Çöplük Arazisi ve Gerçekler…
Yalova’nın çöplük alanıyken sorun olan arazisi, satıldıktan sonra da yıllardır sorun olmaya devam ediyor. İşte bu köşe yazımızda yaşanan ve gelişen süreci ele alacağız ve bazı hatırlatmalar yapacağız.
“Yalova gündeminde tartışılan konuların arasında 2007 yılında satılan Çöplük arazisinin Yalova Belediyesine getirdiği ekonomik yük bugünlerde şiddetli bir şekilde ele alınıyor. Ancak, merak etmeyin bir 5 yıl sonra da Arboretum arazisinin ihalesinin getirdiği vahim sonuçları çok daha yakıcı bir şekilde tartışacak Yalova.” 2013 yılında yazdığım köşe yazımda aynen bu cümleler yer alıyor. Bundan tam 8 yıl önce bu köşemde yazdığım yazı şöyle devam ediyor. Çöplük arazisini alan kişi hiçbir yatırım yapmadan, değerinin iki katı oranında mahkeme kararıyla bir bedel çıkartıp, belediyeye icra çıkartmış. Arazi durduğu yerde mahkemeler sonrasında değerinin üç katı oranında para kazanmış ve üstelik de çöplük arazisi, alan kişiye de bonus olmuş. Peki aynı olay önümüzdeki dönemlerde Arboretum arazisi için geçerli olur mu? Böyle olması halinde arazi yıllar sonra, çöplük arazisindeki mahkeme kararı emsal gösterilerek durduğu yerde Milyon dolar kazanır mı ?
Neyse Arboretum Arazisinin satış öyküsünü ve bugüne gelen süreci bir başka köşe yazımızda ele alacağız. Bu köşe yazımızda Yalova’nın çöplük alanıyken sorun olan arazisi, satıldıktan sonra da yıllardır sorun olmaya devam ediyor. İşte bu köşe yazımızda yaşanan ve gelişen süreci ele alacağız ve bazı hatırlatmalar yapacağız.
Çöplük Arazisi ve Gerçekler…
2008 Yılına kadar Bursa’dan Yalova’ya gelenleri Yalova girişinde dev çöp dağları karşılardı. Yolcu otobüsleri ve araç sürücüleri Yalova girişinde araçların camlarını kapatır o pis kokudan etkilenmemek için Yalova’yı bir an önce terk etmek isterlerdi. Yalova’nın yakın tarihinde manzara böyleydi. Yalova’ya gelenleri ilk olarak dev çöp dağları ve çöpün kokusu karşılardı. Üstelik o çöp dağlarının hemen yanında Şehirlerarası Yalova Belediyesi Otobüs Terminali bulunuyordu. Yalova’nın kangren olan bu sorununu dönemin Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu 2006 yılında çözmek için girişim başlattı.
2006 yılında Yalova Belediye Meclisi İlk Kez Çöplük İçin Karar Alıyor….
05.12.2006 tarih, 28/342 sayılı Belediye Meclis Kararı ile Fevziçakmak Mahallesi’nde bulunan söz konusu çöp arazisiyle ilgili olarak imar revizyonu dahilinde arsa ve arazinin düzenlenmesi ile oluşacak parsellerin satış işlemi yapılması kabul edildi. Yapılan imar uygulaması ile 58.836,54 m2 miktarlı parsele arsanın 2886 sayılı İhale Kanununun 9.maddesi gereğince yapılan piyasa araştırması ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinden alınan değerler göz önüne alınarak m2 değeri 46TL ( 33$) olmak üzere ( 2 Milyon$) 2.706.408 TL +KDV muhammen satış bedeli belirlendi. .
2007 Yılında Çöplük Arazisi ihaleyle 2 Milyon 800 bin TL (2 Milyon$) Satılıyor…
24.01.2007 tarihinde alınan encümen kararı ile Kapalı Teklif Usulü ile ihale edilerek satış kararı alındı. Yapılan ihale işlemine göre bedelin yarısı peşin kalan yarısının ise;10 eşit taksitle ödenmesine karar verildi. Hazırlanmış olan İhale şartnamesine göre; ‘’belediye taşınmaz üzerinde bulunan çöpü sözleşme tarihinden itibaren 210 gün içerisinde kaldıracak ve alıcısına teslim edecektir. ’ibaresi yer aldı. 14.02.2007 tarihinde yapılan ihale ile katılım gösteren tek firma olan ARASTA Yatırım İşletme İnş. ve Tic.A.Ş’nin 2.800.000TL’lik teklifi uygun bulunmuş ve 01.03.2007 tarihinde satış sözleşmesi yapılarak bu firmaya satışı gerçekleştirildi.
2008 Yılında Çöplük Arazisinin Tapu Devri Yapılıyor…
Taşınmaz mal bedelinin tamamının ödenmesi ile 08.02.2008 tarihinde tapu devri ile tamamlandı. Satış sözleşmesinin 01.03.2007 tarihinde yapılmış olduğu göz önünde bulundurularak çöpün belediye tarafından tarafın dan kaldırılmasına ilişkin taahhüt edildi. Çöpler Yalova belediyesi tarafından düzenli olarak kaldırılmaya o tarihten itibaren başlandı. Çöplük alanında bulunan çöplerin %80’i, Belediye başkanı Barbaros Binicioğlu döneminde kaldırıldı. Ancak,2009 yılında Barbaros Binicioğılu’nun Belediye Başkanlığı seçimlerini kaybetmesinin ardından çöplük alanında çöplerin kaldırılması dururken, diğer yandan da çöplük alanı hafriyat alanı olarak kullanılmaya başlandı.
2010 Yılında Çöplük Alanının İmar Planları Değişiyor…
2009 Yılından itibaren çöplük arazisini alan Arasta A.Ş ile Yalova belediyesi arasında satış sözleşmesinden doğan aykırılık ve imar planlarındaki değişiklik tartışmalara ve yargıya yansıyordu. Satış öncesinde yeşil alan olarak planlanan bu arazi satış işlemi sırasında konut dışı kentsel servis alanına çevrilmesi üzerine karar alındı. Ancak Bursa yoluna cephe iki parsele sahip olan alıcının yeşil alandaki yerlerinin plan değişikliği ile konut dışı kentsel servis alanına çevrilmesi üzerine mağduriyetleri sebebiyle dava açtı Çöplük alanının Bursa yoluna olan cephesinin 235 metreden, cephe uzunluğunun 120 metreye düşmesi üzerine çöplük arazisini alan ARASTA firması arsanın değer kaybettiğini düşünerek dava açtı..
2013 Yılında Arasta A.Ş Açtığı Davayı Kazanıyor…
Bursa yoluna olan cephesinin 235 metreden, cephe uzunluğunun 120 metreye düşmesi üzerine çöplük arazisini alan ARASTA firması arsanın değer kaybettiğini düşünerek açtığı dava 2013 yılında sonuçlandı Dava sonucunda mahkeme Yalova Belediyesini 2.082.000 TL tazminata mahkum etti.. Bu para 04.02.2013 tarihinden 10.03.2014 tarihine kadar ödeme planı içerisinde 3.065.000 TL olarak faiziyle birlikte Yalova belediyesi tarafından ödendi. Çöplük arazisi üzerindeki çöpün kaldırılmadığından dolayı satış sözleşmesine aykırı davranılmasından ötürü Yalova Belediyesi hakkında bir kez daha dava açan Arasta A.Ş. diğer dava da olduğu gibi, bu dava da arazi sahibinin lehine sonuçlandı. Arazi sahibinin çöpün kaldırılmamasından dolayı maddi dava açması üzerine Yalova belediyesi 2.220.000 TL ceza ödemesine mahkûm oldu. Mahkeme’de bilirkişi 225,000 metreküp çöp bulunduğunu iddia etti. Ancak Yalova belediyesi bilirkişi raporuna itiraz etmediği için de cezayı bu ölçekte kabullenmiş oldu. Oysa çöplerin %80’i kaldırılmış ve yapılan tespitlerde ise toplam alandan 35,000 metreküp çöp çıktığı kayıtlara geçti..
2018 Yılında Arasta A.Ş, Çöplük Alanını Yalova Group A.Ş.’ye Sattı...
Bugün gelinen süreç de,13 yıl önce satılan çöplük arazisi için tüm belediye başkanları zirncirleme olarak birbirlerini suçlamaktadır. Yalova Belediyesi’nin yükümlülüklerini yerine getirmediği için mahkeme kararı ile bugüne kadar 10 milyon 700 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi. Bu ara, 2007 yılında 2 Milyon ABD dolarına satılan çöplük arazisinin gerçekte bir altın madeni olduğu yıllar sonra ortaya çıkmış oldu. 2 Milyon $ alınan arazi üzerinden milyon dolarlar kazanıldı. Bugünlerde o çöplük arazisinin üzerinde Yalova Group A.Ş ‘ye ait plazalar AVM’ler yükseliyor.
Bana sorarsanız.? Çöplük arazisinin başına ne geldiyse, Arboretum arazisinin başına da o gelmiştir. Yalova Group A.Ş tabelasını, Saleh Al-Fozen AŞ diye değiştirirse sorun kendiliğinden çözülmüş olur…!
0 Yorum