Bayramlık Yalova...

Bir bayrama daha tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının gölgesinde, aramızdan ayrılan sevdiklerimizden ayrı evlerimizde giriyoruz. Bu köşe yazımda, buruk girdiğimiz bayrama, sizlere bir bayram nostaljisi izlettirmek istiyorum. Yalova il olmadan önce, düşler kasabasının son demlerini yaşayan Yalova ilçesine yolculuk edeceğiz.

Üstelik canlı tanıklarımızla,  Bundan tam 30 yıl öncesinde çekilen Yalova belgeselinde birçok tanıdık simayla karşılaşacak ve bugünlerde yok olmuş, talan edilmiş Yalova ile 30 yıl öncesinin düşler kasabasının kıyaslayacaksınız.

Bir zamanlar, Adalar’dan Yalova’ya ekmek almaya gelenlerden söz ettiğimizde bugünün kuşağı bizlere hiç inanmamıştı. Yine sabahın erken saatlerinde Fenerbahçe Vapuruna binerek Yalova’nın köylü pazarına gelip, Yalova’nın gerçek üreticilerden alınan hormonsuz taze sebze ve meyveleri onca yol katederek Yalova'ya gelenleri yazdığımızda da inanmamışlardı. Şimdi; canlı tanıklarla bunlara tanık olacaksınız.

Yalova’nın sokaklarını dolaşıp, Caddelerinde bugünlerde cirit atan şehir eşkıyalarını değil, gerçek Yalovalılarla yüzleşeceksiniz. Yalova Seyahat ve Yalova Moda Otobüslerinin rekabetçi bir ortamda nasıl kardeşçe ilişkiler içersinde olduğunu göreceksiniz.

İstanbul’dan her gün düzenli olarak gelen binlerce yolcunun günü birlik tatil için nereleri tercih ettiğini, neden Yalova’ya geldiğini ve Yalova halkıyla nasıl kardeşçe duygularla yaklaştığını göreceksiniz.Yalova’nın tarihi dokusunu, kültürel yapısını, eğitim seviyesini, insanların sosyal yaşamını, gerçek Cumartesi Pazarının köylü üreticilerini ve onlarca tanıdık simayla karşılaşacaksınız.

Atatürk’ün Yalova’daki balıkçısı Kambur Salih’in, dönemin Yalova Belediye Başkanı Cengiz Koçal ve onlarca tanıdık simanın konuşmalarına tanık olacaksınız. Yalova’nın yozlaşmaya başladığı son yıllarında, Yalova’ya günü birlik gelenlerin, vapurdan indiklerinde karşısında bir şehir değil, yağlı boyayla yapılmış bir  tablo ile nasıl karşılaştıklarını göreceksiniz.

Sözü fazla uzatmak yerine, sizleri İstanbul Belediyesine ait BRT Televizyonunun 1991 yılında çektiği Yalova görüntüleriyle baş başa bırakıyorum. Aşağıda izleyeceğiniz Yalova Nostalji videosunu bundan 10 yıl önce Foto Merak sahibi Şaban Kocacenk vermişti. Aynı yıl www.farkyalovada.com sitesinde de yayınlamıştım. Şimdi sizleri bundan 30 yıl öncesine ait Yalova'sıyla başbaşa bırakıyorum. 

BRT Televizyonu Hakkında Kısa Bilgi
BRT, Nurettin Sözen'in belediye başkanlığı döneminde, 1991 ve 1993 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi iktisadi teşekküllerinden Kültür Anonim Şirketi bünyesinde faaliyet göstermiştir. 1993 yılında, Süleyman Demirel hükümetinde Yaşar Topçu'nun ulaştırma bakanlığı yaptığı dönemde, özel radyo ve televizyon kanallarının yayınlarına son verildiğinde, fiilen yayıncılık işine girmiş olan belediyelerin yayın yapmaları da engellenmiştir. BRT, 1 Nisan 1993 tarihinde fiilen yayınına son vermiştir. 1993'te Tansu Çiller'in başbakanlığa gelmesi ile BRT, kapatılan özel radyo ve televizyonlar ile beraber bir süre sonra tekrar faaliyete geçmiştir. Ancak, 1994 yerel seçimleri yapılmış ve Nurettin Sözen'in belediye başkanlığı sona ermiştir. Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde TBMM'de çıkarılan RTÜK kanunu ile belediyelerin yayıncılık faaliyetlerinde bulunmalarını engellemiştir.Bu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, BRT'nin radyo ve televizyon frekanslarını Kanal 7'ye devretmiş, BRT'nin hukuki varlığı da sona erdirilmiştir.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!