Kent Konseyi Seçimleri...

Yalova Kent Konseyi Genel Kurulu 26 Eylül'de gerçekleşecek. Yasa gereği Kent Konseyleri genel kurulları Belediye başkanlık seçimlerinden sonra 3 ay içinde karar alınarak yapılıyor. Bunun nedeni ise Belediye yönetimi ve Kent Konseyinin uyum içinde çalışabilmenin önünün açılmasıdır. Bugüne kadar yapılmış tüm il ve ilçelerdeki Kent Konseyleri seçimleri o bölgenin Belediye Başkanının desteğini almış başkanların seçildiğine tanık oluyoruz. Ki, bunun örneklerini de Yalova’da yaşadık. Açıkça yazmak gerekirse; belediye başkanının onayını almayan bir Kent Konseyi, Kanarya Sevenler Derneğinden hiç bir farkı olmaz.  Çünkü, 5393 Sayılı Belediye Kanununun 76. Maddesi’ne dayanarak faaliyet gösteren Kent Konseylerinin tüzel kişilikleri olmadığı için bütçeleri de yoktur. Çalışmalarını belediye desteğiyle yürütür.

Kandemir Yeniden Aday...

Yalova Kent Konseyinin seçimlerine 50 gün kala başkan adayları da ortaya çıkmaya başladı. Yalova Kent Konseyi Başkanı, Süleymanbey Mahallesi Muhtarı, Yalova Muhtarlar Derneği Başkanı, Marmara Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Başkan Yardımcısı, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Yönetim Kurul Üyesi Mustafa Kandemir yeniden Kent Konseyi Başkanlığına aday oldu.

Aliço Adaylığını Açıkladı...

Yalova’nın sevilen ses sanatçısı ve TV programcısı Ali Çolakoğlu namı değer Aliço’da aday olduğunu açıkladı. Yalova Müzisyenleri ve Sahne Sanatçıları Derneğini temsilen Kent Konseyi delegesi olan Aliço’nun adaylığını açıklaması aynı zamanda bir STK kuruluşu olan Kent Konseyi için olumlu bir girişim oldu. Çünkü, Kent Konseylerin başkanları siyasi otoriteden ve iktidardan bağımsız sivil insiyatifi temsil edenlerden biri olması halinde bir anlam kazanmaktadır.

Kent Konseyleri Birer STK’dır...

Bilindiği gibi Belediye kanunu, kent konseyini sivil bir platform olarak öngörmüştür. Ona bir tüzel kişilik vermemiş, özel bir bütçe tahsis etmemiştir.  Kent Konseyinin herhangi bir yaptırımı yoktur. Sadece tavsiye niteliğinde karar alır bu tavsiyesini belediye meclisine sunar. Ancak kanun, Kent Konseyinin faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli ayni ve mali destekleri belediyelerin yapmasını emretmiştir. Bu nedenle belediyeler bütçelerini yaparken, Kent Konseyi faaliyetlerini destekleyecek gider kalemlerini de bütçeye koyarlar. Kent Konseylerinin ana hedefi, sivil seçilmiş ve atanmışların ötesinde sivil inisiyatifin kent yönetimine katkısını sağlamaktır. Bunu gerçekleştirecek kişi ise, mutlak partiler üstü, sivil insiyatif temsilcisi olması gerekmektedir.

Mustafa Kandemir Adaylıktan Çekilmeli...

Mustafa Kandemir, bugüne kadar başarılı bir Kent Konseyi başkanlığını yapmıştır. Kendiside çocukluk arkadaşımdır. Bu yazımdan dolayı bana kızacağını da öngörmediğim gibi bu eleştiriyi olgunlukla karşılayacak yapıdadır. Çünkü; bir STK kuruluşu olan Kent Konseyinin başında bir kamu görevlisinin olması doğru bir strateji değildir. Örnek vermek gerekirse; Kent Konseyleri öncelikli olarak kent suçlarına karşı tavır alan bir oluşumdur. Orman, kıyı sahil, imar talanı birer kent suçudur. Bunu ilk  dillendirecek olan da Kent Konseyi başkanıdır. Aynı zamanda bir kamu görevlisi olan Kent Konseyi Başkanı iktidara karşı nasıl sesini yükseltebilecektir?

Ali Çolakoğlu’na Bir Fırsat Tanınmalı...

Ali Çolakoğlu (Aliço) Yalova Kent Konseyi Başkanlığı için adaylığını açıkladı. Uzun yıllar Yalova Belediyesinde Kültür-Sanat biriminde görev yapan, ayrıca Protokol müdürlüğü görevlerini yürüten, TV programcılığın yanısıra ses sanatçılığında zirveye ulaşan Yalova Müzisyenleri ve Sahne Sanatçıları Derneği temsilcisi Aliço, bugüne kadar  yardımseverliği ve partiler üstü aldığı tutumla gönüllerde yer buldu. Hırslı ve mücadeleci yapısıyla kanseri de yenerek yeniden hayata tutunan Aliço, bugüne kadar ne yaptıysa hep en iyisini yapmayı başardı. Kent Konseyi Başkanlığını da çok iyi yapacağını düşünüyorum. Kendisine şimdiden başarılar dilerim.

Muhtarların 15, Belediyenin 1 Oy Hakkı Var..

İşin en ilginç yanı da burası: Yalova Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Yalova Kent Konseyi seçimlerinde 210 delege bulunuyor. Ancak Yalova belediyesi adına sadece 1 kişinin oy hakkı bulunuyor. Yalova Üniversitesininde sadece bir oy hakkı var. Ama Muhtarlar ve Yalova Muhtarlar Derneğinin 15 oy hakkı bulunuyor.  Yalova Kent Konseyi genel kurulunda Kent Konseyince kurulan meclislerin başkanları ve çalışma gruplarının temsilcilerinin de oy kullanma hakkı bulunuyor. Ayrıca Kent Konseyinin yürütme ve denetleme kurulu da doğal delege olduğundan oy kullanma hakkına sahiptirler. Elbet delege listesindeki bu tabloya bakıldığında adil bir genel kurul olacağından söz etmek pek mümkün görünmemektedir. Bilindiği gibi son Kent Konseyi seçimlerinde 170 delege oy kullanmıştı.

Kent Konseylerinde Kim Nasıl Temsil Ediliyor...

Yalova Kent Konseyi Genel kurulunda Vali tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlardan 10 delege, İl Teşkilatını kurmuş olan siyasi partilerden, Yalova İl Özel İdareden, Yalova Belediyesinden, Yalova Üniversitesinden, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından, vakıflardan, sendikalardan, derneklerden, hemşehri dernekleri,  baro ve akademik meslek odalarından 1’er delegelerin oy kullanma hakkı bulunuyor. Ancak son genel kuruldan buyana delege sayısının arttığı öne sürülüyor. Çünkü, Yalova’da faaliyet gösteren her dernek Kent Konseyine delege gönderemiyor. Derneğin faaliyetine bakılarak  dernekten bir temsilcinin olup olmayacağına mevcut Kent Konseyi yönetimi buna karar veriyor.  Herhangi bir dernek bir temsilcisini Yönetim Kurul kararıyla birlikte Kent Konseyine başvurarak talep ediyor. Bu talep, Kent Konseyinin inceleme ve araştırmaları sonrasında uygun bulunursa söz konusu derneğe bir delege tahsis ediliyor.

Kent Konseyinin Görevleri....

Kent Konseyleri, yerelde demokratik katılımın sağlanması, kentsel bilincin geliştirilmesi, kentin temel sorunların çözülmesinde ortak aklın oluşturulması, hemşeri ve kentli haklarının geliştirilmesi, kent kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasına katkı sağlaması, kentin hem sorunlarını çözmede hem de gelecek ile ilgili stratejik planların yapılmasında kentte ortak aklın oluşmasına yardımcı olmak amacıyla kurulmuş gönüllülük esasına dayanan yerel meclislerdir. Bir başka ifadeyle; Kent Konseyi tüzüğü bize diyor ki öncelikle  Yalovalılık ve kent bilincini geliştireceksiniz, özümleteceksiniz.

Belediye Yönetimi ve Kent Konseyleri...

Bugüne kadar yapılmış tüm il ve ilçelerdeki Kent Konseyleri seçimleri o bölgenin Belediye Başkanının desteğini almış başkanların seçildiğine tanık oluyoruz. Ki, bunun örneklerini de Yalova’da yaşadık. Çünkü, Kent Konseyinin varlık nedeni gerçekte belediyelerdir. Kent Konseyleri belediyelere bağlı bir kuruluş olduğundan ve tüzel kişilik olmadığı gibi bütçesi de yoktur. Kent Konseyleri Belediye Başkanının insiyatifi ve olanaklarıyla bugüne kadar gelmiştir.  Belediyeler Kent Konseyine yer tahsis ettiği gibi, personel istihdamı da yaparken ödenek tahsis eder.  Açıkça  yazmak gerekirse; belediye başkanının onayını almayan bir Kent Konseyi, Kanarya Sevenler Derneğinden hiç bir farkı olmaz.  

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!