YALOVA'NIN TÜM KARDEŞ ŞEHİRLERİ
Sitemizin Kurucusu Gazeteci Faruk Kırtay, Yalova'nın tüm Kardeş Şehirlerini inceleyerek kaleme aldı.
Sitemizin Kurucusu Gazeteci Faruk Kırtay, Yalova'nın tüm Kardeş Şehirlerini inceleyerek kaleme aldı.
Yalova’nın yurt dışında kardeş şehir sayısının 20 olduğunu biliyor muydunuz? 1969 yılından 2022 yılına kadar, Yalova'nın 20 Kardeş şehrini bu köşe yazımda sizlere tanıtmak ve Kardeş Şehirlerin öyküsünü sizlere aktarmak istiyorum. 1969 Yılından 2022 yılına kadar süre içinde, 12 yıl Yalova Belediye Başkanlığını yapan Rahmi Üstel 1 Kardeş Şehir anlaşması yaparken, 10 Yıl Belediye Başkanlığını yapan Cengiz Koçal 3 kardeş şehir, 5 yıl belediye Başkanlığını yapan İbrahim Uzun 1 kardeş şehir, 10 Yıl Belediye Başkanlığı yapan Yakup Koçal 12 kardeş şehir, (bu tarihler arasında Hükümet Politikası çerçevesinde Balkan Ülkeleriyle kardeş Şehir yapılmasına karar verilmişti.) 6 yıl Belediye başkanlığını yapan Vefa Salman 3 kardeş şehir, 5 yıl Belediye Başkanlığı yapan Barbaros Binicioğlu ise bu görev süreleri içinde kardeş şehir anlaşması yapmayan tek belediye başkanı oldu.
1-Bad Godesberg 1969 ( Almanya)
Yalova’nın ilk kardeş Şehri Bad Godesberg’tir. Almanya’nın Bonn Kentine bağlı Bad Godesberg şehriyle Yalova, 12-05-1969 tarihinde kardeş şehir ilan edilmiştir. O dönemler kardeş şehir sözleşmesi Bad Gödesberg Belediye Başkanı Annette Schwolen ile Yalova Belediye Başkanı Rahmi Üstel tarafından imzalanmıştır. Bad Godesberg, Şehri Almanya'nın batısında Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Bonn kentine bağlı bölgedir. 31,97 km2 yüzölçüme sahiptir. Kent nüfusu 80 bindir. Bad Godesberg 1969 yılında Bonn'a dahil edilmiştir.cBad Godesberg, 20'nci yüzyılın başında, Bonn ile Ren nehri demiryolu hattı ve Ren nehri arasında gelişmeye başladı. Bonn'un 1949 yılında, Batı Almanya'nın başkenti ilan edilmesinin ardından bölgede bulunan pek çok binaya büyükelçilikler taşındı. Bölge, başkentin Berlin'e alınması kararından sonra da muhtelif ülkelerin konsolosluklarına ev sahipliği yapmasıyla önemini sürdürmektedir.
2-Tonami 1989( Japonya)
Yalova’nın ikinci kardeş şehri Tonami’idir. 50 bin kişinin yaşadığı Tonami, dünyanın en önemli çiçek (Lale) kentleri arasındadır. Tonami şehriyle Yalova 03-10-1989 yılında kardeş şehir ilan edilmiştir. O dönemler kardeş şehir sözleşmesini Tonami Belediye Başkanı Tetsuo Annen ile Yalova Belediye Başkanı Cengiz Koçal imzalamıştır. Tonami ili, Japonya’nın Toyama eyaletinin merkezine yakın, tarım ile geçinen kenttir.. Pirinç ve lâle ise tarımın en önemli mahsulleridir. Tonomi Belediyesinin bir milyon lale ekerek kurduğu ve yılın 365 günü açık kalan lale müzesini her yıl 300 bin kişi ziyaret etmekte. Lale müzesinin tam ortasında kardeş şehir Yalova’yı Temsil eden büyük bir saat kulesi kurulmuştur. Ayrıca Tonami Kaplıcalarında türk mimarisine uygun ve Termal adının verildiği büyük bir çeşme yapılmıştır. Yaşadığımız 17 ağustos depreminden sonra Tonami halkının topladığı yardım paralarıyla Yalova İtfaiyesi yeniden kurulmuştur.
3-Mahaçkale 1992 (Dagıstan)
Yalova’nın üçüncü kardeş şehri Mahaçkale’dir. Mahaçkale 550 bin nüfusa sahip olmakla birlikte, yüzölçümü 8.600 kilometrekaredir. Mahaçkale şehriyle Yalova,22-05-1992 tarihinde kardeş şehir olmuştur. O dönemler, kardeş şehir sözleşmesini Mahaçkale Belediye Başkanı Said Amirov ile Yalova Belediye Başkanı Cengiz Koçal imzalamıştır.. Sovyetlerin dağılması ile birlikte gelişen bir kent olan. Mahaçkale Belediyesi'nin bütçesi 1.35 milyar ruble(43.2 milyon $) olup bu rakam Dağıstan bütçesinin onda biri civarındadır.
4-Panjin 1992 (Çin)
Yalova’nın dördüncü kardeş şehri olan Panjin şehridir. Panjin, 1milyon 300 bin bin kişinin yaşadığı panjin kenti, başkent Pekin’e 600 Km uzak olmasına rağmen Çin’in en önemli şehirlerinden biridir. Panjin şehriyle Yalova,09-04-1992 tarihinde kardeş şehir olmuştur. O dönemler, kardeş şehir sözleşmesini Panjin Belediye Başkanı Cheng Yajun ile Yalova Belediye Başkanı Cengiz Koçal imzalamıştır.
5-Geçitkale 1995 (KKTC)
Yalova’nın beşinci ve en küçük kardeş şehri KKTC'nin Geçitkale kasabasıdır. Küçük bir kasaba olan Geçitkale’nin nüfusu yaklaşık 3 bin kişidir. Geçitkale ile Yalova, 27-07 1995 tarihinde kardeş şehir olmuştur. O dönemler kardeş şehir sözleşmesini Geçitkale Belediye Başkanı Hüseyin Baybora ile Yalova Belediye Başkanı İbrahim Uzun imzalamıştır. Geçitkale'de 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra Türk askerî tarafından askeri amaçlarla kurulan ilk havaalanı burada kurulmuştur. Geçitkale Havaalanı olması nedeniyle stretejik öneme sahip bir kasabadır. KKTC'deki Geçitkale Askeri Havaalanı, geçtiğimiz yıl, Türk SİHA ve İHA'larına sürekli konuşlanacağı daimi hava üssü oldu.
6- Suwon 1999 (G.Kore)
Yalova’nın altıncı kardeş şehri Suwon’dur. Suwon aynı zamanda Yalova’nın en büyükikinci kardeş şehirlerinden birisidir. 1 milyon 300 bin kişinin yaşadığı Suwon Kentinde, Endüstriyel yatırımlar öne çıkarken, ülkenin aynı zamanda bir Üniversite kentidir. Suwon ile Yalova 11-06- 1999 tarihinde kardeş şehir olmuştur. O Dönemler kardeş şehir sözleşmesini Suwon Belediye Başkanı Kım, Yong Seo ile Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal imzalamıştır.
7- Burgaz 2004 (Bulgaristan)
Yalova’nın yedinci kardeş şehri olan Burgaz, Bulgaristan'ın Karadeniz kıyı şeridinin güneyinde yer almakta ve sınırımızda bulunmaktadır. Bulgaristan'ın Varna'dan sonra ikinci büyük sahil kenti ve ülke genelinde dördüncü büyük kentidir. Burgaz aynı zamanda Yalova’nın en büyük kardeş şehridir. Nüfusu 500 bin kişididir. Bulgaristan'ın en önemli turistik merkezleri Burgaz kentindedir. Burgaz merkezinde bir uluslararası havaalanı ve çok sayıda sanayi tesisi bulunmaktadır. Burgaz ile Yalova, 04-11-2004 tarihinde kardeş şehir olmuştur. O dönemler kardeş şehir sözleşmesini Burgaz Belediye Başkanı Yoan Kostadınov ile Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal imzalamıştır.
8-Komotini 2002 (Yunanistan)
Yalova’nın sekizinci kardeş şehri Komotini(Gümülcine) Yunanistan'ın Trakya bölgesinde bulunmaktadır. Komotini’de önemli miktarda bir Türk nüfusu yaşamaktadır. Nufusu 50 bin olan Komotini (Gümülcine) 1361 yılında Osmanlı topraklarına katılmış, 1913 yılında Bükreş Antlaşması ile Bulgaristan'a bırakılmış, 1920 yılında imzalanan San Remo Antlaşması sonucunda ise tüm Batı Trakya ile birlikte Yunanistan'a dahil edilmiştir. 1920 yılı itibariyle nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan Türkler, bugün Gümülcine nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturmaktadır. Komotini(Gümülcine) ile Yalova 13-12 -2002 tarihinde kardeş şehir olmuştur. O Dönemler kardeş şehir sözleşmesini Komotini(Gümülcine) Belediye Başkanı Vavatsıklıs Anastasıos İle Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal imzalamıştır.
9-Mecidiye 2004 (Romanya)
Yalova’nın dokuzuncu kardeş şehri Mecidiye, Romanya'nın Dobruca bölgesi, Köstence iline bağlıdır. Nufusu 50 bin kişidir Karasu vadisi üzerinde 1860 tarihinde kurulu bulunan Mecidiye, Sultan Abdülmecit tarafından kuruluş fermanını yayınlaması nedeniyle Mecidiye Belediyesi, Sultan Abdülmecit'i fahri hemşehri ilan etti. Mecidiye,, ismini kurucusu olan Osmanlı sultanı Abdülmecit'ten almaktadır. Bölgede üzüm bağları olup önemli bir şarap üretim merkezidir. Mecidiye ile Yalova 08-11 -2004 tarihinde kardeş şehir olmuştur. O Dönemler kardeş şehir sözleşmesini Mecidiye Belediye Başkanı Dumitru Moınescu İle Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal imzalamıştır.
10- Smolyan 2010 (Bulgaristan)
Yalova’nın onuncu kardeş şehridir. Bulgaristan'ın güneyinde yer alan ve Yunanistan ile sınırı olan bir ildir. 3.193 km² yüzölçümüne sahip ilin nüfusu 150 bin kişidir. Burada çok sayıda Pomak ve Türk yaşamaktadır. Kayak merkezleri ile öne çıkmıştır. 14. yüzyıla kadar Bizans ve Bulgar Krallığı'nın bir parçası iken, Osmanlılar tarafından ele geçirilmiş ve 5 yüzyıl boyunca Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. 19. yüzyılın sonlarında Edirne'ye bağlı Gümülcine sancağın bir kazasıydı. 1912'de Birinci Balkan Savaşı sonunda Osmanlı egemenliğinden çıkmıştır. Smolyan, Ustovo, Raykovo ve Ezerovo isimli üç köyün birleştirilmesiyle 1960'ta kurulmuştur. Smolyan ile Yalova Belediyesi arasında kardeş şehir anlaşması 29-07-2010 tarihinde Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve Smolyan Belediye başkanı Dora Yankova arasında imzalandı.
11- Ohrid 2010 (Makedenyo)
Yalova’nın onbirinci kardeş şehridir. Makedonya'nın Arnavutluk sınırında bulunan ve kendisiyle aynı ismi taşıyan gölün kıyısında kurulu bir şehirdir. Ülkenin ve Üsküp'ün güneybatısında yer alan şehrin nüfusu 70 bin civarındadır Makedonlar'ın dışında Ohrid'de Türkler, Arnavutlar, Romanlar, Sırplar yaşamaktadır. Ohri'de Osmanlı döneminden kalma 10 cami, 1 de tekke bulunmaktadır. Kiliselerin sayısı ise yaklaşık olarak 40'tır. Göl manzarası, bölgeye özgü evleri ve tarihi mimari eserleriyle ünlü bir turistik noktadır. Ohri 1385 yılından başlayarak 1912 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Orta Çağ'dan ve Osmanlı döneminden kalan birçok izler taşır. Orhi ile Yalova Belediyesi arasında kardeş şehir anlaşması 28-07-2010 tarihinde Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve Orhi Belediye Başkanı Aleksandar Petreski arasında imzalanmıştır.
12- İpek 2010 (Kosova)
Yalova’nın onikinci kardeş şehri Kosova’nın İpek (pec yada Peja) şehridir. İpek şehri, Türk şair Mehmet Âkif Ersoy'un babası İpekli Tahir Efendi, burada doğup büyümüş, daha sonra İstanbul'a gelmiştir. İpek şehri, Kosova’nın kuzeybatısında yer alır. Sırbistan’ın Müslüman nüfusunun en yoğun olduğu bölgelerden Sancak bölgesi (Sırbistan) ile komşudur. Ayrıca, batısıyla da Karadağ’a yakın bir konumdadır. Nufusu 100 Bindir. İpek Şehri ile Yalova’nın kardeş şehir anlaşması İpek Belediye Başkanı Gazmend Muhaxheri ile Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal arasında 28-07-2010 yılında imzalanmıştır.
13-Novi Pazar 2011 Sırbistan
Yalova’nın Onücüncü Kardeş şehri Sırbistan’ın Novipazar Şehridir. 80 bin nufuslu Novi Pazar Sancak bölgesinin, Sırbistan bölümünde kalmış kısmının merkezidir. Novi Pazar (YeniPazar) Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Balkanlar’ın genelinde ünlü bir şehir olmuştur. Osmanlı idaresinde şehir, Sancak bölgesinin kültür başkentidir. Sancak bölgesi Sırbistan ve Karadağ'ın ayrılmasından sonra coğrafi bakımdan ikiye ayrılmıştır. Başkent, Yeni Pazar bu sebeple bölgenin Sırbistan kesiminde kalmıştır. Bölgenin en büyük şehri olmakla beraber Boşnakların yoğun olarak yaşadığı bir şehirdir. Halkı büyük çoğunlukla Boşnaklardan oluşmaktadır. Novipazar’la Yalova Belediyesi arasında kardeş şehir anlaşması 19. 07.2011 tarihinde Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve Novipazar Belediye Başkanı Meho Mahmutoviç arasında imzalanmıştır.
14-Travnik 2011 (Bosna Hersek
Travnik Yalova’nın ondördüncü kardeş Şehridir. Travnik Bosna-Hersek'in önemli turizm ve külttür kentlerinden birisidir. 60 bin nuffuslu Travnik, Saraybosna'nın 90 km batısında yer almaktadır.Şehir. Merkez Bosna Kantonu'nun başkentidir. Travnik vezirler şehir olarak bilinir. Çünkü Osmanlı İmparatorluğu'na onlarca devlet adamı yetiştirmiştir. Şehirde bir fotoğraf karesine 40 cami sığdığı söylenir. Gerçekten de şehir bir Osmanlılık göstergesi olarak sayısız türbe ve camiye sahiptir. Bir zamanlar Bosna Eyaleti'nin merkeziydi. Travnik ayrıca Nobel ödüllü yazar Ivo Andric'in doğduğu kenttir. Travnik ile Kardeş Şehir anlaşması Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ile Travnik Belediye Başkanı Admir Hadziemriç 24.10 .2011 tarihide imzalanmıştır
15- Trogir 2011 (Hırvatistan)
Yalova’nın onbeşinci kardeş şehri Hırvatistan'ı Trogir şehridir. Adriyatik sahilinde Split'e 27 km uzaklıkta bulunan Trogir şehrinin nüfusu 15.000. dir. Trogir şehri, Hırvatistan7ın önemli turizm merkezlerinden biridir. Yaz aylarında nufusu 75 bini bulmaktadır. Trogir Ciovo adası arasında kalmaktadır. Takma adı "Taş Güzeli" olan bu ada şehrinde Helenistik döneme dayanan saraylar, kaleler ve kiliseler bulunmaktadır. Şehrin mimarisi bu nedenle çok özeldir ve sadece Adriyatik kıyılarının değil tüm merkez Avrupa'nın en iyi korunmuş gotik yapılarını içerir. 1997 yılında, Trogir tarihi merkezi Dünya Mirası UNESCO listesine dahil edilmiştir. Trogir ile kardeş Şehir anlaşması Trogir Belediye Başkanı Damir Rılje ve Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal arasında 14 11 2011 tarihinde imzalanmıştır.
16-Batum 2012 (Gürcistan)
Yalova’nın Onaltıncı kardeş şehri Batum kentidir. Batum, Gürcistan'ın Karadeniz kıyısında, Acara Özerk Cumhuriyeti'nin yönetim merkezi olan liman kentidir Nüfusu 200 bindir. Turizm merkezi olan Batum'un yaz aylarında bu nüfus 400.000'i bulmaktadır.Batum, Transkafkasya Demiryolu’nun ve Bakü petrol boru hattının son bulduğu önemli liman ve ticaret merkezidir. Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıktadır ve subtropikal iklimin olduğu bölgede bol meyve ve çay yetişir.Petrol rafinerisi ve gemi yapımcılığıyla da tanınmıştır. Türkiye’yi karayoluyla Gürcistan ile Azerbaycan’a ve Orta Asya cumhuriyetlerine bağlayan Sarp Sınır Kapısı Batum’a açılır. Batum ile Yalova arasında kardeş şehir anlaşması 1 Haziran 2012 tarihinde Batum’da, Batum Belediye Başkanı Robert Chkhaıdze ve Yalova Belediye başkanı Yakup Koçal arasında imzalanmıştır.
17-Budva 2012 (Karadağ)
Yalova’nın onyedinci kardeş şehri Karadağ’ın Budva Şehridir. Budva, Karadağ 'da sahil şehri ve önemli bir turizm merkezidir. .Kış aylarında nüfusu 20 bin olan Budva, yaz aylarında ise 200 bini aşlatmadır. Budva şehrinin bulunduğu bölge Karadağ turizminin merkezi konumundadır. Şehir 2,500 yıllık geçmişiyle Adriyatik Denizi kıyısındaki en eski yerleşim yerlerinden biridir. 1572 yılında Uluç Ali Paşa tarafından Venediklilerden alınarak Türk topraklarına katılmıştır. Budva ile kardeş şehir anlaşması 18 .07 2012 tarihinde Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve Budva Belediye Başkanı Lazar Radenoviç tarafından imzalanmıştır.
18. Hasavyurt 2014 ( Dağıstan)
Yalova'nın onsekizinci kardeş şehri Dağıstan'ın Hasavyurt şehridir. Hasavyurt, Dağıstan'ın batısında yer alan bir kenttir.. Hasavyurtovskiy bölgesinin yönetim merkezidir. Nüfusu 125.000 civarındadır. Çeçenistan ile sınır komşusudur. Hasavyurt ile Yalova arasındaki kardeş şehir anlaşması Hasavyurt Belediye Başkanı Saygidpaşa Umahanov ile Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman arasında 27-11-2014 tarihinde imza altına alınmıştır.
19- Rottenburg am Neckar 2015 (Almanya)
Yalova’nın ondokuzuncu kardeş şehri Almanya'nın Rottemburg şehridir. Eyalet başkenti Stuttgart'ın yaklaşık 50 kilometre güneybatısında ve Tübingen ilçe kasabasının yaklaşık 12 km güneybatısında yer alır. Rottenburg, Tübingen'den sonra bölgenin ikinci en büyük şehridir. Nufusu 50 bindir. Rottenburg am Neckar şehri ile Rottenburg Belediye Başkanlı Stephan Neher ile Yalova belediye başkanı Vefa Salman arasında 02,02 2015 tarihinde imza altına alınmıştır.
20- Girne (KKTC) 2017 Rottenburg am Neckar,( Almanya)
Yalova’nın yirminci kardeş şehri KKTC'nin Girne şehridir. Girne kenti ve çevresi, Kuzey Kıbrıs'ın turizm başkentidir..Özellikle 2000'li yılların başlarından itibaren şehirde hızlı bir nüfus artışı ve yapılaşma yaşandı.Aşağı ve Yukarı Girne'den oluşan kent merkezi nüfusu yaklaşık 50 bindir. yaz nufusu ise 200 bin civarındadır. Kentin güneyinde Girne Dağları, kuzeyinde ise Akdeniz bulunur. Şehrin merkezinde yer alan antik liman, Girne Kalesi'nin hemen yanındadır. KKTC'nin Girne belediyesi ile Girne Belediye başkanı Nida Güngördü ile Yalova Belediye başkanı Vefa Salman arasında Kardeş Şehir anlaşması 19.08 2017 yılında imza altına alınmıştır.
Benzer Haberler
ÖĞRENCİLER GEOFİT BAHÇESİNİ GEZDİ
BUDAMA ÇALIŞMASINA AKADEMİSYEN GÖZETİMİ
YALOVA'DA TRAFİK AKIŞI RAHATLAYACAK
ÇINARCIK'DA ALT YAPI ÇALIŞMALARI
BELEDİYE BÜTÇESİ 3 MİLYAR 275 MİLYON...
ÇİFTLİKKÖY'DE AVRUPA ATIK HAFTASI
DEMİRYÜREK, TOBB YKK TOPLANTISINDA
YALOVA BAROSUNDAN TEĞMENLERE DESTEK