Hacı Saffet Çam’ın Kemikleri Sızlarken…
Ylaova
Yalova’nın isimsiz halk kahramanlarının bir sıralaması yapılsa; Merhum Hacı Saffet Çam ilk sıralarda yerini alır. 1969 yılında yaşamını yitiren Yalova’nın yetiştirdiği Hayırsever insanlardan birisi olan Saffet Çam, bugün Yalova’da yaptığı kalıcı eserler ve burs verdiği yüzlerce gencin iyi yetişmesinde imzası vardır. Yaklaşık bir haftadır Saffet Çam’ın yaşamını, arkadaşlarını ve yaptığı çalışmaları incelerken, karşılaştığım olaylar beni Gazetecilik dürtüsüyle bambaşka bir ortama sürükledi. Yaptığım inceleme ve araştırmalarda Safet Çam’ın Yalova sevdasına ve insan sevgisiyle dolu olan yüreğine bir kez daha hayran kaldım. Ancak, karşılaştığım ve yaşadığım olaylar ise Hacı Safet Çam’ın kemiklerini sızlatır cinsinden….
Hacı Saffet Çam “Saffet Çam Vakfı"nı Hangi Amaçla Neden Kurdu?
1903 yılında doğan ve 1969 yılında yaşamını yitiren Safet Çam, 66 yıllık yaşamında ailesinden kalan ve bu süre içinde Yalova’da elde ettiği tüm mal varlıklarını 1956 yılında kurduğu Saffet Çam Vakfına bağışlamıştı. Çocukları olmadığından dolayı, eşiyle birlikte mütevazı bir yaşam sürdüren Safet Çam, o yıllarda Yalova’nın en varlıklı ailelerinden birisiydi. İlk etapta Fevzi Çakmak Mahallesinde Saffet Çam Cami ve 1963 yılında Saffet Çam İlköğretim Okulunun bulunduğu arsaları bağışlayarak Okul ve Camii inşaatına katkılarda bulundu.. Sağlığında Vakfa ait taşınmazların yönetiminden de çekilerek Vakıf Senedine Vakfın Yönetimini teşkil edecek kişileri de tek tek tespit etmişti. Buna göre Vakfın Başkanı Yalova Belediye Başkanı, Mütevelli Heyet ise, Yalova Milli Eğitim Müdürü, Yalova Müftülüğü, Camii ve Okulun bulunduğu Mahalle olan Fevzi Çakmak Mahalle Muhtarlığı ve Vakfa ait gelirlerin yatırıldığı Vakıflar Bankası Yalova Şube Müdürü…
Merhum Saffet Çam Vakfa Ne Vasiyet Etmişti ?
Merhum Hacı Saffet Çam, Vakıf Mütevelli Heyetinden öncelikli olarak, Vakfın taşınmazların iyi değerlendirilerek Vakfa kalıcı gelir sağlanmasını, elde edilen gelirle dar gelirli yetenekli çocuklara burs verilerek öğretimlerinin sağlanması istemişti. Birde bu gelirin %5’nin, Saffet Çam Camii’nin bakım ve onarımının düzenli olarak yapılmasını, hatta bu Camide görev yapan İmam ve Müezzin’e maaşının dışında buradan elde edilen gelirden ek bir ödeme yapılmasını istemişti. Vakfın kurulduğu 1956 yılından günümüze atamalar ve seçimler yapıldıkça Vakfın yönetimi değişmekteydi. Saffet Çam’ın 1969 yılında vefatından sonra ise Safet Çam Vakfında öğrencilere burs yardımının kesildiği ve uzun bir süre verilmediği görülüyor. Saffet Çam Vakfının en büyük gelirleri ise işyerleri, daireler ve arsalarıydı
1970’ten Günümüzü Saffet Çam Vakfı…
Saffet Çam’ın ölümünden sonra Vakfın, öğrencilere burs vermediği zar zor ayakta kaldığı görülüyor.1984 yılında Belediye Başkanı seçildikten sonra Vakfın Başkanı olan dönemin Belediye Başkanı Cengiz Koçal, Vakfa el atıyor ve mütevelli heyeti düzenli olarak toplantıya davet ederek,10 yıl boyunca kesintisiz tüm toplantılara Başkanlık etmeye başlayınca Vakfın kaderi de 1984 yılından itibaren değişiyordu. Merhum Saffet Çam’la daha önce de diyalogu olan ve vasiyetlerini bizzat kendisinden dinleyen Cengiz Koçal, Vakfı sürekli getir getirici hale getirip, arsalarını hisse karşılığında değerlendirerek Vakfa, İşyeri ve Daire kazandırıyor. Buradan elde edilen gelirlerle bu dönemler içersinde onlarca öğrenciye burs verilmeye başlanıyor. Ancak, 1994’den sonraki yıllarda, Vakıf yeniden zor duruma düşerek öğrencilere burs yardımını kesiyor..
Amacına Uygun Yönetilmeyen Vakıf Mahkemelik Oluyor….
2007 Yılında ise Vakıflar Genel Müdürlüğünden gelen Müfettişler yaptıkları çalışmalar sonrasında Saffet Çam Vakfı, arsalarının, işyerlerinin ve dairelerinin amacına uygun kullanılmadığı, kiracıların düşük bir meblağla oturduğunu tesbit ederek bu konu mahkemelik oluyor. Mahkeme, günün koşullarına uygun tüm kiracılara tebligat göndererek 2007 yılından itibaren mahkemenin belirlediği ücret üzerinden her yıl enflasyon oranında ödeme yapılmasına karar verilerek Vakıf yeniden gelir elde etmeye başlıyor. Mahkeme kararı sonrasında Vakıf taşınmazların aylık kira bedelleri güncellendiğinden ve kira bedelleri yükseltildiğinden Saffet Çam Vakfının kasasında 2008 yılından itibaren önemli bir meblağ birikiyor . Kira bedelleri bu tarihten itibaren emsal rayiç bedeline getiriliyor..
Saffet Çam Vakfı Kasasındaki Para…
Vakıf Yönetim Kurul Üyesi Yalova İl Müftüsü Muhittin Sarıkaya ve Vakıf görevlisiyle yaptığım görüşme, araştırmalarım sonucunda çarpıcı sonuçlara ulaşıyorum. Konuşulanlar, iddialar yürek burkuyor. Mahkeme kararı sonrasında kira bedellerinin yükselmesiyle Vakfın kasasına yüklü miktarda Para girmeye başladığını ancak bu paranın kısa süre içinde biteceği vurgulanıyor. Çünkü, Her ay 13 bin lira kira geliri olan Vakfın, aylık gideri ise 25 bin lira Vakıf bugünlerde her ay, gelirinin iki katı oranında zarar ediyor.
Vakıf, Nasıl Her Ay Zarar Ediyor ?
Vakıf görevlisi 2009 yılı itibariyle Vakfın hesabında mahkeme kararıyla yüklü bir meblağ biriktiğini, 2011 yılı itibariyle Vakıf hesabında 150 Bin TL kaldığını, Vakfın gelirinin aylık 13 Bin TL, Aylık giderinin ise sadece burs ücretinin 23 bin lira olduğunu söylüyor. 2009 Yılından itibaren Saffet Çam Vakfı Başkanı Yakup Koçal ve Vakıf Mütevelli Heyet aldığı kararla Vakıf olarak öğrencilere burs vermeye başlanmış. Öğrencilerin sayısı 150’ye çıkartılırken her öğrenciye de burs ücreti 150TL’ye çıkartılmış. Vakfın kasasındaki mevcut paranın ise 150 bin Türk lirası olduğu belirtilirken, Vakıf görevlisi de her ay 13 Bin Türk lirası zarar eden Vakfın, bu parasının da yakın bir zamanda tükeneceğini vurguluyor. Peki para biterse burslar kesilecek mi? sorusuna ise ilginç bir yanıt geliyor.” Vakfın, Rüstempaşa Mahallesinde 180 Metrekareden 4 ayrı parseli var. Toplam 720 metrekare, Burası otopark yapımı için Belediye tarafından yaklaşık 200 Bin liraya kamulaştırıldı….” Peki Vakıf, neden Otoparka hissedar olup buradan kalıcı bir gelir elde etmedi? diye sorduğumda Vakıf görevlisi “ Valla ben bilmem orasını. Vakıf Başkanı da, Vakıf arsasını kamulaştıranda Yakup Koçal, büyüklerimiz bunu daha iyi bilir” diyor…
İşte Saffet Çam Vakfının 2011 Mal Varlığı…
Vakfın kuruluş tarihi olan 1956 yılındaki Vakıf senedini görmek istediğimde, Vakıf Yöneticisi Yönetim kurulunun izni olmadığından bunu göremeyeceğimi, Ancak, Vakıflar Bölge Müdürlüğünden bunun öğrenebileceğini söylüyor. Ancak 2011 Yılı Aralık ayı itibariyle Vakıf taşınmazların bilgisine ulaşıyoruz. Vakfın mal varlığı şöyle: Saffet Çam İlköğretim okulu önündeki işyerleri, Arabacılar Sokak, Yalı Caddesi, İsmet Acar Caddesi üzerinde toplam 14 İşyeri ve 10 Daire ve Rüstempaşa Mahallesi Kartal Sokak’ta kamulaştırılma kararı bulunan 720 Metrekare arsa…
Rahmetli Saffet Çam’ın Kemikleri Sızlıyor…
Saffet Çam Vakfında en uzun süreyle (10 Yıl) Başkanlık yapmış olan Cengiz Koçal’a, Vakfın Kuruluş senedindeki taşınmazların listesini sorduğumda, benim yazdıklarımın dışında, Yalova Üniversitesinin bulunduğu Bölgedeki yaklaşık 5 dönümlük arsanın olduğunu iddia ediyor. Ancak, 2011 Mal Varlığında Vakıf taşınmazları arasında böyle bir bilgi bulunmuyor. Şimdi merak ediyor ve soruyorum Varsa bu arsa ne oldu ?
Sonuç Olarak; Bir süredir Yalova’nın isimsiz halk kahramanlarını kaleme alarak sizlerle paylaşıyordum. Gönlü bu kadar zengin, Yüreği bu kadar insan sevgisiyle dolu bu isimsiz halk kahramanı merhum Hacı Saffet Çam’ın yaşamını, insan ilişkilerini söz bir başka yazıda sizlerle paylaşacağım. Sahipsiz kalan, unutulan bu değerli insanın varlığını yaşatabilmek adına, (Vakıf’tan umudumu kestiğimden) Saffet Çam İlköğretim Okulu Müdürlüğü, Okul bünyesinde bu değerli insanın bir büstünü yapabilir mi ?
Merhum Büyüğümüz Hacı Saffet Çam’ı araştırdıkça, onda insan sevgisini, dürüstlüğü gördüm. Son olarak, bakımsız kalan Mezarlığını ziyaret ettiğimde, onu bir kez daha rahmetle anarken, kemiklerinin sızladığına tanık oldum…
0 Yorum