REKTÖR CEBECİ'DEN BASIN TOPLANTISI
Yalova Üniversitesi Senato Salonu’nda düzenlenen ve çok sayıda gazetecinin katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikret Yüksel ve Genel Sekreter Yardımcısı Muhlis Yavuz da hazır bulundu.Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Rektörlük Binası’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Rektör Cebeci, yaptığı açıklamada yüz yüze eğitim modelini paylaştı.
Her sene düzenlediği basın toplantıları ile Yalova ilinde faaliyet gösteren gazetecilerle bir araya gelen Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, bu yıl da geleneği uyarak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
Geçtiğimiz yıl uzaktan eğitimde başarılı olduklarını söyleyen Rektör Cebeci, “Senato olarak yüz yüze eğitim vermeye karar verdik. Eğer hükümetten veya YÖK’ten aksi bir karar çıkmazsa, biz önümüzdeki öğretim yılında eğitim-öğretimi yüz yüze yapma konusunda kararlıyız. Pandemi ile mücadele ediyoruz. Bir buçuk yıldır öğrencilerimiz üniversiteden mahrum, üniversitemiz de öğrencilerinden mahrum bir şekilde uzaktan eğitimle bir şekilde götürdük ama artık ulusal problemleri geri çekilerek, kapanarak bunlarla baş etmenin mümkün olmadığını toplum olarak gördük. Pandemi devam edecek, bizim de yaşamımız pandemi ile mücadele ederek devam edecek. Biz hem pandemi ile mücadele edebiliri hem de normal yaşantımıza devam edebiliriz. Bunu başarabiliriz. Onun için kararlı bir şekilde öğretim yılına yüz yüze eğitimle başlayacağız” ifadelerine yer verdi.
‘Seyreltilmiş kampus modeli geliştirdik’..
Pandemi ile mücadele edebilmek için seyreltilmiş kampus modeli geliştirdiklerini dile getiren Rektör Cebeci, “Bu sene genel bir karar olmadığı için şimdiden hem öğrencilerimiz hazırlıklı olsun hem öğrenci aileleri, yurt sahipleri, esnafımız hazırlıklı olsun diye şimdiden duyuruyoruz. Pandeminin artan bir şekilde devam etmesine, bu eğitim öğretimin yol açmaması, sebep olmaması için bu seyreltilmiş kampus modelinin uygulayacağız. Bu model hibrit bir model. Derslerin yüzde 40’ını öğrencilerimiz evlerinde yurtlarında online olarak alacaklar. Yüzde 60’ını da yüz yüze kampüste alacaklar. Katıldıkları eğitimin yüzde 40’ını evlerinde yapacaklar. Bu bir buçuk yıllık tecrübe bizlere gösterdi ki teknolojinin büyük faydaları var. Daha bu pandemi başlamadan önce bu sebeple bilişim altyapımızı güçlendirdik. O nedenle pandemi başladığında biz hazırlıklıydık. Yüzde 60’ı her gün kampüste olacak. 100 öğrenciden 60’ı kampüste olacak. Onları da üçlü gruplara böleceğiz. Her defasında kampüste öğrencilerin tamamının yüzde 20’si bulunacak. Böylece yüzde 100’ü eğitime devam etmiş olacak. Bizim derslik bakımından da sınıfları seyreltmemizi sağlıyor. Öğrencilerimiz sınıflarda da seyrek oturacaklar. Bu seyreltilmiş kampus modeliyle pandeminin kampüste yayılmasının önünü almış olacağız. Zaten dersleri de ona göre dezenfekte edeceğiz. Hijyen kurallarının tamamına da dikkat edilecek” dedi.
‘Son 2 yılda 4 fakülte açıldı’..
“Öğrencilerimiz zaten toplumun içindeler. Üniversiteden uzak tutmak eğer pandeminin yayılmasını önleyecekse uzak tutalım ama biz pandeminin yayılmasına yol açmayacak şekilde eğitim yapabileceksek ona da devam edelim” diyen Rektör Cebeci, “Ülkemizi sıkıştıran başka milli problemlere veya pandemiye teslim olmak yerine onlarla mücadele etmek zorundayız. Mücadele edersek başarabiliriz. Başarabilirsek güçlü toplum olabiliriz. O yüzden bu modeli yürüteceğiz. Pes etmeyeceğiz. Şu anda mevcut öğrenci sayımız 15 bin 355 öğrencimiz var. Bunların 13 bin 710’u lisans öğrencisi. Yabancı öğrencilerle beraber bu rakam 14 bin 500’ü lisans, 889’u da lisansüstü öğrenci olmak üzere toplam 15 bin 355 öğrencimiz var. Ben görevi devraldığımda da bu sayı 14 bin 650 civarındaydı ancak biz baktık ki baştan kaydı olup da okula gelmeyen öğrenciler vardı. 4 bin öğrenci bu şekildeydi. 10 bin civarında faal öğrenci devralmıştık. Şu an sayımız 15 bin 355. Son 2 yılda 4 fakülte açtık. Mevcut öğrenciye karşılık 953 personelimiz var. Bunun 604 tanesi akademik personel. İdari personellerle birlikte 953 personelimiz var” diye konuştu.
‘Pandemi olmasa bile biz eğitim-öğretimin yüzde 40’ının uzaktan eğitim ile yapacağız’..
“Pandemi olmasa bile biz eğitim-öğretimin yüzde 40’ının uzaktan eğitim ile yapacağız” diyen Cebeci, “Çünkü uzaktan eğitimin avantajları var. Öğrenci yoruluyor gelip dersi dinlerken. Devamsızlığın bir gerekçesi de bu. Yüzde 30 devamsızlık hakkı var bir öğrencinin. Öğrenci yüzde 30’luk kısmı gelmiyor. O zaman yüzde 40 verelim evinde otursun dersi yapsın. Dolayısıyla hem onu rahatlatmak hem de istekli olarak dersi dinlemesini istiyoruz. Öğrenciyi zorlamayla çok sonuç alınamıyor. Dolayısıyla pandemi kalkmış olsa bilke uzaktan eğitim teknolojisini kullanacağız. Bizim eğitim sistemimizin yapısı hibrit olacak. Yüzde 30 ya da 40 olur. Son 3 yıl içinde yeni açtığımız fakülteler var. Devraldığımızda üniversitede 5 fakülte vardı. O fakültelerde de çok eksik bölümleri vardı. Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin bir tek bölümü var. O da İletişim Sanatları Bölümü. Sanat bile alakası yok. Biz İletişim Bölümleri’ni aldık İnsan Bilimleri Fakültesine taşıdık. Sanat Fakültesinde 3 yeni bölüm açtık. Resim, Grafik ve İç Mimarlık Bölümü açtık. Güzel ve Sanatlar Bölümü de açık. Bunun gibi birçok fakültede yeni düzenlemeler yaptık. Çok sayda öğrenci alıp da mezun olunca sokağa salmak istemiyoruz. İstihdam garantili Meslek Yüksek Okulları ya da Fakülteler açmak istiyoruz. TeknoPark’ımızı kurduk. Önümüzdeki günlerde de temel atma törenini yapacağız. İnşallah bir yıl içinde de hizmete sokacağız. Kampüs düzenlemesi yaptık. 2 inşaatımız devam ediyor. Bu inşaatlardan birisi merkezi derslikler. 4 yeni fakülte açtık ama hiçbirine bina yaptıramadık. Kendi yağımızda kavruluyoruz. Tasarruf amaçlı orada ortak ders yapmak amacıyla bir yola gittik. 58 derslikli, 750 kişilik konferans salonu, 150 kişilik anfisiyle bir bina yaptırıyoruz. Seneye hizmete sokmayı diliyoruz. Tek yatırımımız o. Bir camii inşaatımız devam ediyor. O da sivil hayırseverler tarafından yapılıyor. Camii inşaatı tamamlandığında bin metrekare alanı üniversite kazanmış olacak. O alanı kültür merkezi haline getirmeyi planlıyoruz” dedi.
“Özel Yatırımcı Bekliyoruz”
Yalova’nın Termal ilçesinde yapılması planlanan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kuruluş sürecinin COVID-19 salgını nedeniyle gerçekleşemediğini belirten Rektör Prof. Dr. Suat Cebeci, yabancı ve özel yatırımcıların salgın nedeniyle yatırım kararlarını askıya aldıklarını belirtti. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yalova Üniversitesi’ne tahsis edilmiş Etibank arazisinde tasarlanan proje için yine salgın gündemi nedeniyle yatırımcı bulamadığını ifade eden Rektör Cebeci, yabancı ortaklı bir şirket ile görüşmelerinin sürdüğünü söyledi. Çiftlikköy Belediyesi’nin Etibank arazisine marina yapma talebinde olduğunu da belirten Cebeci, geçtiğimiz günlerde Etibank arazisinin tahsis süresinin dolduğunu söyleyerek, il protokolünün katılımıyla gerçekleşen bir toplantı sonrasında yeni tahsis talebinde bulunduklarını ifade etti.
Tıp Fakültesi Öğrenci Alıyor
Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin bu sene öğrenci kabul edeceğini belirten Prof. Dr. Cebeci, “Milletvekillerimizin desteği ile Tıp Fakültemizin açılmasını sağladık. Hedefimiz Şehrimizde yeni yapılan 400 yataklı Yalova Devlet Hastanesi’nin, eğitim ve araştırma hastanesi olması. Tıp Fakültesine bu sene öğrenci alacağız ancak altyapımız yeni kurulduğu için öğrencilerimiz eğitimlerinin ilk 3 yılını Uludağ Üniversitesi’nde, sonrasındaki yıllarını ise ilimizde tamamlayacaklar” diye konuştu. Bu girişimlerin yanı sıra Yalova Üniversitesi’nin Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteği ile stadyum ve spor alanları da inşa edeceğini belirten Prof. Dr. Suat Cebeci, bu alanların Spor Bilimleri Fakültesi ile Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün ortak kullanımına açılacağını ifade etti.
Yeni Gelişmeler Yolda
Rektör Prof. Dr. Suat Cebeci, Yalova Üniversitesi’nde meydana gelen kurumsal gelişimler hakkında açıklamalara yer vererek sözlerine devam etti. Öğrenci sayılarındaki gelişmeler hakkında bilgilendirmede bulunan Rektör Cebeci, 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı’nda 16.538 olan öğrenci sayısının, 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle 15.488 olduğunu ifade etti. Personel sayılarına ilişkin verileri de paylaşan Prof. Dr. Suat Cebeci, 2018 yılının Mart ayında 704 olan toplam personel sayısının, 2021 yılının Temmuz ayı itibariyle 953’e yükseldiğinin altını çizdi.
‘Devraldığımızda üniversite darmadağınıktı’..
Cebeci, sözlerini şöyle tamamladı: “Her yıl bin 500 öğrenci sayımız artıyor. 3 yıl sonra Yalova Üniversitesi’nde öğrenci sayısının 20 bine çıkacağını öngörüyorum. Kaydını silmediğimiz öğrenciler devam ediyor olsaydı şu an zaten 20 bin olacaktık. 4-5 öğrenci kayıt yaptırmış fakat okula devam etmemiş. Senelerce kaydı kalmış. Öğrencinin devam etmemesinin sebebi de, öğrenci buraya geliyor ortada bir kampüs düzenlemesi yok. Öğrenci bir daha gelmiyor. Üniversitede kampüs ortamının oluşamamasından dolayı albenisini kaybediyor. Devraldığımız üniversite paramparçaydı. Herkes birbiriyle kavgalıydı. Kimsenin kimseyle işi yoktu. Mahkemelikti. Orta yerde darmadağınık bir yapı vardı. Onları tekrar rehabite etmek ve kurum aidiyeti kazandırmak birlikte beraberce hizmet edebilme konumuna getirmek o kadar zor ki. Ama neticemizi de aldık. Şuan rahat, istikrarlı, kaliteli üniversite olma yoluna girmiş bir Yalova Üniversitesi var. Şuan Yalova Üniversitesi dendiği zaman 3-4 yıl öncesine göre çok daha rahat olduğumuzu söyleyebilirim.”
Benzer Haberler
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ETKİNLİK
BAŞKAN, MUHTARLARLA MAHALLELERİ GEZDİ
SAĞLIK BAKANIYLA GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ
YALOVA DEFTERDARINA ZİYARET YAPILDI
SIFIR ATIK MERKEZİ’NDE ATÖLYE ÇALIŞMASI
BELEDİYE KIŞ HAZIRLIKLARINI SÜRDÜRÜYOR
JANDARMADAN KADINLARA 25 KASIM ÇİÇEĞİ
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE HAYIR...