MAG-DER'DEN DEPREM EĞİTİMLERİ İÇİN ÇAĞRI

Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam, Kahramanmaraş depreminin ardından deprem bölgesine arama kurtarma çalışmalarına katıldıktan enkazlarda yaşam mücadelesi verilirken deprem eğitiminin öneminin de ortaya çıktığını belirterek Yalovalı vatandaşlara olası bir depreme karşı afet bilinç eğitimlerini tamamlaması gerektiğini söyledi.

Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam, olası bir depreme karşı vatandaşların hazırlıklı olması gerektiğini söyleyerek, uyarılarda bulundu. Karaçam, depremde ilk 72 saatin çok önemli olduğunu hatırlatarak, vatandaşların afet bilinç eğitimlerine ağırlık vermesi gerektiğini belirtti.

Karaçam açıklamasında şunları ifade etti: “Marmara’da oluşacak bir depremde 6 il ve nüfusun üçte biri etkilenecektir. Böyle bir deprem olduğunda İstanbul’da 30 bin binanın ağır hasar görüp yıkılacağı, basına yansıyan rakamlardır. İstanbul Türkiye’nin kalbidir. Arama kurtarma ekipleri enkazlar da çalışırken 10 kişilik bir ekiple görev yapar, 24 saat esasına göre çalışır. 6 kişilik bir ekiple çalışıldığını düşünürsek, dinlenmeleri göz önünde tutarsak bu da yalnızca İstanbul için yüzbinlerce kurtarıcıya ihtiyaç oluşur.  Bu anlamda Yalova’ya kurtarma ekiplerinin yönlendirilmesi az veya hiç olmayacaktır. Onun içindir ki Yalova’da kendi yağımızla kavrulmasını bilmeliyiz buradaki hazırlıklarımız bu kapsamda yapmalıyız. Afet sonrasındaki ilk 72 saat, hayat kurtarma açısından en kritik saatlerdir. Afet sonrasında hayatta kalanların büyük çoğunluğu, ilk 24 saat içinde çevreden yetişen, genellikle eğitimi ve ekipmanı olmayan yakınları ve komşuları tarafından kurtarılan kişilerdir. "

Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam, "Kurtarılanların yüzde 75’ni yerel halk kurtarmaktadır. Mahalle Afet Gönüllüleri yerel halkın eğitim almış ve örgütlenmiş kısmıdır ve depremin üçüncü aşamasında da vardır. Afet öncesi halkı afet hazırlamak afet anında arama kurtarma yapmak gerektiğinde mahallesini toplanma bölgelerinde toplayarak çadırlarını kurmak, afetten sonra bulunduğu yerin yeniden yapılanmasında rol almaktadır. Bizler Mahalle Afet Gönüllüleri, afetlerde her zaman varız. Bizler eğitim almış bazı ekipmanlarımız eski ve kullanılmaz durumda olsa bile almış olduğumuz eğitimler sayesinde kazma kürek ve bulduğumuz bir tahta parçasıyla bile eğer enkaz altında biri varsa bulur ve çıkarırız. Yarın bir deprem olsa biz elimizde bir tek kazma dahi olsa yine enkazda kalanları kurtarmaya çalışırız. Ama modern alet ve edevatla çalışmak başka, kazma-kürek çalışmak başka. Birinde günlerce uğraşırsınız, birinde en kısa sürede enkaz altındaki yaralıyı kurtarırsınız. Zamana karşı yarışta bu çok önemlidir. Bizim tek isteğimiz hepimiz için daha hazırlıklı ve daha donanımlı olmaktır. Maraş’ta son depremde çalıştık. Geç olmadan tedbirlerimiz alalım, eksikliklerimizi tamamlayalım, yarın geç kalmış olabiliriz.” dedi.

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!