Erkekçe Yazmak Gerekirse…
Yalova’da kadının önemine dikkat çeken siyasetçilerin söylemleri ve eylemleri ise tam anlamıyla çelişmektedir. Bu söylemlerin gerçekle örtüşmediğini veriler ortaya koymaktadırlar. Çünkü; Kadın nufusunun %51 olduğu Yalova’da kadınların yerel yönetimlerde temsil oranı ise %7 düzeyindedir.
Bugün kutladığımız 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle seçilmişlerin, siyasetçilerin kadınlara ne kadar çok önem verdiğini arka arkaya yapılan açıklamalarda okudunuz. Yapılan açıklamalarda ve konuşmalarda kadınların siyasette demokrasinin temel taşı olduğuna vurgu yaparak, kadınların demokrasinin vazgeçilmez birer unsuru olduğunu söylediler.
Kadın Meclis Üyesi Olmayan Belediyeler...
Yalova’da kadının önemine dikkat çeken siyasetçilerin söylemleri ve eylemleri ise tam anlamıyla çelişmektedir. Bu söylemlerin gerçekle örtüşmediğini veriler ortaya koymaktadırlar. Çünkü; Kadın nufusunun %51 olduğu Yalova’da kadınların yerel yönetimlerde temsil oranı ise %7 düzeyindedir. Yalova’da bulunan 14 Belediye’nin 5 belediyesinde tek bir kadın meclis üyesi dahi bulunmuyor. Dünya Çalışan Kadınlar gününü kutlayan bazı belediyelerde seçilmiş tek bir belediye meclis üyesi kadın yok. 7 belediyede ise birer kadın meclis üyesi görev yapıyor.
Nufusta %51, Yerel Yönetimde %7
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2022 verilerine Yalova’nın toplam nufusu 296,333. Kadın nüfusu 148.429, ekrek nufus ise 147.704 olarakgerçekleşmiştir. Bir başka ifadeyle Yalova'da kadın nufusu erkeklerden daha fazla. Kadın nüfusunun bu kadar yoğun olduğu Yalova’da, yerel yönetimlerde kadınların temsil oranı ise %7 düzeyinde. Kadın nufusunun %51 olduğu Yalova genelinde kadınların yerel yönetimlerde bu oranda temsil edilmesi, kadınların sadece seçim dönemlerinde bir seçim malzemesi olarak kullanıldğını da açıkça göstermektedir. Daha açık bir ifadeyle; Yalova Genelinde seçilmiş 174 Meclis üyesi görev yapmaktadır. 174 meclis üyesinden sadece 14'ü’kadındır. Gelin bu gerçekleri belde belde, ilçe ilçe birlikte irdeleyim.
Belediye Üye Erkek Kadın
Yalova 31 26 5
Çiftlikköy 16 14 2
Çınarcık 11 10 1
Altınova 9 8 1
Termal 9 8 1
Armutlu 9 9 0
Kadıköy 9 8 1
Kaytazdere 9 8 1
Subaşı 9 8 1
Koru 9 8 1
Tavşanlı 9 9 0
Taşköprü 9 9 0
Esenköy 9 9 0
Teşvikiye 9 9 0
İGM 18 18 0
TOPLAM 175 161 14
Meclislerde Kadın Yok ...
Yalova'da 14 ayrı Belediyede 157 meclis üyesi, 18 İl Genel Meclis üyesi olmak üzere toplam 175 seçilmiş meclis üyesi, 14 Belediye başkanı da olmak üzere toplamda 189 seçilmiş olmasına karşın, bu sayıdan sadece 14’ü kadındır. Yalova’da 14 ayrı belediyede toplam 14 kadın meclis üyesinin bulunması, kadınlar açısından olumsuz bir tablo olarak görülse de: kadınlar ise bu tablodan pek rahatsız olmadıkları ve her seçimde en fazla efor sarfeden gece gündüz çalışan kesim olmuştur. En vahim tablo ise; İl Genel Meclisinde bulunmaktadır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmeden önce 1932 yılında Yalova'nın Gacık köyünde Meliha Manço'yu Muhtar olarak belirlemesine karşın, Cumhuriyet tarihinden itibaren Yalova'da bugüne kadar tek bir kadın İl Genel Meclis üyesi çıkmamıştır. 18 Meclis üyesinden tamamı da erkeklerden oluşmaktadır.
Erkekler İçin Umut Verici Gelişme...
Erkekler için umut verici bir başka gelişme ise İl Genel Meclisinde yaşanmaktadır. Yalova, Yalova olalı, 18 kişilik İl Genel meclisinde bugüne kadar tek bir kadın İl genel meclis üyesi çıkmamıştır. Ancak gelin görün ki; il genel meclisi seçimlerinde tek bir kadın meclis üyesi olmamasına karşın, kadınlar burada da erkeklerden daha fazla çalışıp, erkek seçilmişler için oy istemektedirler. Erkek seçilmişler, kadınların katkılarıyla seçimlerden başarıyla çıkmıştır. Kadın nüfusunun %51 olduğu Yalova’da, geçtiğimiz dönem yerel seçimlerde kadınların yerel yönetimlerde %10 temsil edilirken, günümüzde ise bu oran %7’ye düşmüştür.
Erkekçe Yazmak Gerekirse…
Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi; yerel yönetimlerde kadının adı hasır altı edilmiş ve adeta yaşamdan dışlandırılmıştır. Atatürk, Türkiye’nin ilk kadın muhtarını Yalova’dan atama yoluyla göreve getirirken, bugünlere kadar ise kadınlara siyasilerin gerekli değeri vermediği ortaya çıkmıştır. Yalova’da, kadınlarımız siyasi ve sosyal yaşamdan giderek uzaklaştırılmış, kadınlarımızda bunu “Kader”diyerek sineye çekmiş ve bugüne kadar hiçbir demokratik tepki göstermediği gibi erkek siyasetçilerin peşinden koşar adımlarla giderek erkek siyasetçileri desteklemiş ve emrine girmiştir. Erkekçe konuşmak gerekirse; kadınlar suskun kaldığı sürece biz erkekler daha çok meclise gireriz. 2014-2019 döneminde Yalova Genelindeki Belediye Meclislerinde 17 Kadın Meclis üyesi bulunurken bu sayının yetersiz olduğunu belirten bir konuşma yapmış ve bu konuda farkındalık oluşturmaya çalışmıştım. Ancak gelinen süreç de hem kadın muhtar, hemde meclis üyesi kadınlarda önemli düşüşler yaşanmıştır.
1 Yorum
Murat üstel
08.03.2023 11:23:13
Çok haklısın Faruk kardeşim ne ülkemizde ne de şehrimizde kadınlarımıza gereken önem ve kıymeti gosteremiyor veremiyoruz