İYİ PARTİ AKKİM’DEKİ SIZINTIYA DİKKAT ÇEKTİ

İYİ Parti Yalova İl başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Osman Kendir, geçtiğimiz günlerde AKKİM fabrikasında meydana gelen gaz sızıntısına dikkat çekerek “Gaz Sızıntısı, bölgenin depremselliği gözönüne alındığında bizleri endişeye sevketmektedir” dedi. 

Kendir açıklamasında “ Hatırlanacağı üzere AKSA fabrikasında 17 Ağustos Depreminde meydana gelen tehlikeli gazların sızıntı riski sonrasında özellikle Çiftlikköy’de yaşayan halk, önlem amaçlı tepelere, köylere kaçmak zorunda kalmıştı.Bölgenin Depremselliği yaşadığımız bölgeyi yüksek riskli alan konumuna getirmektedir. Bilimsel verileri incelediğimizde aşağıdaki hususlar öne çıkmaktadır" diyerek şu konulara dikkat cekti

- 17 Ağustos depreminde meydana gelen yüzey kırıklarının karadaki izi Hersek Deltası ve Taşköprü’de sonlanmıştır.

- Meydana gelen Yüzey kırıkları ise stresi karşılayamayacak boyutta ( yer yer 5-10 cm düşey, yanal atım 0 cm) ve düzensiz kılcal çatlaklardan oluşmuştur.

- 17 Ağustos depreminde ortalama 500 cm yanal yerdeğiştirme olduğu gözönüne alındığında bölgede stresin boşalmadığı anlaşılmaktadır.

- MTA haritalarından görüleceği üzere fabrika yapıları fay hatları boyunca yer almaktadır.

- Yüzey kırık haritasında görüleceği üzere belli alanlarda çatlakların tesislerin içinde işaretlenmiştir. (AKSA)(MTA-Yerbilimleri Haritalar)

- Olası Marmara depreminde (Mw>7.0) Hersek-Taşköprü’den başlayarak Silivri açıklarına kadar fay hattının kırılması ve oluşacak çatlaklarda muhtemel 500 cm yerdeğiştirme meydana gelmesi en kuvvetli olalıklardan birtanesidir.

- Jeolojik çökeller dikkate alındığında ise Marmara’da oluşacak deprem yer ivmesinin en yüksek seviyesinde olacağı hesaplanmıştır. (Hersek deltası, C.Yaltırak)

Bütün bu veriler (Bölgenin Deprem aktivitesi ve Fay hatları) birlikte incelendiğinde, Altınova- Taşköprü civarında bulunan fabrikaların tehlikeli kimyasal içeren kısımlarının yüksek risk altında olduğu aşikardır.Yaşanacak Marmara depreminin BEKA meselesi olacak kadar yüksek risk taşıdığı, başta İstanbul olmak üzere Yalova’nın da aynı oranda etkileneceği her platformda işin uzmanlarınca söylenmektedir.

Tüm bu senaryolarda, Ülke ekonomisinin lokomotifi olan sanayi yapılarının zarar görmemesi ve bölge halkının deprem hasarları yanında bir de gaz sızıntısı gibi kimyasal bir felaketle karşı karşıya kalmaması için, fabrikaların yüksek risk taşıyan kimyasal depolarının kademeli olarak başkaca uygun risksiz alanlara taşınması gerekliliği açıktır.Buradan şehri yöneten iradeye seslenmek isterim. Yarından tezi yok, ivedilikle Deprem Master Planı yaptırılması ve sonuçlarına göre hareket edilmesi gerekmektedir."

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!