Gegiç Fehmi Dinçer’in Ardından

Yalova, çınarlarını tek tek kaybediyor. Son kaybımız ise; Türk ve Yalova futboluna ünlü futbolcular yetiştiren, Esnafspor’un kurucu başkanı, antrenörü, ağabeyi kısaca Esnaf spor’un her şeyi olan Gegiç lakablı Fehmi Dinçer oldu. 1944 K.Makedonya Resne doğumlu olan ve 1960 Yılında Yalova Esnaf Spor’u kuran ve kurucu başkanı olan Fehmi Gegiç, pandemi döneminde kronik rahatsızlıklarıyla uğraşıyordu. Bugün ölüm haberini aldığımda üzüldüm. Yalova, gerçekten bir çınarını, değerini kaybetti. Tüm spor camiasının başı sağolsun. Fehmi Dinçer'le geçen yıl yaptığım söyleşiyi ayrıntılı olarak yayınlıyorum.

Fehmi Dinçer, herşeyini amatör futbola, özellikle Esnaf Spor'a adamıştı. Yalova'nın hafıza deposuydu adeta, Geçtiğıimiz yıl yaptığımız söyleşide çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Merhum Fehmi Dinçer’le Dere Mahallesi Mehmet Durmam Caddesindeki tek katlı evinin bahçesinde görüştük. Kronik rahatsızlığı da bulunan ve Koronavirüs nedeniyle aylarca evinden dışarı çıkmayan Fehmi Dinçer, söyleşimizi sosyal mesafeye uygun ve açık alanda olması halinde kabul etti. Bu nedenle evinin bahçesinde yaptığımız söyleşinin video görüntülerinde sokak ve araçların çıkardığı gürültüler de arka plana yansımış oldu.

Esnaf spor’un 60 yılını, 60 dakikalık video söyleşide anlatan Gegiç lakaplı Fehmi Dinçer, çarpıcı açıklamalarda bulunarak, Esnaf spor’un Yalovaspor’dan önce kurulduğunu, Yalovaspor kadrosunun da iskeletini oluşturduğunu, Esnaf spor’da futbol oynayanların daha sonra  Galatasaray, Beşiktaş, gibi  önemli takımlarda forma giydiğini, Esnaf spor’un sadece Yalova spor’a değil, Türk futbol hayatına önemli futbolcular kazandırdığını söyledi.

1944 Resne doğumlu olan ve Yalova Tarzanı Zekerya Pehlivan’la birlikte çocuk yaşlarda Yalova’ya gelen Gegiç lakaplı Fehmi Dinçer, 1958 yılında Yalova’da berberlik yaparken Dere mahallesinde yaşları 12-14 arası değişen mahalle çocuklarıyla birlikte Şen Spor’u kurdu.  Mahalle takımı olan Şen Spor kısa süre içinde adından söz ettirdi. Şen Spor’un formaları ve spor ayakkabıları dahi yoktu. Şen Spor’un futbolcuları sahalara beyaz atletlerle çıkıyor,  Fehmi Gegiç, berber dükkanından kazandığı parayla Şen Spor’un tüm masraflarını karşılıyordu. 1960 yılında 27 Mayıs ihtilali öncesinde, Şen Spor’un forma renginin belirlenmesi için Fehmi Dinçer bir toplantı yaparak takımda oynayan çocukların babalarının tamamının esnaf olması üzerine takımın adının artık Esnaf Spor olduğunu açıklıyordu.  1960 yılında Kurulan Esnaf spor’un 60 yıllık yolculuğunu Esnaf Spor’a 40 yıl hizmet etmiş Gegiç Lakaplı Fehmi Dinçer, sorularımı yanıtlayarak çarpıcı açıklamalarda bulunarak şöyle konuşuyor.

“1958 Yılında Mahalle Takımı Olarak Şen Spor’u Kurduk”

Yalova Küçük kasaba olduğundan insanlarının önemli bir bölümü de esnaflık yapardı. 1958 Yılında bende esnaflık yapıyordum.  Esnaf arkadaşlarımın çocuklarıyla birlikte 1958 yılında Dere Mahallesinde mahalle takımı kurduk. Takım çok şendi. O gün takıma Şen Spor adını verdik.  Zaten o yıllarda esnaf çocuklarının tek eğlencesi de futboldu.  O dönemler, yakın çevrelere gider mahalle maçları yapardık. O yıllarda,  Yalova’da, Gençlikspor,  Kayaspor, Coşkunspor, ve Gazipaşaspor bulunuyordu.

“1960 Yılında Esnaf Spor Adını Aldık”

 O yıllarda Şen spor önüne gelen tam mahalle takımlarını yeniyordu. Ancak ne formamız ne de formanın renkleri vardı. Beyaz fanila giyerek sahaya çıkıyorduk.  Beyaz faniladan oluşan formaları da ben her karşılaşma sonrasında yıkıyordum. Oynadığımız takımların hepsinin formaları ve bayrakları vardı. Ama Esnafspor’un yoktu. Bu bizim çocuklarında moralini bozuyordu.  Takıma forma ve ayakkabı almak için 1960 yılında 27 Mayıs ihtilali öncesinde birkaç arkadaşla birlikte toplandık. Şöyle bir etrafıma baktım. Hepimiz esnaftık. Top  oynayan çocukların babaları da  esnaf olması üzerine takımın adının artık Esnaf Spor olarak değiştirdik. 1960 Yılı Mayıs ayında Esnaf Spor adını alarak mahalleler arası turnuvalar düzenleyerek maçlar yapıyorduk.

“Mavi - Beyaz Formamıza Yunan Takımı Diye Karşı Çıktılar”

Artık takımın adı Esnafspor du Ancak formalarının rengi konusunda bir anlaşma sağlanamadı. Her futbolcu ve yönetici tuttukları takımların forma renklerinden birisinin olmasını isteyince tartışmalar yaşandı. Renk konusunda anlaştığımızı tek renk Maviydi.  Çünkü, şen çocuklar Yalova’nın deniz kenarında  antreman yaptıkları için hepsi birer deniz tutkunuydu O nedenle Yalova’nın da simgesi olan Denizin Mavisi formalarında mutlaka olmasını istedim.  İkinci renk konusu ise temizliğin, dostluğun  simgesi olarak beyazı tercih etmiştik.  Esnafspor, dostluk ve kardeşlik ortamından ortaya çıkmış bir takımdı. Ancak bir süre sonra Esnafspor’un varlığından rahatsız olan bazı kesimlerin ortaya attığı iddialar bize korku dolu günler yaşatmıştı. Mavi-Beyaz renklerinin Yunan bayrağını anımsattığı söylentileri  bizleri üzmeye yetmişti . Birde 1960 27 Mayıs ihtilali yeni olmuştu.  Sonraki yıllarda bu durum kabullenmeye başlandı.

“1965 Yılında Esnaf Spor Resmiyet Kazanarak Federe Kulüp Oluyor”

“Esnafspor’un 40 kişilik oyuncu kadrosundan 18 kişiyi belirleyerek düzenli olarak çalışmaya başladık. İlk yaptığım iş ise tüm oyunculara defter ve kalem alarak, futbolun kurallarını öğretmek oldu. Kuralları öğretirken disiplini de ön plana çıkarttık. Zaten esnaf çocukları olduğundan çoğu aile terbiyesi görmüş temiz çocuklardı. Esnafspor’un  adının  tescil edilerek, takım olmaktan çıkıp 1965 tarihinde dernek statüsüne girerek resmen gayrıfedere bir bir klüp yaptık. Böylelikle Yalova Kaymakamlık turnuvalarına katılmaya hak kazandık. “

“Esnaf Spor’un Yöneticileri de Oyuncuları Gibi Esnaftı”

1965 yılında Dernekler yasası çerçevesinde Esnaf Spor’un adını tescil ettirdiğimizde  Kurucu yöneticilerin arasında  benim dışımda, İdris Gülcan, Nazmi Yetişmiş, Fikret Kayer, Ekrem Ayaz, İbrahim Sevişler, Osman Özdek, Mehmet Yılmaz, Candaş Özcan, Kemali Silahtaroğlu, İshak Üstün,Ali Özer ve Turhan Tuncer bulunuyordu. Artık Esnaf Spor’un Mavi Beyaz çizgili forması, bayrağı, futbolcuların kramponları bulunuyordu.  Çocuklar günlerce mutluluktan uyuyamıyordu. Çünkü artık kurumsal bir yapı oluşmuş ve turnuvalarda seyircilerin önünde ilk kez sahaya çıkacaklardı.

Esnaf Spor Kaymakamlık Kupasına Katılıyor”

“Yalova Spor’un İstanbul Amatör ligde mücadele etmesiyle birlikte Yalova Spor’a futbolcu kazandırmak için  Kaymakamlık Kupası karşılaşmaları oynanmaya başlandı. İlk kaymakamlık turnuvasında yeni kurulan Bahçeli Gençlik’le finale kaldık.  O yıl, Bahçeli Gençlik’e  bizden 9 futbolcu gitti.  Yani kendi futbolcularımızla mücadele ettik. Buna rağmen finale kaldık. Ancak o yıl Kupayı Bahçeli aldı. Bir sonraki yıl tesadüfe bakın ki, yine Bahçeli ile finale kaldık. Finalde 4-0 yendik ve kupayı aldık. Daha sonraki yıllarda da  Yalova Kaymakamlık Kupasını defalarca namağlup şampiyonluklarla  kazandık.”

“Esnaf Spor’a, Antreman İçin Saha Verilmedi. Gemlik ve Orhangazi’de Çalıştık”

Esnaf Spor’un Yalova Kaymakamlık kupasındaki başarıların ardından hedef tahtasına konuldu. Yunan takımı suçlaması yetmedi. Bana da Makedonya’dan geldiğim için Komünist başkan dediler. Aldırış etmedik disiplinli bir şekilde mücadelemizi sürdürdük. Yalova’daki toprak sahayı kullanmamıza izin vermediler. Bunun üzerine Samanlı Köydeki sahada çalışmalara başladık. Bir gün bir baktık ki, orası da bize yasaklanmış. Haftalarca futbolcularım formdan düşmesin diye kendi imkanlarımla Orhangazi ve Gemlik sahalarına giderek burada çalıştık.  O nedenle, diğer takımların antrenmanlarını bitirmelerini bekliyor ya akşam karanlığında yada sabahın ilk ışıklarında bu sahalarda çalışma imkanı buluyorduk.

“Yalova Spor, Esnaf Spor’u Kurumsal Olarak Tanımıyordu.”

Esnaf spor’un yıldızının giderek parlaması Kaymakamlık kupalarını üst üste üstelik namağlup bir şekildekazanmasının ardından, Esnaf Spor’un futbolcularını yolda çevirerek Esnaf Spor’a bilgi verilmeden Lisans çıkardılar. Buna tepki gösterdim. Esnaf Spor kurumsal bir kulüptür iki satır yazı yazın biz sizlerin istediğiniz futbolcuları Yalovaspor’a veririz dememize rağmen Esnaf Spor’u ciddiye almadılar. Bunun bedelini de Esnaf spor olarak ödedik. Bize hiçbir yerde saha verilmediği gibi aşağıladılar. Bir süre sonra futbolcular da bunu kabul ederek Esnaf Spor’un iradesi dışında hiçbir yere gitmeyeceklerini açıkladılar. Böylelikle Esnaf Spor ciddiye alınmış oldu.

“Gegiç Adını Bana Futbolcularım Taktı”

Eskişehir Spor’un efsane ismi Abdullah Gegiç 1970’li yıllarda büyük başarılara imza atmıştı. İşte O yıllarda Esnaf Spor antremanında futbolcularım bana o gün ilk kez “ Hocam Gegiç gibi bizleri çalıştırıyorsun biraz çalışmaları hafiflet” dediler. O günden sonra lakabım Gegiç Fehmi oldu. Bundan da büyük haz aldığımı söyleyeyim. Bunu disipline çok önem verdiğim için söylemişlerdi.  Esnaf Spor’un kadrosu çok genişti. Diiğer futbolculara da fırsat vermek için, bir futbolcum bir hata yapsa, antremana geç gelse de ceza versem diye fırsat kolluyordum. O dönemlerde en küçük hatayı dahi kabul etmiyordum. O nedenle benim bu huyumu bilen futbolcular, öncelikle disipline çok fazla önem veriyordu.

“ Yalovaspor, Kupa Maçlarından Sonra Bizden 14 Futbolcu İstedi “

“Esnafspor, sadece Yalovaspor’a değil,  Türk futboluna önemli sporcular kazandırdı. Nihayetinde Kaymakamlık  Kupaları maçlarından sonra 14 Futbolcumuzu istedi. Bir başka ifadeyle Esnaf Spor, aynı zamanda Yalovaspor’un da lokomatif gücü olmuştu. Mustafa, Tevfik, Ferda,Erhan, Metin, Erdoğan, Bülent, Nejat, Alper, Vatan, Şavaş, Oflu Nurettin gibi futbolcular Yalovaspor’a verdik.  Ayrıca, Esnaf Spor’da forma giymiş olan, Tuğrul Şener Beşiktaş’a, Hidayet Öztekin Galatasaray’a, Savaş Numanoğlu Galatasaray’a,  Vatan Numanoğlu Sakarya Spor'a, Yalçın Önem,  İbrahim Özgümüş, Yalçın Solmaz,  gibi isimler ise profosyenel takımlarda yıllarca futbol oynadılar.”

İşte Fehmi Dinçer’in Anlattıkları ve Ayrıntıları

1 Yorum

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!