Küçük Yalova'nın Büyük İnsanları....
Bu köşe yazımda sizleri bir zamanların düşler kasabası olan Yalova’ya götüreceğim. Yalova’nın kurtuluşunun 101. Yılını kutladığımız bugünlerde bundan tam 30 yıl önce 1992 Yılında gerçekleşen Yalova’nın Düşman İşgalinin 71. Yılında Yalova’nın Kurtuluş Şenliklerine götüreceğim.
Bu köşe yazımda sizleri bir zamanların düşler kasabası olan Yalova’ya götüreceğim. Yalova’nın kurtuluşunun 101. Yılını kutladığımız bugünlerde bundan tam 30 yıl önce 1992 Yılında gerçekleşen Yalova’nın Düşman İşgalinin 71. Yılında Yalova’nın Kurtuluş Şenliklerine götüreceğim. Götürmekle de kalmayıp o yılları bizzat izleyerek de göreceksiniz. İşte o yıllarda, şehir eşkıyaları sokaklarda nara atmaya cesaret edemezdi. Yalova küçük bir kasaba olsa da, kent kültürüyle yoğrulmuştu insanlarımız. Yalova’nın cadde ve parklarının arsızca işgal edilmediği, Yalova’nın küçük, ama insanlarının her zaman büyük olduğu Yalova’ya gideceğiz bu köşe yazımda..
19 Temmuz 1992’nin Yalovası..
Tarih 19 Temmuz 1992: Yalova’nın son Kaymakamı Yaşar Yaycı, dönemin Belediye Başkanı Cengiz Koçal ve o dönemin siyasi partilerin ilçe başkanları, ilçe protokolü Yalovalılar bir Temmuz sıcağında Yazar Aziz Nesin, Demirtaş Ceyhun, Hasan Kıyafet, söyleşi ve imza günü için geldiği Yalova’da çiçeklerle karşılanıyor. Yalovalılar, Badgodesberg parkında yazarlarla görüşmek için uzun kuyruklar oluşturmuşlar.
Aziz Nesin 1 Gün İçin Geldiği Yalova’da 3 Gün Kalıyor...
Badgodesberg Parkının arsızca işgal edilmediği dönemlerde her iki tarafında onlarca kitap standları açılmış. Resim, heykel, fotoğraf, seramik sergilerinde dönemin ünlü sanatçıları da Yalovalılarla buluşuyor. Yalovalılar, Aziz Nesin’den imza almak için uzun kuyruklar oluşturuyor. Yalova’ya bir gün için gelen Aziz Nesin yoğun ilgi üzerine 3 gün Yalova’da kalıyor. İmza alamayanlar Aziz Nesin’i görmek için konakladığı Harb-İş Sendikası tesislerinde bile uzun kuyruklar oluşturuyor.
Yalova’nın Kültür Ve Sanatla Buluştuğu Yıllar..
1992 Yılında Yalova’nın Kurtuluş Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleşen Yalova Kültür Sanat Festivalinin açılışını gerçekleştiren Merhum Belediye Başkanı Cengiz Koçal, Cumhuriyete yönelik kaygılarını dile getirirken, şenliğin sunumu ise dönemin Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Şükrü Kaya Dalkılıç gerçekleştiriyor. Şenliğin açılış konuşmasına Yalova’nın son Kaymakamı Yaşar Yaycı, dönemin siyasi partilerin ilçe başkanları, ilçe protokolü, Oda ve STK temsilcilerinin yanısıra Yazar Aziz Nesin, Demirtaş Ceyhun, Hasan Kıyafet ‘de katılıyor
Cengiz Koçal’ın Söylemi ve Endişesi..
Yalova Kültür -Sanat Festivalinin açılışını gerçekleştiren Cengiz Koçal şu konuşmayı yapıyor: “ Kurtuluş savaşını babalarımız dedelerimiz kazandı. Bizlere bir emanet teslim ettiler. Tarih, hatırlanmak içindir. Mecazi sözler söyleyip, hamaset yapmak yerine, tarihimizden dersler çıkartmalıyız. Dolayısıyla dedelerimizin bizlere emanet olarak bıraktığı bu güzelim ülkemizin bir parçası olan Yalova’nın Kurtuluşunun 71. Yılını kutluyoruz. Bizler 71 yıl önce dedelerimizden, babalarımızdan aldığımız Cumhuriyeti, layık bir şekilde gelecek kuşaklara bırakabildik mi? Burada ben kuşkuluyum. Atalarımızın o dönemler yaptığı mücadele tarzı farklıydı ama bizim neslimizin Cumhuriyete sahip çıkma anlamında tam olarak görevimizi yaptığımıza inanmıyorum. Türkiye’nin her yönden kalkınması, Kültür-Sanat çalışmalarında son 70 yılda daha güzel olabilirdi. Dolayısıyla bu etkinliğimiz bir tarihi hatırlama, Yalova’nın Kurtuluşunu yeniden hatırlama, esas anlamda insanlarımızın tarih, kültür ve sanat alanında kalkınması Türkiye’nin de kalkınması da olacaktır. Bugün Yalova’da bunun etkinliği için bir araya geldik.”
Yalova Bir Zamanlar Kültür Kentiydi..
Yalova Belediye Başkanı Merhum Cengiz Koçal’ın açılış konuşmalarının ardından, kitap, heykel seramik, el becerileri sergileri ve müzik, şiir dinletileriyle birlikte Türkiye’nin ünlü yazarları, şairleri Yalova halkına kitaplarını imzalatıyor. Günlerce süren Kültür-Sanat şenliklerinde, Yalovalılar, yazarları, sanatçıları bağrına basıyor, standlar önünde uzun kuyruklar oluşuyor.13 Temmuz’da başlayan Yalova Kültür-Sanat şenlikleri 24 Temmuz’da sona eriyor ve 12 gün boyunca her gün farklı Türkiye’nin seçkin yazar ve sanatçıları söyleşi ve imza günlerine katılıyordu.Yukarıda izlediğiniz görüntülerde de göreceğiniz gibi Yalova protokolünün halkla hatta çocuklarla bile iç içe olduğunu, Türkiye’nin en seçkin yazarlarının, küçük Yalova’nın büyük insanlarıyla yanyana omuz omuza olduklarını görüyorsunuz.Bunun tek bir nedeni vardı: Küçük Yalova’da yaşayan insanlarımız o yıllarda cüzdanların para değil, yüreğinde insan sevgisi taşırdı..
Badgodesberg Parkındaki Değişim...
Bu görüntülerde dikkat çeken en önemli ayrıntı ise, merhum Cengiz Koçal’ın gerçekleştirdiği sahil bandı düzenlemeleri içersinde yer alan Badgodesberg Parkının genişliği ve yürüyüş alanlarının büyüklüğü oluyor.Günümüzde yapılan arsızca işgaller sonrasında Bad Godesberg parkında insanların yürümekte zorlandığı bir alan kalırken, bu alanlara da son dönemlerde araçlar da park etmektedir. Yukarıda izlediğiniz görüntülerde Bad Godesberg Parkının o yıllardaki görüntülerine tanık olacaksınız. Şimdi o alanlar, lokanta ve cafelerin mutfağını oluşturuyor. Bize kalan küçük yürüyüş yolunda ise araplar kol geziyor....
0 Yorum