MİLLİ EĞİTİMLE PROTOKOL İMZALANDI

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, Yalova Makine İhtisas OSB’de yapılacak olan 16 derslikli Meslek Lisesi ve 16 derslikli Mesleki Eğitim Merkezi için protokol törenine katıldı. Çiftlikköy Laledere köyünde bulunan Yalova OSB bölgesinde yapılan imza törenine Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, Mesleki Eğitim Genel Müdürü Ali Karadağ, Yalova Makine İhtisas OSB başkanı Direnç Özdemir ve İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe iştirak etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, Yalova’da hayata geçirilen bu protokolün, mesleki ve teknik eğitim alanında atılan önemli bir adım olduğunu belirtti. Şamlıoğlu, Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesinde en önemli katkılardan birinin mesleki eğitimi arzu edilen seviyeye ulaştırmak olduğunu vurguladı. “Mesleki eğitim, ülkemizin genç nüfusunu istihdama entegre etmek, teknoloji ve sanayide rekabet gücünü artırmak, ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamak açısından kritik öneme sahiptir” diyen Şamlıoğlu, Yalova’nın bu süreçte kararlılıkla ilerleyeceğine inandığını söyledi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yalova Makine İhtisas OSB iş birliğinde imzalanacak bu protokolle hizmete girecek olan Yalova Makine İhtisas OSB MTAL ve Mesleki Eğitim Merkezi’ne ilişkin eğitim camiamız adına duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Mesleki ve Teknik Eğitim adına attığımız her adımın ülkemizin geleceği olan gençlerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ülkemizin kalkınması ve gelişmesine en önemli katkılardan birinin mesleki eğitimi arzu edilen seviyeye ulaştırarak nitelikli insan kaynağını yetiştirmek olduğunu vurgulamak istiyorum. Millî ve manevi değerlere haiz, medeniyet tasavvurumuzun korunmasında sorumluluk alabilen ve maziden atiye köprü kuran ahilik anlayışı temelinde mesleki değerlere sahip bireyler yetiştirmek gayretiyle var gücümüzle çalışıyor ve en büyük yatırımları eğitime yapıyoruz. Ülkemizin son yirmi yıl boyunca eğitimde kaydettiği ilerlemeler ve geleceğe yönelik attığı adımlar doğrultusunda bütün çocuklarımız için bir seferberlik ruhuyla sürdüğümüz çalışmaların ve ülkemizin gururu ve markası olarak gördüğümüz pek çok kurum/kuruluşla gerçekleştirdiğimiz sayısız iş birliği faaliyetinin en güzel sonuçlarından birinin, mesleki ve teknik eğitim alanında kaydettiğimiz ilerleme olduğunu belirtmekte fayda görüyorum.

Toplantıda konuşan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, mesleki eğitimde yapılan çalışmaların Yalova için ne denli önemli olduğuna dikkat çekti. Vali Kaya, 8 ay önce bu konuda yapılan toplantılarda dile getirilen hayallerin bugün somut adımlara dönüştüğünü belirterek, şunları söyledi: “Biz 8 ay önce bu salonda konuştuğumuz, hayal ettiğimiz şeyleri bugün hem de bakanlık nezdinde strateji belgesini duymuş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gerçekten biz Yalova olarak meslek liseleri noktasında atılması gereken adımların, eksikliklerin farkındaydık. Bu atmış olduğumuz adımlar bizlere çok büyük destek verdi. Bundan sonraki süreçte meslek liselerimizin de çok hızlı bir şekilde sektörün ihtiyacı noktasında dönüşmesi ve daha da ileri bir noktaya gitmesi hatta sektör içerisinde okulların açılması çok büyük bir isteğimiz ve hayalimizdir. İnşallah onları da sizlerin desteği ile gerçekleştireceğiz. Özellikle ortaokul öğrencilerine yönelik olarak zanaat atölyelerin başlatılması müjdesini de verdi bakanımız. Bu da bizim meslek liselerini doğru anlatabilmek, velileri ikna edebilmek, öğrencilerimize meslek liseleri ile neleri başarabileceklerini daha öncesinden anlatabilmek adına çok kıymetli. Bizim için Bakanımızın ziyaretleri çok verimli ve olumlu geçti ve güzel müjdeler ile geldi. Bugün atacağımız imzaların diğer OSB’lerimize, tersanelerimize örnek olacağını düşünüyorum.  Biz aynı protokolleri onlar ile de imzalamaya hazırız. Yalova’nın böyle bir ihtiyacı var. Yalova’nın yetişmiş iş gücüne ihtiyacı var. Nitelikli gençlerimize ihtiyacımız var. Dışarıdan işçi yerine; buradaki gençlerimizi çalıştırmak istiyoruz. Yalova’nın dışarıdan gelen nüfus ile farklı bir noktaya evirilmesini de istemiyoruz. Biz buradaki gençlerimizi eğitelim. İstihdam kapısı oluşturalım. Yalova’nın bunu başarılabileceğini düşünüyorum.” dedi.

Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, mesleki eğitim noktasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özdemir, Yalova’da başlattıkları ihtisaslaşmış mesleki eğitim projesinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle hızla ilerlediğini belirtti. Pilot okullarında yaptıkları çalışmalarla 6 laboratuvarı yenilediklerini, öğretmenleri yetiştirdiklerini ve modern bir fabrika kurduklarını aktardı. Yaklaşık 400 öğrencinin bu fabrikada eğitim alarak sertifikalandırıldığını söyleyen Özdemir, “Meslek lisemizin içerisinde modern bir fabrika kurduk. Burada yaklaşık 400’ün üzerinde öğrenci kardeşimizi yalın eğitimlerden geçirerek sertifikalandırdık. Akabinde meslek lisesi öğrencilerimizin şu ana kadar 10’a yakın teknik gezimizde burayı teneffüs etmeleri için projeler yaptık. Genç rota olarak burada çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Kariyer günleri düzenlemeye başladık. Meslek lisesi öğrencilerimizi sektör temsilcilerimizle buluşturuyoruz. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’mızın katkıları ile nitelikli istihdam merkezi kurduk. Burada kaynak simülasyonu, CNC operatörlüğü simülasyonu gibi eğitimlere başladık. Nitelikli istihdam ve İŞKUR ortaklığı ile projeler yaptık. Gerek meslek lisesinde gerekse üniversitelerde okuyan kardeşlerimize yönelik TEKNOFEST yarışmaları yapan tek OSB olma özelliğini taşıyoruz. 3 yıl önce Yalova’dan bu proje yarışmalarına katılan öğrenci bildiğimiz kadarıyla yoktu. Şu ana kadar 300’e yakın öğrenci kardeşimize sponsorluk yaptık ve 5 adet derece elde ettik. Bu yıl da 23 takımı değerlendirdik. Bunun içerisinde 11 adetine sponsor olarak destek veriyoruz. İnşallah hedefimiz bu yıl ilk 3. Biz bu kültürü öğrenciler arasında yaygınlaştırmak istiyoruz. İstihdam merkezimizin içerisinde TÜBİTAK ve T3 Vakfı ile bir bilim merkezi kurmak istiyoruz. Biz de proje kültürünü burada kurumsallaştırmış olacağız. TEKNOPARK Projemiz ile de Yalova’da OSB içerisinde kurduk. Yalova Üniversitesi’nin makine, elektrik ve elektronik, endüstri mühendisliğini OSB içerisine taşıyoruz. Türkiye’de yaklaşık 400 adet OSB var. Yalova’da Türkiye’ye örnek bir OSB ortaya çıktı. Meslek Lisesi’nden, Meslek Eğitim Merkezi’ne; üniversiteden TSE’sine-TEKNOPARK’ına ve üretim ekosistemine, tamamının iç içe olduğu, inşallah çok güzel sonuçların ortaya çıktığı verileri elde etmiş olacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Yalova Makine İhtisas OSB’de yapılacak olan 16 derslikli Meslek Lisesi ve 16 derslikli Mesleki Eğitim Merkezi için imza töreni yapıldı.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!