YALOVA KIVIRCIĞI'NIN TANITIMI YAPILDI

Yalova İli Halk Elinde Islah Projesi kapsamında 25 Ekim 2022 tarih ve 31994 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan karar ile tescil alan, yetiştiricilerimizin elinde bulunan Yalova'ya özgü ırk "Yalova Kıvırcığı" ve projenin üçüncü beş yıllık dönem başlangıcı Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen programla İl Protokolü ile küçükbaş hayvan yetiştiricilerine tanıtıldı.

Programa Vali Muammer Erol, Milletvekili Meliha Akyol, Bakanlık Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr.Süleyman Aslan, İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Birol Karadoğan, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Müdürü Suat Parıldar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Yılmaz Boz, Kıvırcık Koyun Irkının Halk Elinde Islahı Alt Projesi proje lideri Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr.Emre Alarslan, Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Talaybaş ve birlik yönetim kurulu üyeleri ile projede yer alan küçükbaş hayvan yetiştiricileri katıldı.

Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Talaybaş'ın teşekkür konuşmasının ardından kürsüye gelen proje lideri Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Emre Alarslan "Kıvırcık Koyun Irkının Halk Elinde Islahı Alt Projesi" kapsamında tescili yapılan "Yalova Kıvırcığı"nın 2012 yılından bugüne gelen süreci hakkında sunum eşliğinde bilgiler aktardı.

"YALOVA KIVIRCIĞI IRKININ HALK ELİNDE ISLAHI PROJESİ" ÜÇÜNCÜ DÖNEMDE DEVAM EDECEK

İl Müdürü Suat Parıldar da yaptığı konuşmada TAGEM koordinatörlüğünde Yalova'da yürütülen "Kıvırcık Koyun Irkının Halk Elinde Islahı Alt Projesi"nin üçüncü dönemde "Yalova Kıvırcığı Irkının Halk Elinde Islahı Projesi" olarak devam edeceğinden söz ederek "2005 yılında TAGEM koordinatörlüğünde başlatılmış olan "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi"ne ilimiz 2012 yılında "Halk Elinde Kıvırcık Koyun Islahı" alt projesi ile dâhil olduğunu ifade ederek şöyle konuştu.

"Yalova Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve üyeleri arasında yapılan istişarelerde ilimizde yetiştiriciliği yapılan ırkın bölgeye özgü bir ırk olduğu ve çevre illerde de "Yalova Kıvırcığı" olarak nam saldığı belirlenmiştir. Yetiştiriciliğinin devam etmesi ve bu farkın ortaya konulması için, ilimizin "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" ne devam etmesi gerektiği kanaatine varılmıştır. Bu yöndeki çalışmalarımız sayesinde TAGEM'in onayı ile 2017 yılında Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve İl Müdürlüğümüz arasında imzalanan sözleşme ile ikinci beş yıllık süreç başlatılmış oldu.İlimizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan işletmelerde, yürütülen ıslah çalışmaları, yetiştiricilerin nitelikli damızlık ihtiyacının karşılanması ve Bakanlığımız tarafından verilen desteklemeler sayesinde 2012 yılında 12.757 baş olan koyun sayımız 2021 yılı sonu itibariyle 32.562 başa ulaşmıştır."

2.456 ÇİFTÇİYE 11,5 MİLYON LİRA DESTEK

İl Müdürü Suat Parıldar çiftçilere yapılan desteklemelerden de bahsederek "2022 yılında İlimiz genelinde Bakanlığımız, İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle meyvecilik, sebzecilik, hububat üretimi, yağlık ve yem bitkileri üretimi, tıbbi aromatik bitki, sera örtüsü, Organik Tarım, İyi Tarım, Biyoteknik mücadele, meyve suyu üretim tesisi, süt toplama merkezi, suni tohumlama, kedi-köpek aşılama ve midye yetiştiriciliği gibi farklı kategorilerde uygulanan 26 proje kapsamında 2.456 çiftçimize 11.003 dekar alan için 18.534.641 birim proje ürünü dağıtımı yapılarak 11,5 Milyon TL destek sağlanmıştır. Bu rakamın 8,5 Milyon TL'lik kısmı üreticilerimize doğrudan hibe desteği şeklinde yapılmıştır" dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel yaptığı konuşmada; Yalova İl Özel İdaresi olarak meclisin kararıyla süreç içerisinde gösterebilecekleri tüm destekleri göstereceklerini ifade ederek üreticilerin Yalova Kıvırcığından bol ve bereketli kazançlar elde etmelerini diledi.

Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Süleyman Aslan da yaptığı konuşmada Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü olarak 2005 yılında bir yola çıktıklarını ifade ederek Yerli Genetik Hayvanların Korunması ve Geliştirilmesi Projesi başlattıklarını, bu projenin Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olduğunu, projeyle hayvan varlığının % 2,5 inde çok ortaklı ve çok paydaşlı ARGE çalışması yaptıklarını, proje sayesinde yerli genetik kaynaklarını hem bugüne hem de geleceğe taşıdıklarını ifade etti.

Yalova Milletvekili Meliha Akyol'da yaptığı konuşmada; 2002 yılından 2022 yılına kadar çiftçilere Bitkisel Üretim, Hayvancılık, Su ürünleri ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarına da yaklaşık 90 milyon lira destekleme yaptıklarını ve bunun artarak devam edeceğini belirterek milletvekilleri olarak çiftçilerin üretime devam edebilmeleri konusunda ellerinden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceklerini ve Yalova Kıvırcığının markalaşması konusunda emeği geçen herkese teşekkürlerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Vali Muammer Erol ve salonda bulunan protokol üyeleri tarafından projede emeği geçenlere plaket ve projeyi uygulayan yetiştiricilere de teşekkür belgeleri takdim edildi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!