Bu Dava Bitmez
Bu Dava Bitmez
Türkiye Cumhuriyetinin en uzun davasının Yalova’da olduğunu öğrenince soluğu olayın geçtiği Esenköy Beldesinde aldım. Dile kolay tam 77 yıl süren davanın ve duruşmalar silsilesi. Yaptığım araştırmalarda 77 yıl süren davanın taraflarıyla görüşerek oldukça ilginç gelişmelere tanık oldum. Yaptığım bu araştırma, geçtiğimiz günlerde de Cumhuriyet Gazetesinin Sürmanşetinde yayınlandıktan sonra, meydanında ilgi odağı oldu. Olay, Cumhuriyetin ilk yıllarında 1926 yılında Yunanistan’ın Selanik kentinden Mübadele anlaşmasıyla Ali İhsan Alantar ve ailesinin o yıllardaki adı Katırlı olan (Esenköy)’ye yerleşmesiyle başlar.
Dava’nın Öyküsüne Gelince..
Marmara denizinin kıyısında yer olan, Osmanlı döneminde balıkçılık ve deniz taşımacılığı yapılan ve bölgenin en zengin Rum ailelerin yaşadığı Katırlı’da, 5 bin Rum, Kurtuluş savaşı sonrasında yapılan Mübadele anlaşmasıyla 1926 yılında Yunanistan’ın Selanik şehrine göç ederek burada yerleştikleri yere de Katırlı adını verdiler. Selanik’den Katırlı köyüne gelen Ali İhsan Alantar ve kardeşlerine de içersinde iki ayrı kilisenin ve ahşap evlerin bulunduğu 3 bin 850 dönüm yer verildi. Ancak 1937 yılında Hazine, Ali İhsan Alantar ve ailesine verilen arazinin 480 dönümünün yanlışlıkla verildiğini belirterek, bu arazinin hazineye devredilmesini talep etmesi üzerine Ali İhsan Alantar 1937 yılında Yalova Mahkemesine başvurur. Dava, 1937 yılından buyana sonuçlanamadı.1937 Yılında Yalova’da Hazineye karşı açılan davanın duruşması 77. yılına giriyor. Yargıtay tarafından 4 kez bozulan davanın duruşması, 6 Ağustos 2013 tarihinde Yalova Kadastro mahkemesinde görüldü. 77 yıldan buyana devam eden mahkemenin duruşması ise 9 Eylül’e ertelendi.
Varisler, Davanın Sonucunu Göremedi.
1937 yılında davayı açan Ali İhsan Alantar, 1960 yılların başında hayatını kaybetti. Bu tarihten itibaren davayı varisleri takip etmeye başladı.100’ ü aşkın varisi duruşmalara müdahil olarak katılırken, davayı takip eden varisleri de mahkemenin sonucunu göremeden yaşamını yitirdi. Varislerden yaklaşık 100’ü yaşamını yitirirken varislerin varisleri davayı takip etmeye başladı.77 Yıl süren dava sonucunda bazı varislerin varisleri de davanın sonucunu göremezken, hayatta kalan yaklaşık 100 varislerin varisi davanın artık sonuçlanmasını bekliyorlar. Davayı, bugüne kadar 100’e yakın Avukat takip ederken dava sürecinde yüzlerce hâkim de değişti…
Varisler Kalan Mirasları Satarak, Mahkeme Masraflarını Karşılıyor…
Davanın sonuçlanması için varislerin varisleri, Ali İhsan Alantar’dan kalan arsa ve arazileri satarak mahkeme, Avukat ve bilirkişi masrafları olarak karşılıyorlar. Dava devam ederken Ali İhsan Alantar varislerine ait arazide yüzlerce ev, işyeri ve resmi binalar yapılırken, buralarda yaşanan tapu sorunu da yıllarca devam ettiğinden yapılar da kaçak bina olarak görülmekte. Söz konusu araziye bina ve işyeri yapanlar da kendilerinin hak sahipleri olduğunu öne sürerek davanın bir an önce çözümlenmesini istiyorlar.
Dava Süresince Köyün Adı Değişti, Köy de Belediye Oldu..
Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde adı Katırlı olan Köyü, 1950 yılında ziyaret eden dönemin İstanbul Valisi Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, yaptığı ziyarette” Bu köyün adı neden Katırlı bakın ne kadar güzel esiyor. Bundan sonra buranın adı Esenköy olsun” diyerek Katırlı’nın adı Esenköy olarak değiştirdi..Yalova’nın 1994 yılında İstanbul’dan ayrılarak İl olmasıyla birlikte, Esenköy’de belde belediyesi oldu..
77 Yıldır Devam Eden Mahkeme…
Ali İhsan Alantar varislerinin Muğla Barosu Avukatlarından Aydın Toraman, yasa gereği 1926 yılında Mübadele anlaşmasıyla verilen araziye yapılacak olan itirazların bir yıl içersinde yapılması gerektiğini, hazinenin bu itirazı yasal süreler içersinde yapmadığını aradan geçen 11 yıl sonra 1937 yılında itiraz ederek 480 dönümlük araziyi geri istediğini, bu itirazın da yasal olarak geçerli olmadığını söylediKendisinin 74, davanın ise 77 yaşında olduğunu söyleyen Toraman, bu dava Türkiye’nin en uzun süren davasıdır 1937 yılında açılan dava sonrasında yerel mahkemenin verdiği karar 1943 yılında bozulmuş. Daha sonra yıllar süren duruşmalar sonrasında, Yargıtay, bir kez daha yerel mahkemenin verdiği kararını bozmuş. Bugüne kadar Yargıtay’ın verdiği 4 kez bozma kararı var. Davanın son duruşması 6 Ağustos’ta gerçekleşti ve Önümüzdeki Eylül Ayına ertelendi. Bu dava süresince davayı açan Ali İhsan Alantar’ın varislerinin büyük bir bölümü hayatlarını kaybetti. Davayı varislerin varisleri takip ediyor. Bu süreler içersinde davalarda yüzlerce avukat, yargıç hakim değişmiştir” dedi.
Sırada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Var..
Cumhuriyetin ilanıyla başlayan, tarım ve orman arazilerinin kadastro çalışmalarının aradan geçen bunca yıla rağmen halen sonuçlanmadığını belirten Muğla Barosuna kayıtlı Av. Aydın Toraman “Devletin, özel mülkiyet olamayacak arazileri hala belirleyememesi kişilerin mülkiyet hakkı güvencesinin ihlali olduğu gibi, bu konuda yıllar önce açılan davaların sonuçlanmaması, adil yargılanma hakkının da ihlali mahiyetindedir. Davanın olumlu sonuçlanacağını düşünüyoruz. Aksi halde bu davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşımayı düşünüyoruz” dedi
Esenköy Belediye Başkanı Özer Kaptan: ” Asıl Mağdur Bizleriz
Esenköy Beldesinin neredeyse tamamının geçmiş yıllarda Alantar ailesine ait olduğunu, ailenin geçmişten bugüne kadar deniz kenarında bulunan bazı arsaları sattıklarını belirten Kaptan “ Bu davanın uzun süre devam etmesi asıl belediye olarak bizleri mağdur etmiştir. , Araziler, yargı süreci devam ettiğinden dolayı buralara iman planları yapamıyoruz. Belediyenin mezarlık alanı bile yok. Bu bölgelerde kaçak yapılaşmaların da varlığı belediye ile vatandaşları da karşı karşıya getiriyor. Davanın sonuçlanması halinde belediye olarak uygulayacağımız planla belediyede arsa kazanmış olacak. Bu bölgelere ne yol nede park nede mezarlık alanı yapamıyoruz.” diyor. Mübadele anlaşmasıyla 1926 yılında Esenköy’e yerleşen Ali İhsan Alantar’ın vefatıyla birlikte, varislerinin topraklarının önemli bir bölümünü satarak Esenköy’den ayrıldıklarını belirterek” 77 yıl devam eden dava nedeniyle varisler, Esenköy, İstanbul ve Adapazarı’nda bulunan arsa ve evleri satarak Mahkeme masraflarını karşılıyorlar” dedi.
0 Yorum