Belediye Başkanı Yakup Koçal’a Açık Mektup
Belediye Başkanı Yakup Koçal’a Açık Mektup
9 Ağustos 2010 Pazartesi 01:00:00

Geçtiğimiz günlerde Ağustos Ayı Belediye Meclis Toplantısında Yalova'da yeni ortaya çıkan sokak isimlerinin Yalovaspor’a katkı yapanlara verilmesi gündeme geldi. Son derece önemli olan bu konu oybirliği ile de kabul edildi. Yalovaspor'un ayakta durabilmesi ve kuramsallaşabilmesi için son derece önemli bir girişim. Ancak önce bugüne gelen süreci irdelemekte fayda görüyorum. Bilindiği gibi Yalova Belediyesi geçen yıl yaptığı Belediye Meclis Toplantısında, son yıllarda yeni yapılaşmalarla birlikte ortaya çıkan 311 yeni sokağa isim bulmak için bir Belediye Meclisinde bulunan 3 Partinin temsilcisinden oluşan bir komisyon kurarak bu sokaklara isim bulunmasını istemişti. 3 Kişilik Komisyon Meclis kararından sonra bir araya gelerek yeni oluşan 311 sokağa isim bulmak için bir araya geldiğinde sokak isimlerini bulmakta zorluk çektiklerini belirterek bu durumdan yakınmıştı.

Mecliste Yaşanan Skandallar ve Tartışmalı İsimler…
Bu konu beni de yakından ilgilendirdiği için, komisyonun çalışmalarını yakından takip etme olanağı buldum. Araştırdıkça durumun vahameti de ortaya çıkıyordu. Bu konuyla ilgili Mecliste yaşananlara da tanık oldum. Oldukça düşündürücü, düşündürücü olduğu kadar endişe verici hatta komik tartışmalara da tanık oldum. Yaptığım araştırmada, yeni oluşan 311 sokağa verilen isimler arasında, eş, akraba, dostların bulunduğu ve bazı kişilerin başına da resmi kurumlarca onaylanmayan şehit ve gazi sıfatları konulduğunu ortaya çıkarmıştım. Genel Kurmay Başkanlığının kayıtlarında Yalova’daki şehit ve gazilerin isimleri  yer almasına rağmen, bu sayının çok fazla üstünde ve hatta Yalovalı olmayan bir çok kişiye şehit ve gazi unvanı da eklenerek Yalova’daki sokaklara isimlerin verildiğini de saptadım. Tüm bunların yanı sıra, Yalova’da mevcut sokak isimlerin, bir kez daha verildiği ortaya çıkarken, isim bulma konusunda zorluk çeken komisyonun neredeyse tüm çiçeklerin isimlerinin rast gele verildiği de ortaya çıkıyordu.

Sevgilisi Tarafından Öldürülen Öğretmen Nasıl Şehit Oldu?
Yalova’da Sokak isimlerinin nasıl keyfi olarak verildiğini daha iyi ve somut anlatmak için sadece bir örnek vermek istiyorum. Belediye Meclisinin Ekim 2009 tarihindeki oturumunda (Görüntü kayıtları da incelendiğinde bu ortaya çıkacaktır) Komisyon üyeleri sokaklara onlarca isim önerirken bu isimlerin arasında Şehit Öğretmen Ayla Çalcalı adı da geçiyordu. Aynı kişi birde Melih Manço adını önerdi. Oysa doğrusu Türkiye’nin ilk kadın Muhtarı Gacık Köyü Muhtarı Meliha Manço idi. Mecliste Barış Manço’nun adının yer aldığı bir Anfi Tiyatro olduğu için kardeşinin adının verilmemesi yönünde karar çıktı. Bu ismi öneren kişi de Meliha Manço’yu tanımadığı için, duruma müdahale edemediği gibi, Türkiye’nin ilk kadın Muhtarının adı da  o günkü Belediye Meclis toplantısında Yalova’da yeni sokağa isim verilmemiş oldu. Ancak, diğer isimler gibi Yalovalı olmayan Şehit Öğretmen Ayla Çalcalı’nın adı bir sokağa ismi de veriliyordu.

Peki Kimdi Ayla Çalcalı? Yalova İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Kalyon'a başvurduğumda Yalova Milli Eğitim il kayıtlarında böyle bir isme rastlamadıklarını belirtiyordu. Yaptığım kısa bir araştırmada Çalcalı’nın sevgilisi tarafından 2004 yılında bir aşk cinayetine kurban gittiğini öğreniyordum. Emniyet kayıtlarında olay şöyle yer alıyordu: “Florya Şenlikköy İlköğretim Okulu'nda resim öğretmenliği yapan Ayla Çalçalı (42), Bahçelievler Çamlık Caddesi'ndeki evinde ölü bulundu. Çalçalı'nın erkek arkadaşı Zeki Uraçin, suçunu itiraf etti. Uraçin adliyeye sevkedilirken, Ayla Çalcalı memleketi Giresun'da toprağa verildi”.

Komisyon Üyeleri İstifa Ederek Durumu İtiraf Ediyor…
Sokak isimlerinde yaşanan bu gelişmeleri haberleştirdikten sonra, istifalarda gündeme gelmişti. Belediye Meclis üyesi Kadir Ofluluoğlu yazılı bir açıklama yaparak komisyonun durumunu da gözler önüne şöyle seriyordu: “311 sokağa isim bulmak için kurulan komisyon Üyesiyim. Komisyon olarak sokaklara şehit,gazi ve çiçek isimleri koymaya gayret gösterdik.Ancak isim bulunacak sokak sayısı fazla olunca isim bulmakta zorlandık. Belli bir noktadan sonra isim alkımınıza gelmez oldu. Bu arada Yalova’yı çok seven, her fırsatta Yalova’ya gelen, 17 yıl resim öğretmenliği yaptıktan sonra erken yaşta beyin kanamasından ölen Öğretmen Ayla Çalıcalı aklıma geldi ve sokak ismi olarak önerdim. Konunun daha sonra basında skandal şeklinde yer aldığını gördüm. Rahmetli Öğretmenimiz Ayla Çalıcalı’nın Yalova sevgisine haksızlık olacağını ve ruhunu inciteceğini düşündüğümden dolayı, sokağa verilen ismin iptal edilerek yerine başka bir isim bulunmasını ve Sokaklara İsim Koyma Komisyonu’ndan istifamı talep ediyorum”

Belediye Meclisi ve Başkan Yakup Koçal’a Açık Mektup...
Görüldüğü gibi ve sizlerinde tanık olup tutanaklara da yansımış olan sokak isimleri oldukça tartışmalı ve Yalova’nın tarihi ve kültürel yapısına da uygun olmadığı gibi, gerçekten isimleri verilmesi gereken Yalovalı değerlerimizin bu sokaklara isimleri verilmediği de bir eksiklik olarak karşımızda durmaktadır. Buradan Belediye Başkanı Sayın Koçal'a çağrıda bulunmak istiyorum. Yalova'da sokaklara verilen isimler iptal edilmeli ve yeni isimlerin bulunması bir iki kişiye bırakılmamalı.Tüm kent dinamiklerinden oluşan ve Yalova Kent Konseyinin Başkanlığında yeni bir komisyon kurularak bu konuyu ciddiyetle ele almalı, Yalova Kent tarihi taranarak iz bırakmış, emek vermiş büyüklerimiz hatırlanmalı ve öncelikle gerçek anlamda Yalovalı Şehit ve Gazilerimizin isimleri Genelkurmay Başkanlığından teyit edilerek bu sokaklara isimleri verilmelidir.

Sokak İsimleri Yalovaspor’a  Katkı Yapanlara Satılsın…
Yalovaspor’un içinde bulunduğu durum ortadadır. Yalova’da sokaklara isim bulunması konusunda yaşanan sıkıntılarda komisyon üyeleri tarafından da açıkça dile getirilmiştir. Yalovalı büyüklerimiz ve iz bırakmış insanlarımızın isimleri bu sokaklara verildikten sonra isimsiz kalan sokakların Yalovaspor’a katkı yapan kişi ve kurumlara verilmesi Yalovaspor’u da düzlüğe çıkartacaktır. Bu önerimi ilk kez paylaştığım Yalovaspor Başkanı Hasan Kızılkaya’da sıcak karşılamış ve Belediye Meclisine verdiği önerge ile bu öneri Belediye Meclisince oy birliği ile kabul edilmiştir. Buna göre, Yalovaspor’a katkı sunanların isimleri oluşturulacak bir Komisyon tarafından yeni yapılaşmalarla birlikte ortaya çıkan sokaklara isimleri verilmesi de gündemdedir...

Yönetim Nasıl Bir Yol İzlemeli…
Öncelikle bağış yapıp sokaklara ismi verilecek olan kişilerin isimleri topluma örnek olması gerekmektedir. Bu isimler, oluşturulacak komisyon tarafından mutlak incelenmesi gerekmektedir. Aksi halde bastırdım parayı aldım sokak ismini demek yeterli olmamalı. Yalovaspor ve Belediye’nin mutlak kırmızı çizgileri olmalı. Yalova’nın adını karalayacak, ahlaki değerlere uygun olmayan yaşam tarzını benimsemiş, ülkemizin birlik ve bütünlüğüne yönelik eylemlerde bulunanların isimleri milyarları verse de ismi Yalova'nın sokaklarına asla verilmemeli. Özellikle Yalova’da faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara giderek kurumsal isimlerin belirli bir bedel karşılığında örneğin; Özdilek Sokak, Kipa Sokak, Akkim Sokak, Fidanlar Sokak, Turkcell Sokak, Vodafone Sokak, Atakent Sokak, Uzmanlar Sokak gibi, (bu isimler çoğaltılabilir) Yalova’da kazanıp ciro elde eden kuruluşlara satılabilir. Ekonomik durumu iyi olan yada aile büyüğünün isminin yaşatılmasını isteyen kişilerin adları bedel karşılığında isimsiz sokaklara verilebilir. Yalova’da bulunan 40 ayrı Tersanenin isimleri de bu sokaklara verilerek değerlendirilebilir. Böylelikle kişi ve kurumların isimleri sonsuza kadar yaşatılırken, belediye Meclisi alacağı bir kararla bu isimlerin değiştirilmemesini sağlayabilir. Uygulanacak bu yöntemle hem sokak isimleri bulunur, hem de Yalovaspor kurumsallaşarak düzlüğe çıkabilir.

Bu Uygulama Daha Önce Gaziantep’te Gerçekleşti.
Geçtiğimiz yıl, Gaziantep'in AKP’li Büyükşehir Belediyesi, borçlarını ödeyebilmek ve kaynak yaratabilmek için kentteki sokak adlarını satışa çıkarmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey bu sokakların en küçüğüne 100 bin TL fiyat biçmişti. Özel isimlerin konulduğu sokakların adları da kesinlikle değiştirilmeyeceği yönünde karar alınmıştı. Yalova’da uygulanacak bu yöntemle ismi toplumda kabul gören ve sokakların büyüklüğü ve konumuna göre bir bedel tespit edilmeli ve bu bedel de en az Gaziantep Belediyesinin belirlediği bedelin yarısı kadar olmalıdır. Bugün Yalovaspor’un içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkartabilecek tek reçetenin bu uygulama olduğunu düşünüyorum. Ancak, bu uygulama yukarıda belirttiğim anlamda hayata geçerse bir anlam kazanacaktır.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!