Bir Şehir Uyurken...
Bir Şehir Uyurken...
12 Mart 2009 Perşembe 00:00:00

Tam 10 yıldır, Yalova’nın  simgesi olan dev Atatürk Heykelinin yokluğunu yakıcı bir şekilde hissediyordu Yalova halkı. Ama, inanın bu 10 yıldan buyana Yalovalılar hiç unutmadı o Dev Atatürk heykelini. Buluşmalarda Randevular hep “Heykel” diye veriliyordu. Hatta Yalova trafiğini arap saçına döndüren, Yalovalıyı canından bezdiren o Minibüslerin camlarında bile 10 yıldan buyana ise hep “Heykel” yazısı vardı.Hep bir umut vardı; Heykelin yeniden Yalova halkıyla buluşacağına dair. Ve o gün işte bugün dü. 11 Mart 2009, Yalova halkının Atatürk’üyle yeniden kucaklaşmaya başlayacağı ilk gün oldu.

Yalova’nın Simgesiydi.
Bir zamanların Yalova’sının kartpostallarını süslemişti o dev Atatürk Heykeli. Denizyolundan,Karayolundan Yalova’ya gelenleri ilk olarak o karşılar ve adeta “Yalova’ya hoş geldiniz” derdi, Yalova’nın bir dönüm noktası olan 17 Ağustos Depremine kadar. Heykelimiz, Yalova’nın bir sembolü olarak kalmıştı zihinlerde.  Atatürk heykeli 17 Ağustos gecesi 7.4 şiddetindeki depreme bile dayanmıştı da, Yalova’nın yozlaşmasına dayanamamıştı...

Bir Şehir Uyurken Kaldırılmıştı…
Bundan tam 10 yıl önce bir gece vakti, şehir ve insanlar uykudayken saatler tam 24.00 gösterdiğinde yerinden sökülmüştü. İşte o gece, yüreğimden bir şeylerin koptuğunu hissetmiştim Cumhuriyet meydanında.Sesiz bir çığlıktı yüreğimdeki acı. O gece derin bir sessizlik hüküm sürüyordu Yalova Cumhuriyet meydanında. Görevini yapan çalışanların yüzünde bile sessiz bir hüzün vardı. Vinçlerin çıkardığı gürültüler bile o sessizliği bozamamıştı. Sessiz kalmıştık o gece. Sessiz kalmamız belki de, acılarımızın o an henüz taze olmasıydı. O gece bir şehir ve insanları uyuyordu çünkü. Ama,Çadır kentlere, prefabrik konutlara tez gelmişti haber: “Duydunuz mu? Atatürk Heykelini kaldırmışlar!”.

Kartpostalları Süsleyen Heykelimiz..
Yalova Cumhuriyet Meydanındaki Dev Atatürk Heykeli, doğrusunu söylemek gerekirse bana sürekli güç verirdi. Atatürk, Cumhuriyet ve Laikliği benimsemeyenlere ise sürekli bir korku üretirdi sanki Cumhuriyet meydanından o Dev Atatürk heykeli. Heykelimiz, bir milletin uyanışını, Anadolu’nun ayağa kalktığını anlatıyordu. Zaten,Anadolu Devrimi’nin bir yansıması olarak tasarlanmıştı. Atatürk’ün havaya kaldırılmış sağ kolu, insanlarımıza çağdaşlığa yönelik yapılan bir çağrıyı anlatıyordu. İşte Yalova’yı Yalova yapan Atatürk, Yalova’nın  geleceğini bizlere gösterircesine İşte Geleceğiniz der gibi Denizimizi gösteriyordu.

Yalova, Bu Heykelle Tanındı
Yalova’nın tanınması, şirin bir tatil kasabası olarak ülke çapında ün yapması, Meydandaki Atatürk’ün parmağıyla gösterdiği denizle mümkün olmuştur. Yalova’nın denizi, sahili, kumsalları, aynı zamanda medeniyete açılan birer kapı gibiydi. O dönemler ekonomik, sosyal ve kültürel yaşam en üst noktadaydı. Yalova’da.Yalova’nın şirin bir tatil kasabası olması, işte o Atatürk heykelinin Cumhuriyet meydanına konulmasıyla başlar. Atatürk heykelinin 10 yıl önce, kaldırılıp yerine küçük bir heykel konulmasıyla Yalova’da aslında her şey değişir. İşte o zamandır beri Atatürk’ün gözleri artık deniz görmüyor. Tıpkı bakarken bizlerin görmediği gibi. İşte bu süreç, Yalova’nın yozlaşmaya başladığı bir tarihtir. Bu süreç; Dev Atatürk heykelinin kaldırılmasıyla birlikte Atatürk karşıtlarının giderek Yalova’da güçlendiği bir dönemde olmuştur.

Heykel Neden Kaldırılmıştı?
1971 yılında yapılan Heykelin 10  yıl önce kaldırılma kararı da tam bir muamma. Gerekçelerden biri, Kent meydanında trafik akışına engel olması ve alt yapı çalışmalarını engellemesi ve meydanda 2 ayrı heykelin bulunmasıydı. Birisinden biri kaldırılacaktı İşte o büyük heykel gitti, yerine küçük bir heykel getirildi..Atatürk Heykelini Türkiye’nin en ünlü heykeltıraşlarından biri olan 1942 Yılında Çorlu'da doğan ve 31 Aralık 1995 günü yaşamını yitiren, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde uzun yıllar Öğretim Üyeliği yapan Haluk Tezonar yapmıştı. En iyi eserlerinden biri olan bu Heykelin kaldırıldığını iyi ki göremedi Tezonar. Şimdi aynı heykelinin benzerini Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu’nun girişimleriyle Tezonar’ın Heykeltıraş eski eşi, Prof. Dr Nilay Büyükişleyen yaptı.

Fikir ve Beden İşçilerine Teşekkürler.
Yalova’da artık törenler işte o Yalova’nın simgesi olan dev Atatürk Heykelinin karşısında yapılacak. Küçük Cüsseli değil, dev  Atatürk Heykelinin altında İstiklal marşımızı şimdi orada daha bir gür sesle söyleyeceğiz. 
Bundan 10 yıl önce Atatürk heykeli kaldırıldığı gün “ Heykelimi İstiyorum” diye yazılar yazmıştım. 10 yıl bekledikten sonra,Yalova’nın bir tarihi değerini ortaya çıkartan, Yalova’yı Atatürk heykeline kavuşturan Fikir ve Beden işçilerine buradan teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!