SUBAŞI’NDA BEZ BEBEK PROJESİ HAYATA GEÇTİ

Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Gurubundan bir proje daha uygulamaya geçti.Subaşı Tarih Çalışma Gurubu Kurucusu Zeki Gürsu yaptığı açıklamadaç “Tanıtımlarımız ve projelerimiz dahilinde olan bir çalışmayı daha tamamladık. Kaybolmaya yüz tutmuş bir kültürümüzün görsel ihtiyacı olan yöresel kıyafetli giysileri ile bez bebeklerimizin, pandemi sürecinde uygulama planlamasını yaptık” dedi.

Gürsü açıklamasında “ Çalışmalarında Bez bebekleri el emeği ile yapıp bizlere bağışlayan Sevil Dinler Ateş'e Tasarım ve giydirmeleri için Gülderen Aksu'ya destekleri için arkadaşlarımıza Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu olarak teşekkür ediyorum” diyerek şöyle konuştu..

“Yaptığımız oyuncaklara kendi yöremden uygulamayı düşündüm. Birçok yörenin kendine özgü bez bebeği var, bizim yöremize baktığımda böyle bir şey yoktu ve kaybolmak üzere olan bir kıyafet kültürü vardı"

Yöresel kıyafetli bez bebekleri tanıtım ve gelenekleri yaşatmak adına uygulandığı dile getiren Gürsu, bez bebek yapımını yaygınlaştırmak için müzemizin bir bölümünde atölye kurup"Çocuklara ve misafirlerimize güvenle verebileceğimiz oyuncak yapmak istiyoruz. Bebeklerin yapımında bez ürünler kullanıyoruz" diyor. Atölyede örme bebekler ile birlikte giysilerini tülbent ve bel kuşağı, yelek, çorap ve çetik, saten özel gün şalvarı, kolsuz yakasız iç astarlı düğmesiz, düğmeli işlemeli yelek, Kolsuz iç astarlı düğmesiz yelek, işlemeli peşkir gibi yöresel kıyafetleri tasarlıyoruz.

Güvenli oyuncaklar:

Gürsu "Bebekleri yaparken tamamen doğal ürünler kullanacağız. Günümüzde birçok oyuncak türünde plastik ve boya gibi zararlı maddeler bulunuyor. Bu nedenle güvenle verebileceğimiz oyuncak yapmak istediğimiz için bebeklerin yapımında bez ürünler kullanıyoruz" diyerek çalışmasını anlatıyor.

Bez bebeklerin çok beğenildiğini anlatan Zeki Gürsu, "Bez bebekleri yapmaya başlamadan önce eski fotoğraflara bakarak, burada yaşayan insanların yıllar önce ne giydiğini araştırıp bu kültürü yaşatan insanlarla görüştüm ve onlardan esinlenerek bez bebeklerin kıyafetlerini gönüllü gurup arkadaşlarım ile tasarlayıp dikmeye başladık" ifadelerini kullanıyor. Bez bebek satışlarından elde edeceği gelirle müzenin ihtiyaçları ve atölye kurmayı istediğini de belirtiyor

 

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!