlarda olduğunu, malzemelerin kısa sürede temin edildiğini, kurulum yaparken herhangi bir sorun yaşamadıklarını ve kendilerinin de tüm imkanlarını seferber ederek bahçe kurulumunu yaptıklarını, projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini ifade etti.
Projenin bölgede hayata geçmesiyle bölgedeki tarım arazilerinin cazibesinin arttığı, yatırım yapmak isteyen bir çok kişinin bölgede arazi talebinde bulunduğu, ayrıca tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik yatırımcıların da dikkatinin bölgeye odaklandığı ifade ediliyor.
Benzer Haberler
CEZAEVİ FİRARİSİ YALOVA'DA YAKALANDI
ENGELLİ BİREYLER MAXWELL'DE AĞIRLANDI
ÇİFTLİKKÖY’DE KIŞ İLAÇLAMALARI SÜRÜYOR
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ETKİNLİK
BAŞKAN, MUHTARLARLA MAHALLELERİ GEZDİ
SAĞLIK BAKANIYLA GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ
YALOVA DEFTERDARINA ZİYARET YAPILDI
SIFIR ATIK MERKEZİ’NDE ATÖLYE ÇALIŞMASI