17 Ağustos’un 6 Yıllık Bilançosu
Yalova’da 17 Ağustos sonrasında, yıkılan ve kepenk indiren işyerleri ile birlikte işsizlik resmi verilere göre yüzde 20’leri aşarken, her 5 esnaftan biri icraya verildi. intiharlar arttı, aile içi şiddet doruk noktasına ulaştı. Adliye koridorları boşanma davası açan çiftlerle doldu. Suç oranı yaşı 12 ye düştü.
Yalova’da 17 Ağustos sonrasında, yıkılan ve kepenk indiren işyerleri ile birlikte işsizlik resmi verilere göre yüzde 20’leri aşarken, her 5 esnaftan biri icraya verildi. intiharlar arttı, aile içi şiddet doruk noktasına ulaştı. Adliye koridorları boşanma davası açan çiftlerle doldu. Suç oranı yaşı 12 ye düştü..
Son 6 yılda, gerek ekonomik, gerekse ruhsal olmak üzere intiharlar giderek arttı. . Yalova Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma bölgesindeki resmi vukuat raporlarına göre son 6 yılda intihara teşebbüs oranında 10 kat artış yaşandı..İntihara teşebbüs edenlerin yüzde 80’i, 17 Ağustos ve sonrasında yaşanan ekonomik krizin getirdiği olumsuz koşullardan etkilen işsiz kesim olurken, intihar ederek yaşamına son verenlerden önemli bir bölümünü, işsizler ve esnaflar oluşturuyor. İntihara teşebbüs edipte kaldırıldığı hasta hanelerde tedavi görenlerin çok büyük bir bölümünü kadınlar oluşturuyor. Kadınların, aile içi şiddet ve ekonomik nedenlerden ötürü bunalıma girdikleri görülürken,en fazla intihara teşebbüs olaylarının yaşandığı bölgenin ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığının yaptırdığı kalıcı konut bölgelerinde gerçekleşmesi de dikkat çekiyor. Kalıcı konutların şehir dışına yapılması ve bu bölgelerde hiçbir sosyal tesisin bulunmayışı, doluluk oranının da yüzde 30’larda olması nedeniyle bu bölgede oturanların içine kapanık ve sosyal hayattan uzak bir yaşam sürmesinin intihar olaylarının bu bölgede yoğunlaşmasına neden oluyor.
17 Ağustos depreminden sonra yaşanan ekonomik krizle birlikte yıkılmayan işyerlerinin daha sonra tek tek kepenk kapatmaya başladığı Yalova’da esnafların önemli bir bölümü “ bizleri deprem değil, ekonomik kriz çökertti “ diyor. 17 Ağustos depreminde 860 işyerinin zarar görürken, depremden sonra yaşanan ekonomik krizle birlikte bu sayının çok üstünde işyerinin kepenk indirdiği göze çarpıyor. Zaten Yalova’da neredeyse her 5 esnaftan birinin kredi almak yada kefil olması nedeniyle binlerce esnafın icra kıskacı altında olduğu biliniyor.
İŞSİZLİK ÇIĞ GİBİ YÜKSELDİ
Yalova’da özellikle yazlık sitelerin depremde çökmesi, iş yerlerin ekonomik kriz sonrasında kepenk kapatması, inşaat sektörünün tamamen durması, deprem bölgesi olması nedeniyle yatırımcıların istihdam politikalarından Yalova’dan vazgeçmesi nedeniyle İşsizlik Yalova’da deprem sonrasında çığı gibi yükselmeye başladı.
Yalova Valiliğin, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne geçen ay yaptırdığı araştırmaya göre, toplam nüfusun 220 bin olduğu Yalova’da , çalışabilir toplam nüfusun 137.163 kişi olduğu, ancak bu nüfustan Yalova’da, kamu ve özel sektörde 37715 kişinin istihdam edildiği açıklanırken Yalova’da toplam emekli sayısının ise, 23669 olduğu gerçeği işsizliğin Yalova’da ne kadar yakıcı bir sorun olduğunu da gözler önüne sermekte.
YALOVA’DA İNSANLAR, FİTİLİ ATEŞLENMİŞ DİNAMİT GİBİ..!
Kent merkezi, kalıcı konut ve prefabrik bölgelerde yaşayanlar adeta sokaklarda elinde fitili ateşlenmiş dinamit lokumu gibi dolaşıyor Kime ne zaman patlayacağı belli olmuyor. Çok küçük bir nedenden ötürü dahi büyük tartışmaların yaşandığı Yalova’da, neredeyse herkes birbiriyle çeşitli nedenlerden ötürü mahkemelik olmuş durumda.
Yalova Emniyet Müdürlüğüne her gün onlarca şikayet başvurusu yapılırken, olayın mahkemelerde yığılmayı önlemek için Karakollarda neredeyse taraflar arasında uzlaşma kurulu bile kendiliğinden oluşmuş durumda. Ancak en dikkat çekici olan ise Yalova’da kavgalara ve suça karışan yaş gruplarının artık 12 yaş sınırına kadar düşmesi bu gerçeği de gözler önüne seriyor. Her gün birkaç hırsızlık olayının yaşandığı Yalova’da hırsızlık olaylarına karışanların yaş ortalaması 12-15 arasında olmasının bir hayli düşündürücü olduğunu da belirtmekte fayda var.
Özellikle çocuk suçluların sayısının artması Yalova’da ki çocuk polisinin de yetersiz kalması bu sorunun hangi boyutta olduğunu da bizlere gösteriyor.
BOŞANMALAR DA ÖNEMLİ BİR ARTIŞ VAR!
Gerek ekonomik, gerekse de psikolojik nedenlerden ötürü Yalova’da özellikle aile içi şiddetin giderek palazlandığı da dikkat çekiyor. Bir başka ifadeyle, 17 Ağustos’un getirdiği sorunların birkaç yıl sonra çok daha net bir şekilde ortaya çıktığını bugünlerde görebiliyoruz. Ekonomik ve ruhsal nedenlerden ötürü bir çok ailenin parçalandığın bilinen bir gerçek, çünkü son yıllarda, Adliye koridorları boşanmak isteyen eşlerle dolu.
Avukatlık bürolarına müracaat edenler daha çok boşanma davası açmak için gelenler oluyor. Ancak, mahkeme masrafları ve avukatlık ücretlerini ödeme zorluğu çekenlerin sayısı da bir hayli fazla olduğunda, Ekonomik durumu uygun olmayan çiftler ise ayrı yaşamayı tercih ediyorlar yada aile içi şiddete boyun eğiyorlar.
DEPREM BÖLGESİ TOPYEKÜN REHABİLİTE EDİLMELİ…
17 Ağustos’un sonrasında ortayı çıkan rehabilitasyon sorununun tüm deprem bölgesinde olduğu gibi Yalova’da da su üstüne çıktı. Özellikle dikkat çeken bir başka konu ise parçalanmış ailelerin çocuklarının adeta birer suç makinesine dönüşmüş olması. Aile içersindeki şiddet’ten bunalan çocuklar sokakta suç işleyen makinelere dönüşüyor. Yapılması gerekenlerden biri de şüphesiz, tüm deprem bölgesindeki insanların top yekun rehabilitasyonudur…
KALICI İŞYERLERİNİ HAK SAHİPLERİ TESLİM ALMADI
17 Ağustos depreminde Yalova bölgesinde resmi rakamlara göre 13.939 konut tamamen yıkılırken, 15.237 konut orta, 12.878 konutta az hasar gördü. 15.237 konutun tamamen yıkılmasına karşın hak sahibi olarak 5578 kişi belirlendi. Yalova’nın üç ayrı yerleşim bölgesine yaptırılan kalıcı konutlar, alt yapı yetersizliği nedeniyle %50’I boş. 3200”ü Subaşı,1100’ü Çalıca ve 1278”i de Soğucak köylerine yapılan konutlara hak sahipleri ulaşım, alt yapı eksiklikleri ve binaların yapımında işçiliğinin bozuk olması nedeni ile ilgi göstermedi.
Peyzaj çalışmalarına ağırlık verilmesine karşın, atık su kanalizasyon sisteminin olmaması, işçilikte eksik malzeme kullanılması, hak sahiplerinin bu konutlara ilgi göstermemesine neden oldu. Kent merkezinde hasarlı binaların kiraları 300 milyon lira civarında olmasına karşın, kalıcı konutlarda, aylık kiraların 100 -150 milyon lira. Ancak buna rağmen konutlarda tek bir güvenlik görevlisinin olmaması, bölgede can ve mal güvenliğinin bulunmaması nedeniyle buraya ilgi gösterilmezken, bu bölgelere dükkanları yıkılan esnaf için yapılan 450 dükkan ise konumu ve şekilleri dükkan özelliği taşımadığı için hak sahiplerinin önemli bir bölümü bu işyerlerini teslim almaya dahi gitmedi.
İşyerleri yıkılmasına karşın, kalıcı konut bölgesinde yaptırılan işyerlerinin anahtarlarını teslim almayan onlarca kişinin hak sahipleri iptal edildi.
0 Yorum