Gökçe Barajı ve Gerçekler
Gökçe Barajı ve Gerçekler
Gökçe Barajı ve Gerçekler
25 Eylül 2014 Perşembe 23:42:18
Yalova’da yaşanan su tartışmaları giderek siyasi tartışmalara dönüştü. Sudan tartışmalar siyasi kutuplaşmaya yönelirken, 30 yıl önce kurulan Yeşil Körfez Su Su Birliği tarihinde ilk kez, bir Belediye Meclis üyesinin üstelik bu konuda herhangi bir ihtisas görmemesine karşın Yeşil Körfez Su Birliği Başkanlığına getirildi. Her ne kadar geçmiş dönemlerde Çiftlikköy ilçesinde bulunan yazlık Aydın 4 sitesin de birkaç yıl havuz işletmeciliği yapan Ömer Nergis, havuz işletmeciliğinden yola çıkarak kendince bir tecrübe edindiğini savunup Birlik Başkanlığına aday olmasıyla birlikte, hem kendisini, hem partisini, hem de Yalova halkını zora soktu.
Koltuk Hırsı ve Yeşil Körfez Su Birliği.…
AKP’deki kişisel beklentiler ve koltuk hırsı aynı zamanda Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın da kendisini savunması açısından da haklı bir gerekçe oluştu. Bunun nedenleri ve gerekçelerine geleceğim. Ancak okurların doğru bilgilenmesi açısından bazı gerçekleri de objektif bir şekilde dile getirmek gerek. 1984 yılında Gökçe Barajının temeli atıldığı gün, benimde gazeteciliğe başladığım gündür. Cumhuriyet Gazetesine yaptığım ilk haberlerden biridir. 1984 yılında barajın yapılması için İller Bankasına yetki verilmiş, İller Bankası Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne yapım işini devretmişti. Barajın tamamlanması 1988 yılında sona ermiş ve aynı yıl su toplamaya başlamıştı Barajı teslim alan İller Bankası aynı yıl, 6 belediyeden aldığı katkı paylarıyla birlikte Böylelikle Su Birliği kurulmuştur.
Birliğin Adı Neden ve Niçin Yeşil Körfez Su Birliği Olmuştur?
Kamuoyunda dile getirilen konulardan biriside; Baraj, Yalova sınırlarında olmasına ve adı Gökçe Barajı olmasına karşın, neden Su Birliğinin adı Gökçe Barajı yada Yalova adıyla değil "Yeşil Körfez Su Birliği" olarak adlandırılması olmuştur. Birliğin isim babası dönemin Karamürsel Belediye Başkanı ve aynı zamanda Su Birliğinin ilk başkanı olan Özcan Özalgın’dır. 1989 yılında kurulan Su Birliğinin en büyük hissedarı da %36 payla Yalova Belediyesi olmuştur. O yıllarda Yalova’da Çınarcık Belediyesinin dışında başka bir belediye de olmadığından dolayı Çınarcık Belediyesi de birliğe %6 payla hissedar olmuştur. Ancak, geri kalan %58 hisse ise, Gölcük, Karamürsel, Değirmendere ve İhsaniye Belediyeleri arasında pay edilmiştir. Gökçe Barajında su alan bu belediyelerin yerleşim alanlarının Körfez de olmasından, hisselerinin de fazla olmasından dolayı Su Birliğinin adı özellikle Kocaeli'ne atıfta bulunarak Yeşil Körfez Su Birliği olmuştur.
Yeşil Körfez Su Birliğini Kuruluşundan Buyana Belediye Başkanları Yönetmiştir....
Yeşil Körfez Su Birliği Başkanlıkları yıllarca baraja ortak 6 Belediye Başkanının dönüşümlü olarak yürüttüğü bir birliktir. Ta ki, Ak Partiden 2004 yılında Yalova Belediye Başkanı seçilen Barbaros Binicioğlu’nun Birlik başkanı olduğu dönem baraja ortak olan ve %58 hissesi olan Kocaeli belediyelerin hisselerini satın almasına kadar, 2004 yılına kadar Barajın yönetiminde ortak belediye başkanları söz sahibi olmuştur. 1989 yılında Yeşil Körfez Su Birliğinin Başkanlığını DYP'li Karamürsel Belediye Başkanı Özcan Özalgın yapmıştır.1994 yılında ise RP'li Gölcük Belediye Başkanı İsmail Barış,1999 Yılında ANAP'lı Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, 2004 Yılında AKP'li Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu, 2009 Yılında ise DP'den AKP'ye geçen Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve 2014 yılında ise Havuz İşletmecisi AKP'li Belediye Meclis Üyesi Ömer Nergis…,
Havuz İşletmeciliğinden Yeşil Körfez Su Birliği Başkanlığına…
Yukarıda izah ettiğim gibi, Yalova’da yaklaşık 230 bin kişinin su ihtiyacını karşılayan Yeşil Körfez Su Birliği Başkanlığını yapanlar, toplumsal sorumluluğu Belediye Meclis Üyesinden daha fazla olan ve aynı zamanda kurumsal anlamda temsil yetkisi olan belediye başkanları olmuştur. Yalova’da ise Yeşil Körfez Su Birliği Yönetimini temsilen 7 AKP, 3 CHP olmak üzere 10 üyeden oluşmakta. Ancak, Başkanlık seçiminde sadece 7 AKP'li üyenin katılımı ve oy kullanmasıyla belirlenmiştir. Üstelik bu 7 kişiden 3 kişinin Birlik Başkanlığına aday olmasıyla gerçekleşmiştir..Yalova Belediye Meclisinde sayısal çoğunluğu elinde tutan AKP’li Belediye Meclis Üyesi Yeşil Körfez Su Birliği Başkanlık seçimlerini kendi aralarında yapmıştır. Üstelik 7 üye arasından 3 Başkan Adayı çıkmış, Adaylar kendilerine oy verdiğinden 3 oy alan Ömer Nergis böylelikle Yeşil Körfez Su Birliği Başkanlığına seçilmiştir.
Yalova'nın İçme suyu Alt Yapısını CHP'liler Yaptı. Barajı hep Sağ Partiler Yönetti....
Yalova'nın içme suyu ve kanalizasyon alt yapı çalışmalarını kapsamlı olarak ilk yapan 1973 yılında Yalova Belediye başkanı seçilen Mehmet Durmam gerçekleştirmiştir. 25 yıl sonra ise 1989 yılında SHP'den Belediye Başkanı seçilen Cengiz Koçal yapmış ve günümüzde ise halen bu alt yapı kullanılmaktadır. 1999 Depreminde Yalova'nın yer altındaki içme suyu hattı toprağın kaymasıyla birlikte büyük hasar görmüş ve bu gerçeği gören Dünya Bankası 1999 depreminde Yalova'nın yeniden yapılanması ve alt yapısının değiştirilmesi amacıyla 30 Milyon Dolar yardım yapılmıştır. Ancak buna rağmen Dönemin Belediye başkanı ve iki dönem (10 yıl ) Belediye ve Yeşil Körfez Su Birliği Başkanlığını yapan Yakup Koçal, yol yapmaya özen göstermiş, yol altına ise gereken yatırım yapılmamıştır.
Gerçek Sorumlular Yalova'nın Yoksul Üreticisine Fatura Kesmesinler...
Bugün, Gökçe B arajından Yalova'ya her gün verilen 52 Bin Metre küpün suyun,35 bin metre küpü işte yıllardır yapılmayan ve depremde hasar gören su borularından kayıp kaçak olarak Y alova'ya ulaşmadan toprağa gitmektedir. Yalova'da kayıp kaçak sorumlusu tarımsal amaçlı su kullanan Yalova'nın üreticileri değil, Yalova'da yıllardır iktidar olan ve imkanlar olmasına karşın İçme suyu isale hattını yenilemeyen yöneticilerdir.
El İnsaf, Biraz Vicdan....
Görüldüğü gibi, son 30 yıl içersin de Yeşil Körfez Su Birliği Başkanlığını yapanlar, sürekli sağ partilerden seçilen belediye başkanları olmuştur. Buna karşın Yalova'nın içme suyunun alt yapısına yatırım yapanlar ise sol partilerin belediye başkanları olmuştur. Hal böyleyken, henüz Yalova'da Belediye Başkanı seçildikten birkaç ay sonra Yalova'da yaşanan susuzluğun faturasını CHP'den Belediye Başkanı seçilen Vefa Salman'a kesmek, vicdansızlık değil midir? Üstelik, Vefa Salman üzerinden" İşte CHP zihniyeti" diyerek kara propaganda yaparak Yalova kamuoyunda gerçek dışı bir algı yaratma çabaları da ne siyasi etik açısından ne de siyasi ahlak açısından da doğru bir yaklaşım değildir....
Bugünün Yeşil Körfez Su Birliği Su Yönetim Krizinin Tek Sorumlusu….
Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın Yeşil Körfez Su Birliği Başkanlığına seçilemeyişini, Yalova’yı susuz bırakmasını beceriksizlik olarak niteleyen AKP’lilerin bu söylemleri de gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü, YKSB seçimi, AKP İl Başkanı Öztabak'ın sorumluluğunda ve Grup başkanlığında gerçekleşmiştir. Bugün, Yeşil Körfez Su Birliğinde yaşanan yönetim krizinin tek sorumlusu AKP’nin Yalova Belediye Meclisinin Grup Başkanı ve aynı zamanda AKP il Başkanı olan Yusuf Ziya Öztabak’tır.
Çünkü; Kendi Belediye Meclis Üyelerini AKP'ye karşı itibarsızlaştırarak güvenmeyen ancak, AKP İl Başkanının söylediği her söze, o’nun imza attığı her yere kendisinin de imza atacağını bir kaç kez dile getiren, CHP’nin Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın çok güven duyduğu AKP İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, krizi bugünlere taşımakta baş sorumludur.!!!
0 Yorum