Esnaf Sarayından Valilik Binasına....

2006 Yılında dönemin Yalova Belediye Başkanı Barbaros H. Binicioğlu tarafından temeli atılıp yapılan Yalova Esnaf Sarayı, o günden buyana esnaf sarayı olamadı ama bir çok kamu kurumuna ev sahipliği yaptı. Oysa, esnaf sarayı bitince, hiç bir esnaf oraya giremedi. Esnaf sarayı önce,  Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak kullanıldı. Yalova Üniversitesi Tigem yerleşkesi yapılınca Fakülte binası boşaltıldı. Sonra burası Yalova Emniyet Müdürlüğüne tahsis edildi. Yalova Emniyet Müdürlüğü kampüsü yapılınca burası boşaltıldı. Şimdi,  mevcut Valilik binası yıkılma kararı verilince buraya Yalova Valiliği taşındı.

Esnaf Sarayı Ne Amaçla Yapılmıştı?

Yalova’da bulunan tüm esnaf odalarını bir çatı altında toplayacak olan Yalova Esnaf sarayı projesi kapsamında, Esnaf Odaları Başkanlıkları, Poliklinik, Kreş, Toplantı Salonları, Düğün Salonu, Esnaf Lokantası, Misafirhane, Cafeterya gibi çok amaçlı sosyal tesisler olarak faaliyete geçecekti. Ancak, bina faaliyete geçmeden 2009 seçimlerinde Barbaros Binicioğlu, seçimleri kaybedince Esnaf Sarayı yapımı da durdu ve işlevsel olarak faaliyete geçmedi ve bugünlere de böylece gelmiş olduk..

Herkesin Gözü Bu Binadaydı...

Çok İlginçtir ki, burası hiç bir zaman Esnaf Sarayı olmamasına rağmen bina bugüne kadar hep esnaf sarayı olarak tanımlandı.  Esnaf sarayı yapıldıktan sonra 2014 Yılında Vefa Salman’ın Yalova Belediye Başkanlığını kazanmasının ardından burası SGK borçlarına karşın haciz işlemi başlatılmıştı. Yalova Belediyesi de burayı borçları karşılığında SGK’ya devredilmesini talep etmişti. Ancak belediye meclisinden bu karar çıkmamıştı.  O dönemler Yalova Belediyesinin Bağımsız bir meclis üyesi olarak bu binanın devredilmesine karşı çıkmış ve red oyu vermiştim. Bugün gelinen noktada isabetli bir karar verdiğimi düşünüyorum. Çünkü, o yıllarda bu binanın SGK’ya devredilmesi halinde SGK’nın ihaleyle bu binanın satılmasını da gündeme alacağının endişesini taşıyanlardan biriydim. O dönemler  Belediye meclisinde yapılan tartışmalar ve yaptığım tespitler şöyleydi. 

Yalova, Binicioğlu'na Teşekkür Etmeli...

Bu yazıyı kaleme alırken vicdani bir sorumlulukla dönemin Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu'nun yaptığı ve günümüze kadar bıraktığı eserlerde gözönüme geldi. Esnaf sarayını yapmamış olsaydı bu güzide kurumlar nerelerde faaliyet göstereceklerdi?. İşte bu noktada objektif bir tespit yapma gereği hissediyorum. Sadece Esnaf Sarayı değil, onun yanındaki RDKM'de Barbaros Binicioğlu'nun eseri. Ama, benim için Barbaros Binicioğlu'nun en önemli eseri, Yürüyen Köşk'ü Milli Saraylardan Valiliğe ve buradan da Yalova Belediyesine devredilmesi ve halkın ziyaretine açılmasıdır. Ayrıca, Arboretumda atıl halde bulunan Atatürk Heykelini yeniden yaptırıp Cumhuriyet Meydanına taşıması ve Tigem plajlarını halka açık hale getirmesidir. 

Binicioğlu'nun Eserleri  Kalıcı Oldu...

AKP'nin  kuruluşundan bugüne seçilen ilk ve tek Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu'nun 2004-2009 dönemleri içinde önemli kalıcı eser yaptığı da  bu yazıyı da yazmaya başlayınca vicdanen sorgulamaya başladım. Her ne kadar kendisi Yalova doğumlu olmamasından dolayı, eleştirilse de bir çok Yalovalı dan Yalova'ya fazla katkısı olmuş birisidir Binicioğlu. Kalıcı eser olarak nitelendirebileceğimiz, Yalova Terminal Binası. Terminal Köprüsü, Gazipaşa caddesindeki eski Tekel binasının ÖİB'dan satın alınarak Kültür Sanat Merkezi (Halil İnalcık) yapılması, Gökçe barajının %58 hissesine sahip, Gölcük, Karamürsel, Değirmendere ve İhsaniye Belediyelerinin hisselerinin satın alınarak Yalova Belediyesine devri, Çınarcık yolundaki arıtma tesislerinin yapılması gibi çalışmalar bugün Yalova'nın en önemli kurumlarından biri olmuştur. Binicioğlu, yol arkadaşları tarafından Yalova'da siyasi mevta yapılsa da şu bir gerçek ki; eserleri de kalıcı olmuştur.....

 

 

 

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!