Horoz Mehmet’in Ardından…

Horoz Mehmet’in Ardından…

1 Haziran 2019 Cumartesi 19:40:30

Yalova; çınarlarını tek tek kaybederken, aslında kendi geçmişini de yitiriyor. İşte Yalova’da son olarak yitirdiğimiz isimlerden birisi de Horoz Mehmet  lakaplı Yalovaspor kurucu futbolcularından Yalovaspor’un unutulmaz santrafor ve takım Kaptanı,  Kayaspor’lu  Mehmet Şahinoğlu’dur.  Geçtiğimiz hafta Horoz Mehmet’i , 74 yaşında toprağa verdik. Son yıllarınını Paşakent Kalıcı konutlarında sıkıntı ve yalnızlık çekerek yaşadı.  Çoğu kimse o yaşarken yaşadığını dahi hatırlamadı.

Futbola 1958 yılında Yalovaspor’un kurucusu Kayaspor’da başlayan, daha sonra da uzun yıllar Yalovaspor’da santrafor olarak takım kaptanlığını yapan Horoz Mehmet (Mehmet Şahinoğlu) ile yıllar önce yaptığım söyleşide de olduğu gibi, son dönemlerde de çektiği sıkıntıyı da dile getiriyordu. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra rahatsızlanan ve daha sonrasında da kalp krizi geçirerek uzun süre yoğun bakımda kalan Horoz Mehmet, sessiz sedasız  15 Mayıs 2019’da aramızdan ayrıldı.

1945 yılında Yalova’da doğan,  Mehmet Şahinoğlu, 1958 yılında henüz  13 yaşındayken Kayaspor’un genç takımında futbola başladı. 1960 yılında Kayaspor’un kadrosuna girdi. 1963 yılında Kayaspor-Gençlikspor birleşmesiyle kurulan Yalovaspor’da  futbol oynamaya başladı. 1966-1967 yılında İnegöl İdmanyurduna transfer oldu. Aynı sezon tekrar Yalovaspor’a dönerek 15 yıl boyunca Yalovaspor’un santraforu ve Kaptanlığı yaptı. Boş zamanlarında babasıyla birlikte Karamürsel ABD üssünde antikacı dükkânını çalışırdı. 2006 yılında emekli oldu. Evli ve 3 çocuk babasıydı.

Yalovaspor’un kurucu futbolcularından olan (Horoz)Mehmet Şahinoğlu ile yaptığım söyleşi de, 1960’lı yılların Yalovasını ve Yalovaspor’unu anlatmıştı. Yalova Kaymakamı Şellaki’den, Yalova’nın Çınarları olan Kemal Aslan'dan Sütçü Alitaş Albayrak'a, Hasan Bora’dan, Gavur Ali'ye,,Kamil Can'dan,  İsmet Acar'a, İsmail Toker'den, Nusret Sungur’a, Kaymakam Şellaki'den, Rahmi Üstel'e kadar  Yalova'nın eski esnafları ve bir çok eski arkadaşını anlatırken, gözyaşlarına boğuluyordu.  Horoz Mehmet “ Nerde o eski Yalova’m Yalovaspor’um., eski dostlarım. Şimdi çok hasretim o günlere.. Ne zaman eskiyi ansam içim titrer” diyordu...

Horoz Mehmet’in Unutamadığı Karşılaşma…

Yalova’nın eski mekanlarını ve sokaklarını anlatan Horoz Mehmet “ Yalova çok değişti. Artık bu kentte kendimi çok yabancı hissediyorum. Dostluklar, arkadaşlıklar yok olmuş, Yalova çok değişmiş” diyor ve Yalovaspor’un 1971 yılında şampiyonluğa giden maçta Yalovaspor’un 2-0 mağlup durumdayken Yalovaspor’u nasıl kurtardığını şöyle anlatıyordu: “ Çamurlu bir sahada oynuyorduk. Yalovaspor 2-0 mağlup durumdaydı. İkinci yarıda ceza sahasında hakemi aldatarak kendimi yere attım. Kazandığımız penaltıyı da gole çevirdim. Sonra bir gol daha attım. Maçın sonlarında bir gol daha atınca Yalovaspor, maçı 3-2 deplasmanda kazanıp, sonraki maçta da finale kalıp o yıl İstanbul Amatör ligde şampiyon olduk. Bu maçı asla unutamam”

Horoz Mehmet ve Amerikalılar...

Yalova’da ABDli askerlerin sayısı o yıllarda çok fazlaydı. O zamanlar Karamürsel Üssünde görev yapanlar Yalova’da otururdu. Horoz Mehmet'te o zamanlar Babasıyla birlikte Karamürsel Amerikan Üssünde çalışırdı.  ABD üssünün içinde bir Antika dükkanları vardı  Amerikalılar o yıllarda  eski eşyaya çok ilgi gösterirlerdi .Horoz Mehmet, hem futbol oynar hemde babasının dükkanında Antika işiyle ilgilenirken o dönemi şöyle anlatıyordu." Yalova O yıllarda Ülke çapında tanınırdı. ABD’li askerler o yıllarda Yalova’nın gelişimine çok önemli katkılar sağlardı. Zengindi herkes Amerikalı askerlerin sayesinde. Bütün Alışverişlerini Yalova’dan yaparlardı. Lokantalar, eğlence yerleri, işyerleri çok iyi para kazanırdı. Yalova’da o yıllarda evler yapılmaya başlandı. Bahçeli ve Villa tipi evlerin sayısı arttı. Eğlence ve sosyal yaşam çok iyiydi o zaman Yalovalıların yaşam kalitesi de çok yüksekti. Kaymakamlık kupası maçları Yalova’nın çok önemli turnuvasıydı."

Peki Kaymakamlık Kupası Karşılaşmaları Nasıl Geçerdi ?

"Kaymakamlık Kupası maçları oynandığında, işyerleri kapanır, maçları binlerce kişi izlerdi. Çok çekişmeli geçerdi. Acarspor, Coşkunspor, Gaziosmanpaşa, Esnafspor, Bahçeli Gençlik gibi çok iyi takımlar vardı. Bizler o yıllarda maç yaptıktan sonra hemen top sahasının yanındaki dereye gider orada yıkanırdık.Yalova dereleri o kadar temiz akardı kı, yıkandığımız yerde dere suyu içerdik. Kaymakamlık kupası maçları Yalova’nın çok önemli turnuvasıydı.Tüm maçlarımıza o dönemin Yalova Kaymakamı  Şellaki gelirdi.. Çok iyi bilgili, görgülü, Yalova’ya katkı sağlamış bir kaymakamdı. Yıllarca görev yaptı ama bir kez olsun makam aracına bindiğini görmedim. Hep Yalova halkının içindeydi. Bizlerle oturup yemek yer, içerdi. Heybetliydi. Her zaman ister görevde ister dışarıda hep papyon takardı. Yalovaspor’a da çok yardım yapardı. Yalovalıların isimlerini tek tek bilir, ismiyle hitap ederdi. Böyle bir Kaymakam ben hiç görmedim""

Bize Eski Yalova’yı ve Dostlarınızı Anlatır Mısınız ? "

"Hangisini anlatayım. Yalova’da vapurun düdük sesi kaybolunca her şey değişti. Sonradan gelenler Vapur sesinden bile rahatsız oldular. Vapur Yalova için çok önemliydi. Bizim Evimiz İskeleden çok uzaktı ama ben yol kenarına çıktığımda vapur Sesini duyduğumda saatin kaç olduğunu anlardım.  Vapur sesi ve Ezan sesi bizler için çok önemliydi.B unlardan nasıl rahatsızlık duyarlar anlayamıyorum. Birde Akasya ve Bekir’in Gazinoları vardı. Çok önemliydi buraları Yalova için. Buraları her gece dolardı. Yalova insanı para kazandığı için de eğlenmesini çok iyi bilirdi. Gündüzleri buralardan denize girer, akşamları da buralarda eğlenirdik. Ayrıca yazlık sitelerde çok önemliydi. Yalova’yı zenginleştiren  Zafer Sitesi ile Engin Sitesi olmuştur. Batısında Zafer sitesi, doğusunda Engin sitesi olunca merkez o zaman çok gelişti. O yıllarda Bodrum yokken, Yalova ve Çınarcık Vardı"

İşte Horoz Mehmet'in Yalova İçin Anlattıkları...

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!