Atatürk'ün Yalova Kaymakamları...
Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 86, yılında Atatürk'ün talimatlarıyla Yalova'da Kaymakamlık yapan Şefik Soyer ve Hüsnü Erkin'i de hatırlatmak istiyoruz. Yalova'nın ihya edilmesinde Atatürk, en yakınındaki silah arkadaşlarından olan Şefik Soyer'i ve Hüsnü Erkin'i Yalova'da görevlendirmesi Yalova'ya ne kadar önem verdiğinin de bir göstergesidir.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 86. yılında saygıyla anıyor ve arıyoruz. Atatürk'ün Yalova'ya ne kadar önem verdiğini, yaptığı çalışmaları daha önceleri yazdığım köşe yazılarımda dile getirmiştim., Bu köşe yazımda; Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 86, yılında Atatürk'ün talimatlarıyla Yalova'da Kaymakamlık yapan Şefik Soyer ve Hüsnü Erkin'i de hatırlatmak istiyoruz.
Yalova'nın ihya edilmesinde Atatürk, en yakınındaki silah arkadaşlarından olan Şefik Soyer'i ve Hüsnü Erkin'i Yalova'da görevlendirmesi Yalova'ya ne kadar önem verdiğinin de bir göstergesidir. Çünkü bu iki Kaymakam, sıtmadan kırılan ve bataklık olan Yalova'yı, bir sayfiye yerleşim yeri yapmayı başarmıştır. Öncelikle Kaymakam Şefik Soyer'den başlayalım.
Yalova Kaymakamı Şefik Soyer....
Aşağıda gördüğünüz fotoğrafta Atatürk'ün Yalova'ya geldiği 19 Ağustos'tan kısa bir süre sonra 1 Aralık 1929 yılında Atatürk'ün Yalova'ya Kaymakam olarak atadığı Şefik Soyer'le Yalova Baltacı Çiftliğindeki (Tigem) arazisi bünyesinde bulunan Atatürk ve Çocuk müzesi olarak faaliyet gösteren binanın bahçesinde Yalova ile ilgili yapılacak çalışmalar konusunda talimat verirken görüyorsunuz.
Atatürk'ün talimatıyla 1 Aralık 1929 yılında Yalova Kaymakamı olarak göreve başlayan ve en güvendiği yakın silah arkadaşlarından biri olan Harp Okulundan mezun olduktan sonra yüzbaşıyken ordudan ayrılıp İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Şefik Soyer'i, Kaymakam olarak atamasıyla birlikte Yalova'nın çehresi de değişmeye başlamıştır.
1929 yılından 1935 yılına kadar aralıksız olarak Yalova Kaymakamı olarak görev yapan Şefik Soyer, Yalova ve çevresindeki alt yapı çalışmalarına ağırlık vererek, Atatürk'ün talimatlarıyla İstanbul'a daha hızlı ulaşılması için yeni vapurların sefere başlamasına, Yalova ve köylerine elektrik, telefon bağlanmasına, sağlıklı olamayan köy yerlerinin değiştirilmesini sağladı. Atatürk'ün Yalova'ya gelmesi ve Kaymakam Şefik Soyer'in yoğun çabalarıyla 1935 yılına kadar Yalova'nın çehresi de değişmeye başlamıştı.
Yalova Kaymakamı Şefik Soyer, 1935 yılına kadar başarılı bir şekilde Yalova Kaymakamı olarak görev yaptıktan sonra, Atatürk tarafından Bursa'nın gelişmesini sağlamak fabrikaların kurulmasına öncülük yapmak amacıyla Bursa Valisi olarak atandı. Bursa'da da kısa süre içinde önemli çalışmalara imza atan Şefik Soyer, 1938 yılında Bursa Sümerbank Merinos Fabrikası açılış törenine katılan Atatürk'ü bizzat aşağıda gördüğünüz fotoğrafta karşılaşmış, fabrika ve Bursa'da yapılan çalışmalar hakkında bilgi verirken görüyorsunuz.
Fotoğrafta, Başbakan Celal Bayar (Atatürk'ün sağında gözlüklü), Bursa Valisi Şefik Soyer (ortada beyaz kaşkollu) ve İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya, ekonomi Bakanı Şakir Kesebir, Orgeneral Fahrettin Altay ve Ali Fuat Cebesoy törene katılmıştı. Şefik Soyer, 1939 Yılına kadar bursa Valisi olarak görev yaptıktan sonra, Kayseri, Hatay, İzmir ve Konya Valisi olarak görev yaptı. Şefik Soyer, daha sonra ise CHP’den XI. Dönem 1957 –1960 yıllarında Niğde Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. 28 Ocak 1962’de hayatını kaybetti.
Cumhuriyetin kurumsallaşmasında Türkiye'nin geleceğini şekillendirirken en önemli kararlarını Atatürk Yalova'da alırken, Yalova'nın gelişmesi içinde çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyordu. İşte bu sürec içinde "Benim Kentim" dediği Yalova'yı imar ederek çalışmalarına devam eden Büyük Önder Atatürk, Yalova'yı imar etmek için de Kaymakam Hüsnü Erkin'e talimat verdi.
Kaymakam Hüsnü Erkin, Atatürk’ün ölümüne kadar Yalova Kaymakamlığı görevlerinde bulundu. Bu süreler içerisinde Yalova’yı imar eden çağdaş bir yerleşim yeri haline getiren Kaymakamlardan birisi olan Kaymakam Hüsnü Erkin özellikle Yalova ve köylerinde kız çocuklarının eğitim almasına yeni okulların yapılmasını sağladı. Aşağıdaki fotoğrafta da Yalova Hükümet Konağının önünde eğitiimde yaptığı önemli çalışmalar nedeniyle Yalova'nın ilk kadın öğrettmenlerinden biri olan Sadriye Suakman'a plaket verirken görülüyor.
Daha sonraki yıllarda ise Yalova Belediyesi Yalova’ya yaptığı katkılardan ötürü Yalova Rüstempaşa Mahallesinde bulunan bir sokağa Kaymakam Erkin Sokak adını vererek Kaymakam Hüsnü Erkin’in unutulmaz yapmıştır.
0 Yorum