İL ÖZEL İDARENİN İHALE SÜRECİ ANLATILDI
Yalova İl Özel İdaresi’ne ait Ek Hizmet Binası ve Araç Parkı’nın bulunduğu Çınarcık Karayolu kavşağında bulunan Bahçelievler Mahallesi 1254 ada 1 ve 2 nolu taşınmazların “Arsa Satışı Karşılığı Hasılat Paylaşımı İhalesi” ile ilgili olarak Vali Muammer Erol’un da katılımıyla İl Özel İdaresi toplantı salonunda Basın Toplantısı düzenlendi.
Yalova İl Özel İdaresi’ne ait Ek Hizmet Binası ve Araç Parkı’nın bulunduğu Çınarcık Karayolu kavşağında bulunan Bahçelievler Mahallesi 1254 ada 1 ve 2 nolu taşınmazların “Arsa Satışı Karşılığı Hasılat Paylaşımı İhalesi” ile ilgili olarak Vali Muammer Erol’un da katılımıyla İl Özel İdaresi toplantı salonunda Basın Toplantısı düzenlendi.
İhale süreci tamamlanan İl Özel İdaresi’ne ait arazideki yatırımlar ile ilgili Yalova Valisi Muammer Erol’un başkanlığında kamuoyunu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İl Özel İdaresi’ne ait Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda; Vali Muammer Erol’un yanı sıra İl Özel İdare Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İmar ve Kentsel İyileştirme Dairesi Müdürü Necat Akın da hazır bulundu.
Konuyla ilgili konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, “Hasılat paylaşımı yolu ve idaremize gelir getirmek amacıyla değerlendirdiğimiz ihalemiz sonuçlanmıştır. Pazartesi günü de ilgili firmayla sözleşme imzalandı. Süreç içerisinde kısmi açıklamalar yapılarak kamuoyu bilgilendirilmiştir. Detaylı bilgilendirme yapmak üzere, sayın valimizin direktifleri doğrultusunda sizleri davet ettik. Yalova’nın geleceğinde hayati öneme sahip olacağını düşündüğümüz bir takım yatarımlar var” dedi.
Konunun 2012 tarihli İl Genel Meclisi’nde ilk defa gündeme geldiğini söyleyen Soygüzel, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İl Özel İdaresi ek hizmet binasına ait taşınmazın yatırım hizmetlerinde değerlendirilmesi şeklinde gündeme geldi. Alınan kararın gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerinden hizmet satın alınması ve gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerinin idareye sunulacak yatırım önerilerini karara bağlanmak üzere İl Genel Meclisi’ne sunulmasına karar verildi. Bu süreç bu şekilde başlatıldıktan sonra 6 Aralık 2013 tarihli İl Genel Meclisi kararı ile alınan yerin bu alanda umulan azami faydanın sağlanabilmesi için proje değerlendirme programına en rantabl proje olarak; otel-AVM seçeneği ile sınırlı kalınmaması, bahse konu alanda özel okul, yurt, otel, sinema, tiyatro, ticari ofisler ve benzeri yatırımların yapılmasına da imkan sağlanacak şekilde bu yerin değerlendirilmesi ile ilgili 6 Aralık 2013 tarihinde İl Genel Meclisimiz bir karar aldı. Tabii aradan 10 yıl gibi bir süre geçti. Bu 10 yıllık süre içerisinde hem dünyada hem de Yalova’da ekonomik anlamda ciddi gelişmeler oldu. Şehrimiz büyüdü, gelişti. Biz de 5 Mart 2022 tarihinde konuyu tekrar İl Genel Meclisi’nin gündemine alarak, bu yerin idaremize gelir getirecek şekilde değerlendirilmesine yönelik gerekli hazırlıkların idare tarafından yürütülmesine ilişkin bir karar aldık. İstişare edebilecek herkesle istişare ederek, ticari imarlı olan bu yerin hasılat paylaşımı yöntemiyle değerlendirilmesi, hem ülke hem de şehir ekonomisine kazandırılması yönünde karar aldık. Son yıllarda yerel yönetimler eliyle ilimize kazandırılacak en yüksek meblağlı proje. İlimizde ciddi istihdam ve hareketlilik yaratacağını düşündüğümüz bir proje.”
Soygüzel’in konuşmasının ardından İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Necat Akın, taşınmazla ilgili teknik bilgileri sundu. Akın, “Mülkiyeti idaremize ait olan taşınmazların, arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı yöntemiyle İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Salonu’nda ihale komisyonunca ihalesi yapılmış olup, ihale ilanının kurum ve kuruluşlara da duyurusu yapılmıştır. Bu kapsamda 81 ilin valiliğine, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’na, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na, İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası’na, Kocaeli Ticaret Odası’na, Kocaeli Sanayi Odası’na, Balıkesir Ticaret Odası’na, Balıkesir Sanayi Odası’na, Resmi Gazete’ye, ulusal ve yerel gazetelere bilgi ulaştırılmıştır” şeklinde konuştu.
Toplantıda konuşan Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz ise şunları söyledi: “Pazartesi günü itibariyle sözleşmemiz imzalandı. Biz bundan sonraki süreçte iki noktaya odaklanmıştık. Birincisi yer seçimi noktası, malumunuz o bölge ek hizmet binamız ve makine parkımızın da olduğu bir bölge. Yaptığımız ilk çalışmalarda YASKİ’nin bulunduğu alan içerisinde geçici bir konuşlanma düşünmüştük. Daha sonrasında yapılan görüşmelerde hazineden Kelebek Çayırı dediğimiz bölgede bulunan iki tane yerin resmi tahsisini aldık. Makine parkımızı hızlı bir şekilde oraya taşıyarak hizmetlerimizin devamını sağlayacağız. Bundan sonraki süreçte gerek saha ziyaretlerinde gerekse muhtarlarımızdan, vatandaşlarımızdan gelen talepleri değerlendirdiğimizde ağırlıklı olarak yol ve parke talebi çok fazla geliyordu. Bunları incelediğimizde genel olarak dışarıdan hizmet ve mal alımı şeklinde tedarik ediyorduk. Başkanımızın da belirttiği gibi, “Bunu niye biz yapmayalım?” noktasında bir değerlendirmede bulunduk. Sayın valimizin olurlarıyla uzman arkadaşlarımızdan oluşan bir teknik heyet kurduk, ziyaretler gerçekleştirdik.”
Yalova Valisi Muammer Erol, konuya ilişkin şunları söyledi: “2012’den beri burayla ilgili İl Genel Meclisi’nde meclis üyelerimiz, yöneticiler kafa yormuşlar ama bir türlü karar noktasına gelip de bugün geldiğimiz noktaya ulaşmak mümkün olmamış. Bugün geldiğimiz noktada emeği, gayreti olan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bundan sonrakiler için örnek olacak ve şehre de ciddi bir katma değer ilave edecek bir yatırım inşallah başlamış olacak. Bu şu demek: 640 milyon TL ifade edildi. Yani bu kadar para bu arsa üzerine yatacak. Buradaki yapılacak inşaat, harcı, kumu, demiri, elemanı buradan alınacak, verilecek ve burada oluşacak ticari mekanlardan burada yaşayanlar istifade edecek. Ciddi bir katma değer çarpan etkisi oluşmuş olacak. Hiçbir ayrıntıyı ıskalamama adına şartnameyi hazırlamışlar. Sizlerden ricam şu; ben de okuduğumda detaylarına vakıf olup Necat Bey kadar ‘şu olacak’ diyemiyorum ama gazeteci arkadaşlarımız hiç değilse merak ederek, ‘Herkes bunu konuşuyor, bu işin anayasası da bu şartname. Biz şunu bir okuyalım’ diyerek mesai harcarlarsa müteşekkir olurum. Çünkü bundan sonraki süreç karşılıklı aktif götürülecek bir süreç, bu şartnameye göre götürülecek bir süreç. Gelir ortaklığı sözleşmesinin detaylarının her bir safhada karşılıklı yürütüleceği bir süreç var.”
Vali Erol, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Geriye dönüp burayla ilgili söz söyleyenlerin bu tablodan sonra söylediklerine bakarak bence epeyce bir kısmının da yüzlerinin kızaracağı bir tablo oluştu. Burası peşkeş çekiliyordu, işte Türk’e, Acem’e, yamyama. Bunları sosyal medyalarda falan hep gördük-duyduk, adeta ağzı olan konuştu. Gerçek şu: Burada devletin valisi, memuru, İl Genel Meclisi burayı olabilecek en yüksek değerle şehrin menfaatine değerlendirilmesi için bir gayretin içinde oldu. En azından bu gayreti görüp ‘Allah razı olsun’ denmesi gerekir diye düşünüyorum. Geriye dönük baktıklarında, ‘eksik yazmış, görmüş, ofsaytta kalmışız’ diye düşünenler varsa, bir hakkı da teslim etmeleri gerekir diye düşünüyorum. Bu bizi motive eder, İl Genel Meclisi üyesi arkadaşlarımızı motive eder, memur arkadaşlarımızı motive eder. Motivasyonumuzu kırmak, insanları bir işi yaptığına yapacağına pişman etmek, bundan sonra da samimi iş yapanları-yapacakları etkilemek çok şehrin menfaatine bir tutum ve tavır değil. Sosyal medya paylaşımlarınız beğenilir, altına yorum da yazılır, ama bu, şehre bir şey kazandırmaz.
Vali Erol, açıklamasını şu sözlerle tamamladı. "Şehre bir şey kazandırmak istiyorsak hep beraber hareket etmeliyiz, bakın bu süreç, şartname ilk günden beri açık, her yerde, herkesin önünde var. Şartnamenin detayıyla ilgili herhangi bir paylaşım yapmış birisini duymadım ben. Benim sosyal medya hesaplarım yok ama oradan sekenler geliyor bana. Bu durum, açıkçası süreç içerisinde Hasan Bey nezaketen söyleyemedi ama ben söyleyeyim haklarını teslim etme adına; bu durum bizleri üzdü. Bu kadar samimi gayret içerisinde çalışırken, üzülmek hakkımız değil. İş yapmak isteyen insanların samimi gayretlerini görmezden gelmeyin. Yalova’nın batı tarafında ve Çınarcık’ta üniversiteyi de düşünürseniz onların hepsinin en kolay erişebileceği bir mekanda bir alışveriş merkezi ve onun içerisinde olabilecek imkanları-fırsatları burada yaşayan insanların ayağına getirmiş oluyoruz. Yalova’nın batı tarafında ciddi bir beyaz yakalı ve orta gelir düzeyinin üstünde bir yerleşim karakteri geliyor. Burada yapılacak alışveriş merkezi o bölgede oturan vatandaşlara daha yakın olacak. Şehirde böyle bir denge de sağlanmış olacak. Çevre yolunun yanında olacağı için trafik sıkışıklığını da absorbe etmiş olacak.”
Benzer Haberler
JANDARMADAN KADINLARA 25 KASIM ÇİÇEĞİ
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE HAYIR...
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE DİKKAT ÇEKİLDİ
ARMUTLU'YA YENİ İÇME SUYU BARAJI
YALOVA BELEDİYESİ KIŞ KOŞULLARINA HAZIR
KARDA MAHSUR KALANLAR KURTARILDI
YALOVA’DA SUÇ ÖRGÜTÜNE OPERASYON
ÇİFTLİKKÖY’DE 24 KASIM KUTLAMASI