HERSEK LAGÜNÜNDE KUŞ SAYIMI YAPILDI
Altınova Belediyesi Kuş Gözlem Ekibi, Hersek Lagününde Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) gerçekleştirdi. Sayımda 73 kuş türünden toplamda 8 bin kuş tespit edildi. Başkan Oral da katıldı
Altınova Belediyesi Kuş Gözlem Ekibi, Hersek Lagününde Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) gerçekleştirdi. Altınova Belediyesi Kuş Gözlem Ekibi, Hersek Lagününde Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) gerçekleştirdi. Sayımda 73 kuş türünden toplamda 8 bin kuş tespit edildi.
Başkan Oral da katıldı
Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül başkanlığında, Kuş Gözlemcisi ve Kuş Fotoğrafçısı Ergün Cengiz, genç Kuş Bilimci Çağan Abbasoğlu ve Altınova Belediyesi Kuş Gözlem Ekibi, 2023 Kış Ortası Su Kuşu Sayımı (KOSKS) çalışmasını tamamladı. Kuş sayımına Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral da katıldı.
Altın Şehrin Altın Kuşu
Hersek Lagününde Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) hakkında bilgi veren Fatih Bülbül, “Altınova Belediyesi olarak yaptığımız 2023 yılı kış ortası su kuşu sayımında (KOSKS), 73 farklı türden toplam 8 bin kuş tespit edilerek kayıtlara geçirilmiştir. Su kuşu olarak da 38 farklı tür alanda gözlemlenmiştir. Alanın en önemli kuşu Flamingo (Allı Turna) binin üzerinde sayıldı. Yine 2 bine yakın ördek sayıldı.
Nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördeği ve alanı seven 2-3 haftadır lagünde beslenen 2 birey Altıngöz Ördeği Altın Şehir Altınova için önemli kayıt oldular. KOSKS çalışması sonunda elde edilen veriler e-bird veri tabanına eklendi. Alan çevresinde 8 saat sürede 31,54 km yol gidilerek 6 ayrı noktadan gözlem yapıldı” diye konuştu.
KOSKS Çalışması
Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) hakkında bilgi veren Fatih Bülbül, “Tüm dünyada su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu, sulak alanlarda kümelendikleri ocak-şubat aylarında her yıl düzenli olarak yapılan Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS), su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan eko sistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için kullanılan temel yöntemlerin başında gelir.
“Eylem planlarına altlık oluşturulmakta”
KOSKS çalışmalarıyla elde edilen verilerle; Türkiye’deki sulak alan işleyişi ve kullanım faaliyetleri izlemekte, koruma çalışmalarına altlık oluşmakta, yıllara göre tür sayısı ve popülasyon büyüklüğündeki değişiklikler takip etmekte, nesli tehlike altında olan türler için hazırlanacak tür eylem planlarına altlık oluşturulmaktadır. Sayım sonuçlarına göre; sulak alanlar, su kuşları ve çevre konularında kamuoyunun bilgilendirilmesine katkı sağlanmakta ve farkındalık artırılmakta ve ülkemizdeki kuş gözlemcilerine uygulamalı eğitim imkânı sunulmaktadır” ifadelerini kullandı.
Benzer Haberler
KARDA MAHSUR KALANLAR KURTARILDI
YALOVA’DA SUÇ ÖRGÜTÜNE OPERASYON
ÇİFTLİKKÖY’DE 24 KASIM KUTLAMASI
KORU AİLE SAĞLIK MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI
VALİ KAYA TRAKTÖRLERE REFLEKTÖR TAKTI
ÇİFTLİKKÖY'DE SOĞUK KOMPOST ATÖLYESİ
HAYVANLARI KORUMA KURULU TOPLANDI
ÜNİVERSİTEDE SAĞLIK AKADEMİSİ GÜNLERİ