YALOVA SAĞLIK TURİZMİ ÇALIŞTAYI YAPILDI
Yalova’nın sağlık turizmi alanındaki gelişimi için çalışmalarını sürdüren İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Yalova Valiliği öncülüğünde Termal'de bu yıl ilki gerçekleştirilen Yalova Sağlık Turizmi Çalıştayı yapıldı.
Yalova’nın sağlık turizmi alanındaki gelişimi için çalışmalarını sürdüren İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Yalova Valiliği öncülüğünde Termal'de bu yıl ilki gerçekleştirilen Yalova Sağlık Turizmi Çalıştayı yapıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren ELTÜRK Derneği Başkanı Murat Solmaz, Yalova için burada olduklarını belirtti. Solmaz, Yalova’nın sağlık turizmi ile ilgili gelişmesi konusunda elimizden gelen desteği vereceklerini de sözlerine ekledi.
‘SAĞLIK TURİZMİNE İVME KAZANDIRACAK’..
İl Kültür ve Turizm Müdürü Şeref Tali ise, “Çalıştayımız, panel ve ortak akıl masalarında oluşuyor. Yalova sağlık turizmine inovatif bakışlar konulu panelde konuşmacılar termal, medikal, yaşlı ve engelli turizmi konularında Yalova özelinde fikirlerini paylaşacaklar. Panel sonrası çalıştayda ise Yalova sağlık turizmi paydaşları, 4 farklı masada ortak akıl ile Yalova Sağlık turizmi yol haritasını belirmeye çalışacaklar. Yalova’ya sağlık turizmi açısından önemli katkısı olacak konular sağlık turizminin her alanı çalıştayda ve panelde konuşulacak. Bu çalıştay, Yalova’nın sağlık turizmine bir ivme kazandıracaktır” ifadelerine yer verdi.
‘YÜZYILLAR ÖNCESİNE DAYANIYOR’..
İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise, Yalova’nın sağlık turizmi geçmişinin yüzyıllar öncesine dayandığını ifade etti. Soygüzel, yaptığı konuşmada, “Yalova aslında tarihin her döneminde sağlık anlamında gidip-geldiği, insanların ziyaret ettiği bir yer olmuştur. Roma döneminden, Osmanlı’ya; Cumhuriyet dönemine kadar baktığımızda Yalova’nın önemli ölçüde bir sağlık merkezi olduğuna görüyoruz. 100 yıllar öncesine kadar Yalova’nın sağlık turizminde yeri var. İnşallah bu çalıştay ile birlikte belki 100 yıllık bir gecikme ile yeniden Yalova sağlık turizmi merkezi haline gelecek” ifadelerine yer verdi.
‘YALOVA’DA 6 SAĞLIK TESİSİ VE 2 ARACI KURULUŞ BULUNUYOR’..
Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı Temsilcisi Gülay Köse Atay da, Bakanlık olarak yapılan çalışmalardan bahsetti. Atay, Bakanlığın 2010 stratejik eylem planında yer alarak konuşulmaya başlanan sağlık turizmi faaliyetlerinin, sağlıkta dönüşüm politikaları doğrultusunda sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve kaliteli hizmet sunumuyla dünyaya örnek teşkil edecek konuma gelmiş olduğunu dile getirdi. Diğer ülkeler ile yapılan ikili anlaşmalar ile sağlık turizminin ivme kazandığını söyleyen Atay, “Bugün ülkemiz sağlık ithal eden ülkeden, sağlık ihraç eden bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Özellikle pandemi sonrası dünyada önemli bir yer edinen sağlık turizminde hizmet kalitesi ve hasta memnuniyeti ön plana çıkmıştır. Bu da o ülkenin tercih edilebilirliğini arttırmada belirleyici olmuştur. Bakanlık olarak belirlenen hedeflerde tedavi edici hizmetlerin yanı sıra GETAT, SPA, WELLNESS, termal kaynaklı sağlık hizmetleri, rehabilitasyon ve yaşlı bakım hizmetlerinin önemli bir rolü mevcuttur. Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde bir çok paydaş bulunuyor. Askeri hizmet sunum standartlarının belirlenmesi, sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve denetim süreçleri Bakanlığımızın teşkilatı tarafından yürütülüyor. Sağlık turizmi faaliyetlerine yönelik her türlü destek sağlanıyor. Bugün itibariyle ülke genelinde 2 bin 226 sağlık tesisi, 527 aracı kuruluş sağlık turizmi hizmeti sunmaya yetkilidir. Yetkili sağlık tesislerinin içerisinde 13 tane termal otel, 2 tane huzurevi ve yaşlı bakım merkezi mevcuttur. Her geçen gün sağlık turizmi faaliyetlerine yönelik talepler artıyor. Yalova’da ise 6 sağlık tesisi ve 2 aracı kuruluş, uluslararası sağlık turizmi yetki belgesine sahiptir. Sağlık turizmi faaliyetlerinde en büyük sıkıntılardan biri olan il problemine yönelik Bakanlığımız büyük bir adım atmıştır. Sağlık kuruluşlarında görev yapan sağlık personellerimiz ile yabancı uyruklu hastalar arasında, gerekli tercümelerin yapılarak iletişimin sağlanması, 184, 112 gibi çağrı merkezlerine gelen çağrıları gerekli iletişimin sağlanması amacıyla uluslararası hasta destek birimi tercümanlık ve çağrı merkezi kuruldu. 0850 288 38 38 hattan 7/24, 6 dilde hizmet sunuluyor. 2020 yılının başından bu yana 32 bin çağrı karşılandı” dedi.
‘ÜNİVERSİTE OLARAK HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ’..
Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tıp Fakültesi Dekanı Vefik Arıca da, Tıp Fakültesi’nin açılması ile birlikte üniversite olarak sağlık turizmine her zaman destek vereceklerini ifade etti. Arıca, yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi: “Sağlık turizmi için bir kıvılcım gerekiyor. İnşallah bu kıvılcımı, Yalova için Türkiye için hatta dünya için vermiş oluruz. Bu bir ilk olmuş olsun. Yalova Üniversitesi olarak işbirliğine her zaman hazırız. Bizim Yaşlı Bakım, Fizyoterapi ve Hemşirelik, Turizm Otelcilik bölümlerimiz bulunuyor. En önemlisi de Tıp Fakültesi’nin devreye girmesi ile birlikte bu oluşum hemen hemen tamamlanmış gibi olacak. Tıp Fakültesi’nde de 30’ya yakın öğretim üyesinin ilanına çıkıldı. Çok yakın zamanda başlamak üzereler. İlk öğretim üyesi de bu hafta dekan yardımcısı olarak başladı. Bu oluşumlar yavaş yavaş meydana çıkıyor. Bu çalıştayın sonucunda yarın meydana çıkacak bir sonuçla, merkezi ve yerel otoriye ve diğer kuruluşlara hangi maddeler düşüyor onların takibini yapmak gerekiyor. Çalıştay, hayırlara vesile olsun.”
Çalıştaya, Yalova Valisi Muammer Erol’un yanı sıra, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şeref Tali, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tıp Fakültesi Dekanı Vefik Arıca, YTSO Başkanı Tahsin Becan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Arif Laçin’in yanı sıra çok sayıda seçkin davetli katıldı.
Benzer Haberler
KADINA YÖNELİK ŞİDDETE DİKKAT ÇEKİLDİ
ARMUTLU'YA YENİ İÇME SUYU BARAJI
YALOVA BELEDİYESİ KIŞ KOŞULLARINA HAZIR
KARDA MAHSUR KALANLAR KURTARILDI
YALOVA’DA SUÇ ÖRGÜTÜNE OPERASYON
ÇİFTLİKKÖY’DE 24 KASIM KUTLAMASI
KORU AİLE SAĞLIK MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI
VALİ KAYA TRAKTÖRLERE REFLEKTÖR TAKTI