YALOVA MİDYE MERKEZİ OLACAK

Marmara Denizi’nde suyu temizleyici özelliğiyle bilinen Akdeniz midyesi çiftlikleri çoğalıyor. Midye çiftlikleriyle hem müsilajla mücadele hedeflenirken, hem de alandan ciddi bir gelir kazanılması bekleniyor. Midye çiftlikleri suyu filtre ederken yıllık ortalama 126 milyon TL ciro hedefleniyor.

Çınarcık ve Armutlu ilçelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle yıllık 9 bin ton kapasiteye sahip 7 tesis yapılıyor. Tesislerden 3’ünün kurulum aşaması tamamlandı. Çınarcık açıklarında 174 bin metrekarelik alana kurulan çiftlikte, midye ekimi çalışması yapılıyor.

Yalova’da midye çiftliği konusunda önemli çalışmaların yapıldığını söyleyen Parıldar, şunları söyledi: “İlimiz, son yıllarda midye çiftlikleri kurulumu konusunda önemli bir bölge olmuştur. Avcılık yetiştiricilik dengesinin muhafaza edilebilmesi ve biyolojik yükün sürdürülebilir kılınması için Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve İl Müdürlüğü teknik personeli tarafından çalışmalar titizlikle yürütüldü.  Bu bağlamda 7 adet midye çiftlik müracaatı kabul edilerek bunların tamamının projeleri onaylanmış olup yeni yapılacak midye çiftliği başvuruları kapatılmıştır. Projesi onaylanan 4 adet çiftliğin kurulumları tamamlanarak üretime başlandı. Bu çiftliklerden Armutlu bölgesinde kurulan 2 çiftliğimizde ilk hasatlar gerçekleştirildi. Yaklaşık 5000 kilo 7 adet tesisin toplam proje kapasiteleri 9000 ton/yıl. Hali hazırda kurulu olan tesislerin ise proje kapasiteleri 6000 ton/yıl. Diğer 3 adet toplam kapasitesi 3000 ton/yıl olan tesislerin kurulumları ise devam ediyor.”

Kaçak midye avcılığı yapanların yakalanıp, ciddi yaptırımlar uygulandığını söyleyen Parıldar, “İl Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Hizmetleri de de önemli bir konumda. Komşu il müdürlüklerine nazaran denetim kabiliyetinin daha yüksek olması ve 2 adet kontrol botu bulunması avantajıyla komşu illerin kontrol sahaları da dahil olmak üzere geniş bir alanda görev yapıyor. 1380 sayılı su ürünleri kanununda 7191 sayılı kanunla yapılan değişikliklerin 01/01/2020 tarihinde yürürlüğe girmesinden bu yana ekipler, 325 gün deniz görevi gerçekleştirmişlerdir. Su ürünleri kontrol hizmetleri konusunda yine aynı tarihten bu güne kadar 3011 denetim gerçekleştirildi. Bu denetimler sonucunda 88 adet idari para cezası uygulandı. Bu cezalar karşılığında 481 bin TL idari para cezası kesinleşti. Bu yaptırımlarla birlikte 28 adet yasadışı avcılıkta kullanılan gemiye ve çok sayıda istihsal vasıtasına el konularak mülkiyeti kamuya geçirildi. Bununla birlikte yakalanan yaklaşık 7000 çuval 175 ton midyenin, canlı oldukları için denize tekrar iadeleri sağlandı” diye konuştu.

Midye avcılığının Yalova sınırları içerisinde yasak olduğunu söyleyen Parıldar, “Ülkemizde su sanayi tipi olarak adlandırılan gırgır, trol, algarna, manyat gibi su ürünleri avcılığı 1 Eylül-15 Nisan tarihleri aralığında yapılıyor. Küçük ölçekli balıkçılar için uzatma, voli ve benzeri ağlar ile avcılık yapanlar için ise herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmuyor. Midye avcılığı, Yalova sınırları içerisinde avcılık için herhangi bir izleme ve rutin program uygulanmadığından ötürü yasak” dedi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!