GÜNEYKÖY'DE TAŞOCAĞINA TEPKİ YÜKSELDİ
Güneyköy’deki 450 dönümlük Taş Ocağı’nın 1000 dönüme çıkarılması için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun köy halkına anlatılması için köy kahvesinde düzenlenen bilgilendirme toplantısı, yoğun protestolarının ardından gerçekleştirilemedi.
Güneyköy’deki 450 dönümlük Taş Ocağı’nın 1000 dönüme çıkarılması için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun köy halkına anlatılması için köy kahvesinde düzenlenen bilgilendirme toplantısı, yoğun protestolarının ardından gerçekleştirilemedi.
Yalova Platformu’nun öncülüğünde gerçekleşen protestolara Güneyköylüler ve Yalovalılar destek verirken İYİ Parti Yalova İl Başkanı Osman Kendir, CHP İl Başkanı Erdem Doğancı, STK temsilcileri protestolarak katılarak destek verdi
Güneyköy'ünde taşocaklarında kapasite artırıma gitmek için başlattığı ÇED sürecinin bir parçası olan Halkı Bilgilendirme toplantısı bugün Güneyköy Köy kahvehanesinde yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti,.Yalova Platformu üyeleri ÇED toplantısına katılarak Çed sürecini ve kapasite arttırım talebini, sloganlarla, alkışlarla ve masaya vurarak çıkardıkları gürültülerle uzun süre protesto ettiler.
Jandarmanın müdahalesine rağmen susmayan çevreciler, protestolarına devam ederken, ÇED toplantısının bu şartlarda yapılamayacağnı vurgulayan Yalova Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü görevlileri ÇED'in yapılamıyacağın tutanak altına alarak, bunu katılımcılara duyurdular.
ÇED Toplantısını engelleyen köylüler ve çevreciler bu kararı da alkışlarla, şarkılarla desteklediler. Yalova Platformu sözcüsü Hakim Menteş, Güneyköy halkı ve çevrecilerin gösterdiği duyarlılığa teşekkür ederken, ÇED toplantısının halkın tepkisi nediniyle gerçekleşmediğini ve bunun da kayıt altına alındığını belirterek " Ormanlık alanda işletilmekte olduğu taşocağı, 450 dönümden 990 dönüme çıkartmak istiyor. Mevcut haliyle bile bölgede yaşayan canlılara, ormanlarımıza, doğaya, su kaynaklarımıza, hava kalitemize ciddi tehditler oluştururken talep edilen yeni kapasite artırımını kabul etmemiz mümkün değil Birkaç kilometre alan içinde 4 taşocağı mevcut iken bu kapasite artırımı bölgeyi tamamen yaşanılmaz hale getirecektir” diyerek şöyle konuştu.
"Gürer Madencilik'in 1000 dönümlük bir ruhsat alanı var. Daha önce, 2018 yılında başlattıkları bir süreçte uzun mücadeleler sonucu, bu alanın 1000 dönümden 450 dönüme düşürülerek ancak izin alabilmişlerdi. Şu anda ise kalan 550 dönümü almak için yeni bir süreç başlatmış bulunuyorlar. Ancak biz, var gücümüzle mücadele edeceğiz. 550 dönüm dahi olsa, bir karış bile orman arazimizi madencilere vermek istemiyoruz. Bu, yapacağımız mücadelenin ne kadar güçlü ve kararlı olacağının bir göstergesidir ve bugünkü halk katılımı da bunun bir kanıtıdır” dedi.
İşte o anlar ve ayrıntılar
Benzer Haberler
ÇİFTLİKKÖY’DE YOL YAPIM ÇALIŞMALARI
YTSO'DAN MUSİAD YÖNETİMİNE ZİYARET
ARMUTLU'DA SOKAK HAYVANLARI İÇİN EMPATİ
YTSO AKADEMİK KURUL İLK KEZ TOPLANDI
ÇİFTLİKKÖY'ÜN NUFÜSU İKİYE KATLANDI
ÇINARCIK'DAN MUŞ’A UZANAN SICAK ELLER
DEVLET HASTANESİNDE BİR İLK YAŞANDI
ENGELLİ HAKLARI VE ERİŞİLEBİLİRLİK TARTIŞILDI