SUBAŞI DUMA DOKUMA SERGİSİ
Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Göç ile gelen el sanatlarından dokumacılık ile Altınova Kültürler Buluşmasında Duma dokuma geleneğine dikkat çeken Çalışması ile katıldı.
Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Duma Dokuma Sergisi Festivalde ilgi çekti
Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Göç ile gelen el sanatlarından dokumacılık ile Altınova Kültürler Buluşmasında Duma dokuma geleneğine dikkat çeken Çalışması ile katıldı.
Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Kurucusu ve Subaşı belediye meclis Üyesi Zeki Gürsü yaptığı açıklamada " Duma Dokumalar adlı sergimizi Yakın zamanda kaybettiğimiz Grubumuzun değerli üyesi Gülcan Kara Aba adına ithaf ettik. Grup üyelerimiz Sabriye Gürhan, Gülcan Gürsu, Derya Kara, Halide Gürbüz, Ayfer Çoban, Sultan Kara sergi nin hazırlanmasında görev alarak tanıtım ve işlemeler hakkında konuklara bilgiler sundu.Geçtiğimiz yıl Eskişehir Anadolu üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi AART Uluslararası Anadolu Sanat Sempozyumunda on line olarak sunulan ve değerlendirme çalışmasını burada da sergileme fırsatını bulduk. Tam bildirim kitabında da yerimizi aldık." diyerek şu bilgileri aktardı.
"Günümüzde sayıları oldukça azalmış olsa da geleneksel dokuma tekniklerinin uygulanması bazı yörelerde halen devam etmekte ve bu değerler yaşatılmaya çalışılmaktadır. Geldiği coğrafyanın ve dokunduğu bölgenin kültürel kimliğini yansıtan dokumaların, toplumla paylaşılması ve korunarak gelecek nesillere aktarılması önemlidir. El tezgahlarında, geleneksel yöntemlerle dokunan 'Duma Dokumalar', Balkanlardan göçle getirilen öneml! kültürel değerler arasındadır. Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu olarak Yalova Ill Subaşı ilkokulu Göç Müzesi adına hazırladığımız bu sergi önemli bir misyonu üstlenmektedir. Müzemiz envanterinde bulunan dokumalar arasında yer alan 'Duma Dokumalar', el dokumacılığının özel örneklerinden olup teknik yapıları ve özgün karakteriyle farklılık göstermektedir. Uygulanması sırasında motifler, ciclm ve zill tekniklerinin olanaklarıyla çerçeveli el dokuma tezgahlarında kumaşa aktarılmıştır. Birçok kullanım alanında ve farklı kalitelerde teknik uygulamalar olsa da en yaygın örnekler, yastık yüzleri ve minder kılıfları olarak karşımıza çıkmaktadır. Sergide, Bulgaristan ve Romanya'nın sınır bölgelerinden 1935 yılı ve sonrasındaki göçlerle Türkiye'ye gelen duma dokuma örnekler sunulmaktadır. Bu sergide en büyük dileğimiz sergilenen duma dokuma Örnekler aracılığıyla kültürel değerlerin belgelenmesi, edge tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılacaktır. "
Benzer Haberler
JANDARMADAN KADINLARA 25 KASIM ÇİÇEĞİ
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE HAYIR...
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE DİKKAT ÇEKİLDİ
ARMUTLU'YA YENİ İÇME SUYU BARAJI
YALOVA BELEDİYESİ KIŞ KOŞULLARINA HAZIR
KARDA MAHSUR KALANLAR KURTARILDI
YALOVA’DA SUÇ ÖRGÜTÜNE OPERASYON
ÇİFTLİKKÖY’DE 24 KASIM KUTLAMASI